Κυριακή, 28 Αυγούστου 2011

Το Κατάρ διέσωσε τον Λάτση! Οι πρωταγωνιστές του μεγάλου deal Alpha-Eurobank...
Το κράτος του Κατάρ θα είναι ο μεγάλος μέτοχος του νέου σχήματος που δημιουργείται με την συγχώνευση της Alpha Bank και της Eurobank, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις πληροφορίες που πρώτο είχε δημοσίευσει το Κεφάλαιο στις 30 Ιουλίου. Το deal έκλεισε νωρίς το πρωί του Σαββάτου και οι επίσημες ανακοινώσεις για τους ακριβείς όρους της συμφωνίας θα ανακοινωθούν την Δευτέρα.

Οι συζητήσεις μεταξύ των τριών πλευρών διαρκούν εδώ και εβδομάδες, μετά από το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις Εθνικής και Alpha Bank. Η αύξηση κεφαλαίου κρίθηκε απαραίτητη για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έφερε η κρίση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Το fund του Κατάρ που συμμετέχει ήδη στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank με ποσοστό λίγο χαμηλότερο του 5% έθεσε από την αρχή υποψηφιότητα για να παίξει τον ρόλο του χρηματοδότη και να αναλάβει έτσι πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο σχήμα.


Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι με το νέο σχήμα δημιουργείται η μεγαλύτερη τράπεζα στη ΝΑ Ευρώπη και η 25η μεγαλύτερη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με ενεργητικό 150 δισ. ευρώ, 8 εκατ. πελάτες, 80 δισ. σε καταθέσεις και 2.000 καταστήματα.

Η συγχώνευση πυροδοτεί εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα. Ωστόσο, οι όποιες περαιτέρω εξελίξεις θα πρέπει να αναμένονται μετά από την ολοκλήρωση των ελέγχων που διεξάγει αυτή την περίοδο η Blackrock και την οριστικοποίηση των όρων της ανταλλαγής χρέους.

Το who is who του Εμίρη του Κατάρ

Ο Σεΐχης Hamad bin Khalifa Al Thani γεννήθηκε στην 1η Ιανουαρίου του 1952 και είναι ο Εμίρης που κυβερνά το κράτος του Κατάρ από το 1995. Από το 1977 έως το 1995 διετέλεσε υπουργός Άμυνας του Κατάρ, ενώ στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ηγήθηκε του Supreme Planning Council που καθορίζει την βασική οικονομική και κοινωνική πολιτική της χώρας. Από το 1992, ο Hamad είχε ενισχυμένο ρόλο στην καθημερινή διακυβέρνηση του Κατάρ, ενώ είχε και ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Με τη στήριξη της οικογένειάς του, ο Σεΐχης Hamad ανέλαβε τον έλεγχο της χώρας το 1995, ενώ ο πατέρας βρισκόταν στο εξωτερικό.

Αξιοποιώντας την Qatar Ιnvestment Αuthority (ελέγχει το fund Paramount Services Holding Limited το οποίο συμμετέχει στην Alpha Bank), που είναι ένα από τα μεγαλύτερα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια στον κόσμο, με υπό διαχείριση κεφάλαια τα οποία υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ, ο Εμίρης πραγματοποιεί επενδύσεις σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Για την ιστορία ο Σεΐχης Hamad έχει τρεις γυναίκες και 24 παιδιά (έντεκα γιους και δεκατρείς κόρες).

Το πλήρες δημοσίευμα του Κεφαλαίου

Στο δημοσίευμά του στις 30 Ιουλίου το Κεφάλαιο ανέφερε τα εξής:

Μπορεί τους τελευταίους 18 μήνες το πρέσσινγκ προς τις τράπεζες για κινήσεις συγκέντρωσης του κλάδου να είναι συνεχές, ωστόσο φαίνεται ότι οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες και στο επόμενο διάστημα όλοι αναμένουν εξελίξεις. Με κεντρικό άξονα την έλλειψη ρευστότητας και τις συνέπειες που αυτή έχει στη λειτουργία των ιδρυμάτων, οι τραπεζίτες προετοιμάζονται για ένα καυτό δίμηνο που εκτιμάται ότι θα αλλάξει τον τραπεζικό χάρτη της χώρας.

Οι καταλύτες που θα πυροδοτήσουν το ντόμινο των εξελίξεων είναι 4.

1. Βασικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις και τις επιλογές θα παίξει προφανώς το θέμα της ρευστότητας και ο πάγιος στόχος της σταδιακής απεξάρτησης από την αιγίδα της ΕΚΤ. Η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να τροφοδοτεί με ρευστότητα τα ελληνικά ιδρύματα, ωστόσο η συγκεκριμένη πρακτική δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ άπειρο. Τους τελευταίους μήνες μάλιστα όσες ελληνικές τράπεζες κατόρθωσαν να «αναπνεύσουν» μέσω διαφόρων εργαλείων (ΑΜΚ, υβριδικά κεφάλαια) ξεκίνησαν την επιστροφή κεφαλαίων στην ΕΚΤ, κάτι όμως που πρέπει να συνεχιστεί και μάλιστα με εντατικότερους ρυθμούς. Άλλωστε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας κ. Γ. Προβόπουλος αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests προέτρεψε τις τράπεζες να συνεχίσουν να κινούνται προς την κατεύθυνση της αναζήτησης κεφαλαίων και να δρομολογήσουν κινήσεις ισχυροποίησής τους.

2. Το πρόβλημα των κεφαλαίων θα ενταθεί από την συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα ανακύκλωσης του ελληνικού χρέους. Το προηγούμενο 48ωρο, τραπεζίτες απ’ όλο τον κόσμο είχαν διαρκείς συσκέψεις με στελέχη του ΥΠΟΙΚ για το θέμα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από την πρώτη στιγμή υπήρχε συμφωνία των δύο πλευρών για τη λογιστική καταγραφή των όποιων ζημιών εντός του 2011. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι οι τράπεζες θα δουν μια επίπτωση έως 20% στο χαρτοφυλάκιο των ελληνικών ομολόγων τους και συνακόλουθα μια επίπτωση στα κεφάλαιά τους. Σε σχετική έκθεσή της η Deutsche Bank υπολογίζει τις συνέπειες: «οι περισσότερες τράπεζες πληρούν τον ελάχιστο δείκτη Core Tier 1 του 7% της Βασιλείας ΙΙΙ, ωστόσο καμία δεν φτάνει το ελάχιστο επίπεδο του 10% στον δείκτη Core Tier 1 όπως έχει ζητήσει η Τράπεζα της Ελλάδος για το 2012». Σημειώνει δε ότι τα επιπλέον απαιτούμενα κεφάλαια μπορούν να καλυφθούν σε έναν βαθμό από τις σχεδιαζόμενες δράσεις των τραπεζών όπως περιγράφονται στα stress tests αλλά τα υπόλοιπα κεφάλαια θα πρέπει να καλυφθούν μέσω ενός συνδυασμού έκδοσης μετοχών, μείωσης των risk-weighted assets (RWA) και/ή περαιτέρω υποστήριξης από το κράτος.

3. Ισχυρές πιέσεις αναμένεται να ασκηθούν προς τις τράπεζες και από την απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδας να διενεργήσει stress tests με τη βοήθεια του οίκου Blackrock, ακολουθώντας παρόμοια πρακτική της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας. Ο διεθνής οίκος θα έχει απεριόριστη πρόσβαση στα στοιχεία όλων των τραπεζών και θα ελέγξει κυρίως τα δάνεια αναζητώντας στοιχεία για το αν οι προβλέψεις που έχουν λάβει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ανταποκρίνονται στις επισφάλειες που εμφανίζονται στα χαρτοφυλάκιά τους. Στην Ιρλανδία, η διαδικασία είχε σαν αποτέλεσμα σημαντικές εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των «ιδιωτικών stress tests» ο νέος ΥΠΟΙΚ της χώρας κ. M. Nooman δήλωσε ότι ο τραπεζικός κλάδος θα αποτελείται από δύο τράπεζες-πυλώνες, οικοδομημένες πάνω στις υπάρχουσες βάσεις των Bank of Ireland και Illied Irish Bank. Προς αυτήν την κατεύθυνση, οι ιρλανδικές τράπεζες θα πρέπει να αυξήσουν την κεφαλαιακή τους θέση κατά 24 δισ. ευρώ έως το 2013. Στο ίδιο χρονικό διάστημα οι τράπεζες πρέπει να βελτιώσουν το λόγο δανείων-καταθέσεων στο 122,5%.

4. Ένας τέταρτος αλλά ενδεχομένως εξαιρετικά σημαντικός καταλύτης μπορεί να αποδειχθεί και το γεγονός των εξαιρετικά χαμηλών αποτιμήσεων που σε συνδυασμό με το σταθερό περιβάλλον που δημιουργεί το ευρωπαϊκό σχέδιο στήριξης μπορεί να προκαλέσει το ενδιαφέρον ξένων τραπεζών για αναζήτηση ευκαιριών επί ελληνικού εδάφους. Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν σωτήρια για τις τράπεζες καθώς θα τους άνοιγε αυτόματα την πόρτα της διατραπεζικής αγοράς.

Ξανά κοντά Λάτσης-Κωστόπουλος... μέσω Κατάρ

Ως εξαιρετικό σημάδι των επικείμενων εξελίξεων στον ελληνικό τραπεζικό χάρτη μπορεί να εκληφθεί η πρόθεση του επενδυτικού κεφαλαίου του Κατάρ που από το καλοκαίρι του 2008 συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank, να ενισχύσει την παρουσία του στη χώρα μας.

Τις προηγούμενες ημέρες, στελέχη της Paramount Services Holding Limited που ελέγχεται από την Qatar Investment Authority και ουσιαστικά αποτελεί έναν βραχίονα του sovereign fund του εμιράτου, κάθισε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με στελέχη της Alpha Bank και της Eurobank προκειμένου να εξετάσουν το ενδεχόμενο μιας συγχώνευσης μεταξύ των δύο τραπεζών με παράλληλη αύξηση της συμμετοχής του fund από το Κατάρ.

Αν και ακόμη οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν καταλήξει σε κάποιο αποτέλεσμα, στελέχη που έχουν γνώση όσων συμβαίνουν πίσω από κλειστές πόρτες δεν αποκλείουν οποιαδήποτε εξέλιξη.

Ουσιαστικά η «σφήνα» του Κατάρ, «ξαναζεσταίνει» έναν ευρύ κύκλο διαπραγματεύσεων που ξεκίνησε πέρυσι το καλοκαίρι απευθείας μεταξύ του Σπύρου Λάτση και του Γιάννη Κωστόπουλου αλλά δεν ολοκληρώθηκε παρά το γεγονός ότι οι δύο πλευρές είχαν φθάσει σε πολύ προχωρημένο σημείο συζητήσεων, έχοντας λύσει ακόμη και θέματα που αφορούσαν στο ρόλο των υφιστάμενων μετόχων, τη διαμόρφωση των ποσοστών ακόμη και τη διοίκηση της τράπεζας. Τότε η συμφωνία έφτασε στο «παρα πέντε» και κόλλησε σε λεπτομέρειες. Τώρα με την παρουσία του Κατάρ και δεδομένων των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί οι διαπραγματεύσεις αποκτούν διαφορετική βαρύτητα.

Η «απάντηση» της Εθνικής

Από θέση ισχύος παρατηρούν τις εξελίξεις οι επιτελείς της ΕΤΕ στο μέγαρο της πλ. Κοτζιά. Παρά το ναυάγιο της Mega-συγχώνευσης της Εθνικής με την Alpha, το μέγεθος της μεγαλύτερης τράπεζας στη χώρα και η παρουσία της σε αναδυόμενες αγορές των Βαλκανίων αλλά και την Τουρκία, είναι ικανά στοιχεία για να προσελκύσουν ενδιαφερόμενους από τη διεθνή αγορά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη διάφοροι παίκτες βολιδοσκοπούν τις εξελίξεις και παίρνουν θέσεις μάχης προκειμένου να «χτυπήσουν» την κατάλληλη στιγμή, ενώ πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται από την ίδια την τράπεζα αναφέρουν ότι κάποιοι εξ’ αυτών έχουν ήδη έρθει σε επαφή με στελέχη της Εθνικής, εξετάζοντας ένα ενδεχόμενο συνεργασίας ακόμη και σε μετοχικό επίπεδο.

Υπάρχουν βεβαίως και άλλα «ορφανά love stories» που μπορούν να αναζωπυρωθούν εξαιτίας των εξελίξεων. Στο επίκεντρο βεβαίως θα βρεθεί ξανά και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, καθώς η κυβέρνηση «καίγεται» να προχωρήσει τις αποκρατικοποιήσεις και στελέχη του ΥΠΟΙΚ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να «τραβήξουν» νωρίτερα σχέδια για την αποκρατικοποίηση εταιρειών που είχαν αρχικά προγραμματιστεί για το τέλος του έτους ή το 2012. Αναζήτηση «γαμπρού» για συγχώνευση με άλλη ελληνική τράπεζα εξετάζει η διοίκηση της Banco Comercial Portugues με στόχο τη μείωση του κινδύνου από την έκθεσή της στη χώρα, όπως δήλωσε ο Carlos Santos, CEO της πορτογαλικής τράπεζας.ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Κι όμως ο Γιάννης Κωστόπουλος είναι κατ� εξοχήν δημόσιο πρόσωπο. Περισσότερο από τους πιο πολλούς από αυτούς που καθημερινά μας ταλαιπωρούν με τις δημόσιες εμφανίσεις τους. Γιατί, όσο άγνωστος κι αν είναι στο ευρύ κοινό, είναι πάρα πολύ γνωστός στους οικονομικούς επιχειρηματικούς και τραπεζικούς κύκλους της χώρας. Δεν είναι μάλιστα λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι σήμερα είναι ο σημαντικότερος οικονομικός παράγοντας της χώρας. Πολύ πιο ισχυρός από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας μαζί. Ο άνθρωπος που θα μπορούσε να καθορίσει την πορεία του τραπεζικού συστήματος στη χώρα μας στα χρόνια που θα ακολουθήσουν, αν δεν υπήρχε κι ο Σπύρος Λάτσης.
Για πολλούς η αναμενόμενη σύγκρουση και αντιπαράθεση των δύο ανδρών, του Κωστόπουλου και του Λάτση, μπορεί να αποτελέσει την ισχυρότερη αντίθεση με επιπτώσεις στην κοινωνία και την οικονομία στην επόμενη δεκαετία. Με σφοδρότητα ενδεχομένως μεγαλύτερη ακόμα κι από την αντιπαράθεση της οικογένειας Βαρδινογιάννη με τον Σωκρ. Κόκκαλη, που σφράγισε τις πολιτικο-οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Για ορισμένους που δεν γνωρίζουν τα πράγματα καλά, ο κ. Κωστόπουλος, φαινομενικά τουλάχιστον, δεν μπορεί να εμφανίζεται τόσο ισχυρός όσο ένας Λάτσης, γιος και διάδοχος του μεγιστάνα Γιάννη Λάτση, με μεγάλη τραπεζική εμπειρία και τεράστια περιουσία πίσω του. Μάλιστα οι ίδιοι θεωρούν ότι η ανάμειξη του Σπύρου Λάτση στα ελληνικά τραπεζικά πράγματα με τη συγχώνευση της Eurobank με την Interbank, που πρόσφατα ανακοινώθηκε, θα αποβεί καταλυτική για τις εξελίξεις στον τραπεζικό χώρο και θα έχει άμεσες και σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία και την πολιτική. Αφού ο κολοσσός Λάτση απειλεί να σαρώσει στο διάβα του τα πάντα.undefined

Ο κ. Κωστόπουλος, πράγματι, δεν είναι τόσο πλούσιος όσο η οικογένεια Λάτση. ’λλωστε κατέχει μόλις το 4% των μετοχών της Tράπεζας Πίστεως. Το γεγονός, όμως, ότι με τόσο μικρό ποσοστό κατορθώνει να διοικεί αυτή την τράπεζα επί μία εικοσαετία και μέσα σε αυτά τα χρόνια την έχει καταστήσει τη μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα στην Ελλάδα, με τζίρο που συναγωνίζεται πλέον και ορισμένες κρατικές με πολυετή παράδοση στον τραπεζικό χώρο, καταδεικνύει πως ο τραπεζίτης αυτός, που μόνον άσχετος δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, έχει κατανοήσει το νόημα των καιρών. Κι είναι αποφασισμένος να «πουλήσει ακριβά το τομάρι του» στην οικογένεια Λάτση. Αλλιώς δεν θα προέβλεπε τον κίνδυνο από την εισβολή της στον ελληνικό τραπεζικό χώρο και δεν θα επεδίωκε να αναγεννήσει την Πίστεως, προωθώντας τη συγχώνευσή της είτε με την Τράπεζα Εργασίας είτε με την Ιονική Τράπεζα.

Ο κ. Κωστόπουλος προέρχεται από μια εμπορική οικογένεια που απέκτησε οικονομική ισχύ στις αρχές του αιώνα μας χάρη στο εμπόριο υφασμάτων. Ο παππούς του Ιωάννης Φ. Κωστόπουλος, που καταγόταν από την Σπερχογεία Μεσσηνίας, κατόρθωσε χάρη στο εμπόριο υφασμάτων να αποκτήσει την οικονομική επιφάνεια που του επέτρεψε γύρω στο 1910 να ιδρύσει μια από τις πρώτες ιδιωτικές τράπεζες στην Ελλάδα, η οποία έφερε το όνομά του: Τράπεζα Ιωάννης Φ. Κωστόπουλος και Σία. Από την εξέλιξη αυτής της μικρής τράπεζας στην οδό Σταδίου, προέκυψε πάνω από 80 χρόνια μετά ένας κολοσσός που ονομάζεται Alpha Τράπεζα Πίστεως, η οποία έχει ίδια κεφάλαια 103 δισ. δρχ. και απασχολεί 4.000 υπαλλήλους διασκορπισμένους σε 171 καταστήματα, ενώ ελέγχει 19 θυγατρικές εταιρείες μεταξύ των οποίων και δύο τράπεζες στο Λονδίνο και το Βουκουρέστι. Βέβαια, αντίθετα από τις τράπεζες του Ομίλου Λάτση, η Πίστεως έχει ένα σοβαρό πρόβλημα.

Τη μεγάλη διασπορά του μετοχικού της κεφαλαίου, καθώς διαθέτει 25.000 μετόχους, από τους οποίους ελάχιστοι έχουν περισσότερες από 1.000 ο καθένας σε σύνολο 20 εκατ. μετοχών. Ένα επιπλέον 20% του μετοχικού κεφαλαίου βρίσκεται στα χέρια θεσμικών επενδυτών. Ενώ ο ίδιος ο κ. Κωστόπουλος, παρά το γεγονός ότι διοικεί την τράπεζα από το 1973, δεν διαθέτει περισσότερο από το 4% των μετοχών της τράπεζας που ιδρύθηκε το 1924 από τη συγχώνευση της μικρής τράπεζας του παππού του με την περίφημη τότε Τράπεζα Καλαμών.
Η χρονιά που ανέλαβε τη διοίκησή της ο κ. Κωστόπουλος, το 1973, ήταν η χρονιά της πρώτης μεγάλης πετρελαϊκής κρίσης. Και παρά το γεγονός ότι τότε ήταν μόλις 35 ετών, κατόρθωσε να θέσει σε εφαρμογή ένα μεγάλο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της τράπεζας, που σήμερα την κατατάσσει στη δεύτερη θέση από πλευράς εργασιών και κερδών στο τραπεζικό σύστημα, που ξεπερνά το 10% και παρουσιάζει συνεχώς ανοδικές τάσεις. Χάρη στη σκουριασμένη λογική που επικράτησε στις κρατικές τράπεζες, την αχαρακτήριστη κρατικοποίηση των τραπεζών Εμπορική και Ιονική από τον τότε πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, σε μια προφανή προσπάθεια ξεκαθαρίσματος των προσωπικών του λογαριασμών με τον Στρατή Ανδρεάδη, η Τράπεζα Πίστεως, που άλλαξε δύο φορές όνομα, κατόρθωσε επί Κωστόπουλου να γίνει ίσως η σημαντικότερη δύναμη του τραπεζικού μας συστήματος. Ίσως αν ο Ανδρεάδης δεν εκδιωκόταν με τόσο βίαιο τρόπο από τον Καραμανλή από την ηγεσία της Εμπορικής τράπεζας τα πράγματα να ήταν διαφορετικά.

Αλλά τότε άδραξε την ευκαιρία ο Κωστόπουλος και δικαιώθηκε. Όπως δικαιώθηκε και στη σύγκρουση που είχε πριν από 9 χρόνια με τους συνδικαλιστές της τράπεζας, που με την ανερμάτιστη τακτική τους και τις συνεχείς απεργίες τους κόντεψαν να οδηγήσουν την τράπεζα στον αφανισμό.
Ήταν η εποχή της μονοκρατορίας των συνδικαλιστών και της παντοδυναμίας της ΟΤΟΕ, που νόμιζε ότι θα μπορούσε να ανεβοκατεβάζει κυβερνήσεις. Ήταν η εποχή που ο περιβόητος αρχισυνδικαλιστής της Τράπεζας Πίστεως, ο πολύς κ. Παραλίκας, νόμισε ότι θα μπορούσε μέσω των απεργιών που οργάνωνε στην τράπεζα να πετύχει την έξωση του Κωστόπουλου, την κρατικοποίησή της και τη δική του επικράτηση στην ΟΤΟΕ, ανοίγοντας τον δρόμο και για την πολιτική του σταδιοδρομία.

Το περιστατικό αυτό μπορεί να έχει ξεχαστεί από πολλούς. Αλλά για εκείνους που στα τέλη της δεκαετίας του �80 διέβλεπαν ότι το τέλος την μονοκρατορίας των συντεχνιών μαζί με το άνοιγμα της αγοράς και στην Ελλάδα ερχόταν, η αποφασιστική στάση του Κωστόπουλου, που επέφερε συντριπτικό πλήγμα στους συνδικαλιστές, αποτέλεσε μια ιδεολογική τους δικαίωση. Έστω κι αν το «προφίλ» του άτεγκτου τραπεζίτη που περνούσε και περνά ο Κωστόπουλος δεν επέτρεψε ποτέ στον ίδιον να γίνει ευρέως συμπαθής.

Ωστόσο, ο ίδιος ο πρόεδρος της Τράπεζας Πίστεως δεν επιδίωξε ποτέ του να γίνει διάσημος. Προτίμησε τις παρασκηνιακές κινήσεις που του εγγυώνται κύρος και εξουσία, για πολλούς δυσανάλογη με την προσωπική του περιουσία. Σήμερα ουδείς μπορεί να παραγνωρίσει ότι είναι ο άνθρωπος πίσω από το προσκήνιο που επηρεάζει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον την πορεία των επιτοκίων, τις αλλαγές στο τραπεζικό μας σύστημα και κατ� επέκταση τη νομισματική και οικονομική μας πολιτική.

Λέγεται ότι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας δεν λαμβάνουν και δεν ανακοινώνουν καμία σοβαρή τους απόφαση, αν προηγουμένως δεν συνεννοηθούν με τον κ. Κωστόπουλο. Ποιος άλλωστε ξεχνά ότι ήταν εκείνος που χορηγώντας στεγαστικά δάνεια με 12% επιτόκιο βοήθησε την κυβέρνηση να ξεκινήσει την ουσιαστική μείωση των επιτοκίων πρόπερσι, γρηγορότερα από ό,τι η πορεία του πληθωρισμού δικαιολογούσε.

Για πολλούς ο κ. Κωστόπουλος είναι ο σκοτεινός άνθρωπος των παρασκηνίων, που κινεί τα νήματα και ορίζει τις τύχες μας με τρόπο που δεν γίνεται φανερός, γιατί αποφεύγει το προσκήνιο και τη δημοσιότητα. Για άλλους είναι ένας σκληρά εργαζόμενος άνθρωπος που αποφεύγει από σεμνότητα και ιδιοσυγκρασία τη δημοσιότητα και διακρίνεται για τις ευαισθησίες του, όπως καταδεικνύει και η δημιουργία του ομώνυμου μορφωτικού ιδρύματος. Για μας τους υπόλοιπους, που ούτε τον γνωρίζουμε προσωπικά και ούτε επιδιώκουμε να κερδίσουμε κάτι από εκείνον, η πραγματικότητα και το ψέμα για τον χαρακτήρα του και τη συμπεριφορά του δεν μας πολυενδιαφέρει. Έστω κι αν τον φθονούμε γιατί είναι πλούσιος και ισχυρός. Έστω κι αν τον φοβόμαστε για την εξουσία που διαθέτει.
Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι τι αλλαγές θα επιφέρει στο τραπεζικό σύστημα. Θα κατορθώσει να ανανεώσει την Τράπεζα Πίστεως που εναγωνίως αναζητεί τρόπους να επεκταθεί για να μπορέσει να επιβιώσει και να κρατηθεί στο επίπεδο που βρίσκεται σήμερα, καθώς έχει φθάσει πλέον στα όριά της; Θα μπορέσει να απορροφήσει την Τράπεζα Εργασίας ή την Ιονική ή κάποιαν άλλη, όπως αφήνουν να εννοηθεί από το περιβάλλον τού κ. Κωστόπουλου, καθώς η Πίστεως αναζητεί τρόπους για να αποκτήσει «σύμμαχο» που να της ανοίξει νέους τραπεζικούς δρόμους; Και κυρίως θα μπορέσει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον ανταγωνισμό που προκαλεί η δυναμική παρουσία του Ομίλου Λάτση, που φιλοδοξεί να καταστεί κυρίαρχος στην ελληνική τραπεζική αγορά;

Αυτά είναι τα ερωτήματα που πρέπει να απαντήσει ο κ. Κωστόπουλος, ο οποίος ακριβώς επειδή έχει κατανοήσει ότι πρέπει να προχωρήσει σε μεγάλες αλλαγές και στην τράπεζά του, αλλά και στο τραπεζικό σύστημα, αναδεικνύεται δικαιολογημένα ως ο άνδρας του μήνα. Τουλάχιστον από την άποψη ότι ξέρει να διακρίνει τις προκλήσεις και να μην τις αρνείται. Αλλά να τις επιδιώκει και να τις αντιμετωπίζει, μέχρι τώρα τουλάχιστον, με επιτυχία. ’λλωστε, αυτή δεν θα έπρεπε να είναι η πεμπτουσία του ανδρισμού σήμερα, όταν ο άνδρας ως σύμβολο ισχύος και σοβαρότητας εύλογα αμφισβητείται; �

Περιοδικό ΜΕΝ-Ιανουάριος 1997

πηγη:kourdistoportocali.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου