Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις η ανάπτυξη της οικονομίας του Ισραήλ το τρίτο τρίμηνο, ανακάμπτοντας από μια αδύναμη περίοδο από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα με την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς τον περασμένο Οκτώβριο, δίνοντας ένα ακόμα επιχείρημα στην κεντρική τράπεζα να μην μειώσει τα επιτόκια.
Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 3,8% σε ετήσια βάση την περίοδο Ιουλίου έως Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Κεντρικό Γραφείο Στατιστικής, υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που μετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters και ανέμεναν ανάπτυξη 2,9%. Σε κατά κεφαλήν βάση, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,6% το τρίμηνο.
Η συνολική ανάπτυξη προήλθε από τα κέρδη στις καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 8,6%, ένα άλμα 21,8% στις επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία —ιδίως σε κτίρια κατοικιών— και αύξηση 5,2 % στις εξαγωγές, αντισταθμίζοντας τη μείωση των κρατικών δαπανών κατά 10,8%.
Ως αποτέλεσμα, το ΑΕΠ μόνο του επιχειρηματικού τομέα αυξήθηκε κατά 5,4% το περασμένο τρίμηνο.
Η αύξηση του ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου επιβεβαιώθηκε σε 0,3% σε ετήσια βάση.
Καμπανάκι από το ΔΝΤ
Πρόσφατα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε προς το χειρότερο τις προβλέψεις του για την οικονομία της χώρας προβλέποντας ότι το έλλειμμα του Ισραήλ θα φτάσει στο 8,5% στα τέλη του έτους, θα είναι δηλαδή διπλάσιο συγκριτικά με το περυσινό, καθώς η χρηματοδότηση του πολέμου βαραίνει πολύ τα δημόσια οικονομικά.
Ταυτόχρονα, το ΔΝΤ εκτιμά η ισραηλινή οικονομία θα φρενάρει σχεδόν μέχρις ακινητοποιήσεως, καθώς το ΑΕΠ της χώρας θα αυξηθεί μόλις κατά 0,7% το έτος που διανύουμε. «Κάτι που μεταφράζεται σε συρρίκνωση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ των Ισραηλινών πολιτών», σύμφωνα με το Ταμείο.
Ο πληθωρισμός
Ο ρυθμός πληθωρισμού του Ισραήλ διατηρήθηκε σταθερός στο 3,5% τον Σεπτέμβριο, Ωστόσο βρίσκεται πάνω από τον ετήσιο στόχο πληθωρισμού της κυβέρνησης 1-3%.
Πολλά στελέχη της κυβέρνησης Νετανιάχου έχουν πει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις τροφοδοτούνται από τα ζητήματα ανεφοδιασμού της πολεμικής εκστρατείας
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν κατηγορήσει σε μεγάλο βαθμό τα ζητήματα εφοδιασμού που σχετίζονται με τον πόλεμο για την άνοδο του πληθωρισμού σε μια εποχή που ο πληθωρισμός υποχωρεί σε μεγάλο βαθμό παγκοσμίως.
Η κεντρική τράπεζα
Μετά τη μείωση του βασικού της επιτοκίου τον Ιανουάριο, η κεντρική τράπεζα άφησε το επιτόκιο αμετάβλητο σε επόμενες συνεδριάσεις του Φεβρουαρίου, Απριλίου, Μαΐου, Ιουλίου, Αυγούστου και Οκτωβρίου, επικαλούμενη γεωπολιτικές εντάσεις, αυξανόμενες πιέσεις τιμών και χαλαρότερη δημοσιονομική πολιτική λόγω του πολέμου.
Οι Ισραηλινοί κεντρικοί τραπεζίτες έχουν πει ότι περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων, που έχουν ξεκινήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, είναι απίθανο, αλλά προειδοποίησαν για αυξήσεις επιτοκίων σε περίπτωση που ο πληθωρισμός παραμείνει υψηλός.
Η Τράπεζα του Ισραήλ θα αποφασίσει για τα επιτόκια στις 25 Νοεμβρίου.
ΠΗΓΗ: Οικονομικός Ταχυδρόμος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου