Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024

Ποιοι επένδυσαν στην Εθνική Τράπεζα – Η "ακτινογραφία" του επιτυχημένου placement

Μακροπρόθεσμοι ήταν επτά στους 10 επενδυτές που "μπήκαν" στο placement της Εθνικής Τράπεζας, με το ποσοστό των hedge funds να περιορίζεται σημαντικά, μετά και την απόφαση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) να "ακούσει" τις ενστάσεις της

αγοράς, ορίζοντας στα 7,55 ευρώ την τελική τιμή διάθεσης.  

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, τη συμμετοχή τους στη διάθεση του 10% των μετοχών που κατείχε το ΤΧΣ στην τράπεζα έσπευσαν να εξασφαλίσουν κορυφαίοι διεθνείς θεσμικοί επενδυτές, με ποιοτικά, επενδυτικά κεφάλαια, μακροπρόθεσμου ορίζοντα, κάποιοι από τους οποίους έχουν εξίσου τοποθετηθεί είτε στο προηγούμενο placement της ΕΤΕ είτε και στην πώληση του 27% στην Τράπεζα Πειραιώς. 

"Αυτό καταδεικνύει την ψήφο εμπιστοσύνης που δίνουν όλα τα μεγάλα επενδυτικά σπίτια όχι μόνο στην ΕΤΕ, αλλά συνολικά στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ‘αγοράζοντας’ το story των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες έχουν για τα καλά γυρίσει σελίδα", σχολιάζουν πηγές με γνώση. 

Υπενθυμίζεται πως στην α’ φάση της αποεπένδυσης τον περασμένο Νοέμβριο μετοχές της Εθνικής Τράπεζας είχαν λάβει επενδυτές από ΗΠΑ, Σιγκαπούρη και φυσικά Ευρώπη, με το top15 να αποτελείται από τους Lazard Asset Management, RWC, Wellington, Capital World, Blackrock, Fidelity, Pictet, GQG Partners, Triton, Helikon Investments, GIC, Robeco, Norges, Discovery και Fiera Capital. Πολλοί από αυτούς δήλωσαν "παρών" και στο placement της Τράπεζας Πειραιώς (Norges, Pictet, Wellington, Lazard, Robeco, Fiera Capital κ.ο.κ.). 

Όσον αφορά στους Έλληνες, την εγγραφή τους στο βιβλίο φέρεται να πραγματοποίησαν θεσμικά χαρτοφυλάκια, αλλά και γνωστές εφοπλιστικές και επιχειρηματικές οικογένειες.  

"Ανεξαρτήτως της κριτικής που μπορεί να ασκήσει ο καθένας στους όποιους χειρισμούς, η διάθεση του 10% στην ΕΤΕ χαρακτηρίζεται επιτυχημένη, τόσο από πλευράς κάλυψης (σ.σ. 12 φορές στο ξένο και σχεδόν δύο φορές στο ελληνικό βιβλίο όταν στην πρώτη φάση σημειώθηκε υπερκάλυψη κατά 8,04 φορές), όσο και ποιότητας επενδυτών. Και δη, σε μία συγκυρία που μόνο ευνοϊκή δεν ήταν, με την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή να θέτει προσκόμματα στη διαδικασία", τονίζουν οι ίδιες πηγές.  

Είναι γεγονός, πάντως, πως το Ταμείο αναγκάστηκε μέσα σε λίγες ώρες να "στενέψει" το εύρος τιμών, όχι μόνο για το κάτω όριο, ως είθισται, αλλά και για το επάνω (από 7,30 ευρώ και 7,95 ευρώ σε 7,40 ευρώ και 7,65 ευρώ), ορίζοντας μία τελική τιμή διάθεσης (7,55 ευρώ), η οποία ήταν με discount σε σχέση, τόσο με τη μέγιστη τιμή του εύρους (7,95 ευρώ), όσο και με την τιμή κλεισίματος της μετοχής πριν το placement (7,844 ευρώ).

Σήμερα, Πέμπτη, αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις από ΤΧΣ και ΕΤΕ για την τιμή προσφοράς, αλλά και για το αποτέλεσμα της δημόσιας προσφοράς, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα θα πιστωθούν οι μετοχές στις μερίδες των επενδυτών. Πρόκειται για 91.471.515 μετοχές, για τις οποίες το Ταμείο θα εισπράξει περί τα 690 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, τα έσοδα από τον κύκλο της αποεπένδυσης διαμορφώνονται σε περίπου 3,8 δισ. ευρώ και συγκεκριμένα:   
94 εκατ. ευρω από την επαναγορά του 1,4% από τη Εurobank.
294 εκατ. ευρώ από την απόκτηση του 9% της Alpha Bank από τη UniCredit.
1,067 δισ. ευρώ από τη διάθεση του 22% της ΕΤΕ και
1,35 δισ. ευρώ από το placement του 27% της Τράπεζας Πειραιώς.

Πλέον, στο ΤΧΣ που από αρχές του 2025 περνά στο Υπερταμείο παραμένει το εναπομείναν 8,39% στην Εθνική Τράπεζα, για το οποίο ισχύει περίοδος lock up ενός έτους και το περίπου 40% που θα έχει μαζί με το e-EΦΚΑ στην Attica Bank μετά την επικείμενη ΑΜΚ των 735 εκατ. ευρώ.  

Πώς θα κατανεμηθούν οι μετοχές

Όπως προκύπτει από το Ενημερωτικό Δελτίο, η κατανομή θα γίνει ως εξής:   

(i) Το 15% που αντιστοιχεί σε 13.720.727 μετοχές θα κατανεμηθεί σε επενδυτές που συμμετέχουν στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά με δυνατότητα, κατά την αποκλειστική και απόλυτη κρίση του Ταμείου, να αυξήσει το ποσοστό αυτό έως 20% που αντιστοιχεί σε επιπλέον 4.573.576 μετοχές (και αντιστοιχεί συνολικά σε 18.294.303 προσφερόμενες μετοχές) και 

(ii) Το 85% που αντιστοιχεί σε 77.750.788 μετοχές θα κατανεμηθεί σε επενδυτές που έχουν εγγραφεί στη Διεθνή Προσφορά (υπό την επιφύλαξη οποιασδήποτε απαραίτητης προσαρμογής στην περίπτωση που η Ελληνική Δημόσια Προσφορά αυξηθεί).  

Από τον συνολικό αριθμό των προσφερόμενων μετοχών που κατανεμήθηκαν τελικά στην ελληνική δημόσια προσφορά η κατανομή θα πραγματοποιηθεί ως εξής:

(i) ποσοστό τουλάχιστον 50% θα διατεθεί για την ικανοποίηση των αιτήσεων των Ιδιωτών Επενδυτών και

(ii) το υπόλοιπο έως 50% θα κατανεμηθεί μεταξύ των Ειδικών Επενδυτών και των Ιδιωτών Επενδυτών με βάση τη συνολική ζήτηση που εκφράζεται σε κάθε κατηγορία επενδυτών. 

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου