Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024

Ράδιο Κορασίδης: Η ώρα του σφυριού για το κτιριακό συγκρότημα στον Πειραιά (pics)

Στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα παιχτούν τα επόμενα και τελευταία «επεισόδια» ενός από τα πιο μακρά σε διάρκεια «σήριαλ» καταρρεύσαντος επιχειρηματικού ομίλου. Η Ράδιο Κορασίδης, είναι γεγονός ότι έγραψε μια μεγάλη ιστορία από την αφετηρία και

την ίδρυσή της το 1947 και για όσο βρισκόταν σε λειτουργία ως πρωτοπόρα δύναμη στην αγορά ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών.

Έγραψε και εξακολουθεί να γράφει, ωστόσο, άλλη μια, δυσάρεστη αυτή τη φορά, ιστορία μετά την πτώχευσή της.

Ήταν αυτή που αποτελούσε κυρίαρχο παίκτη και την αποκλειστική σχεδόν επιλογή των καταναλωτών για την προμήθεια ραδιοφώνων, τηλεοράσεων και οικιακών συσκευών πριν ανοίξει η αγορά στον ανταγωνισμό. Ακόμη και αργότερα όμως κρατήθηκε για χρόνια στη δεύτερη θέση, όντας το «αντίπαλο δέος» για τη ραγδαία ανερχόμενη «Κωτσόβολος».
Το «οικοδόμημα» ωστόσο είχε πολλά προβλήματα που δεν χρειάστηκε να έρθει η οικονομική κρίση για να φανούν. Αρκετά νωρίτερα, ήδη από το 2001 είχε εισέλθει σε «αρνητικό φεγγάρι», το οποίο τελικά διήρκεσε μέχρι την τελική πτώση της και παρότι στην πορεία άλλαξε χέρια, περνώντας μεταξύ άλλων και από την κραταιά κάποτε MIG.

Η μακρά περιπέτεια των πλειστηριασμών

Βεβαίως σε τέτοιες περιπτώσεις ούτε καν η πτώχευση δεν είναι μια απλή διαδικασία. Αντίθετα, διαρκεί χρόνια, όπως αποδεικνύεται και από την τύχη της πτωχευτικής περιουσίας της Ράδιο Κορασίδης που βρίσκεται υπό πτώχευση από τον Νοέμβριο του 2014.

Εκείνη τη χρονιά ανέλαβε σύνδικος πτώχευσης ο δικηγόρος Πειραιά Γαβριήλ Πατρίκιος, ο οποίος έκτοτε έχει επιδοθεί σε μαραθώνιο προσπαθειών για την εκποίηση της πτωχευτικής περιουσίας.

Σε πρώτη φάση παρέλαβε ένα οικόπεδο στη Μύκονο, ακίνητα στη Ν. Φιλαδέλφεια και στο Κουκάκι, τρεις αποθήκες στη Ρόδο, ένα οικόπεδο στον Πύργο Ηλείας καθώς και ένα ισόγειο κατάστημα επί της Γρ. Λαμπράκη στον Πειραιά.

Παράλληλα, το διάστημα 2015-2017 προχώρησε στην εκποίηση των κινητών περιουσιακών στοιχείων (εμπορεύματα-αποθέματα κλπ).

Αφού μεσολάβησαν χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες και καθυστερήσεις για διάφορους λόγους η εκποίηση των παραπάνω ακινήτων κατέστη δυνατό να ξεκινήσει το 2018. Από τότε και μέχρι το 2021 πράγματι πουλήθηκαν το οικόπεδο στη Μύκονο, τα ακίνητα στη Ν. Φιλαδέλφεια και στο Κουκάκι, καθώς και οι τρεις αποθήκες στη Ρόδο, ενώ εντός του 2024 κατακυρώθηκε μέσω ηλεκτρονικού πλειστηριασμού το οικόπεδο στον Πύργο Ηλείας. Σημειώνεται ότι για ορισμένα από τα παραπάνω ακίνητα η διαδικασία ξεκίνησε με το παλιό σύστημα των φυσικών προσφορών και ολοκληρώθηκε μέσω του e-auction.

Σύμφωνα, ωστόσο, με πληροφορίες στην πορεία έχουν «ανακαλυφθεί» από τον σύνδικο πτώχευσης επιπλέον ακίνητα (καταστήματα, αποθήκες), για τα οποία βρίσκεται σε εξέλιξη η προετοιμασία ώστε να βγουν σε πλειστηριασμό, ενώ τα περισσότερα εξ αυτών είναι ήδη μισθωμένα. Με άλλα λόγια, η πραγματική περιουσία της Ράδιο Κορασίδης είναι κατά κάποιο τρόπο ένας «γρίφος». Αξίζει δε να αναφερθεί ότι μεταξύ άλλων εντοπίστηκαν και μετοχές, οι οποίες ήδη μεταβιβάστηκαν με επιτυχία.

Για το μεγάλο ακίνητο του Πειραιά προηγήθηκε πολυετής δικαστική και…διαδικαστική περιπέτεια μέχρι να ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς και να ολοκληρωθεί η συμβολαιογραφική επαναμεταβίβαση του στη Ράδιο Κορασίδης, στα τέλη του 2022.

Μέχρι την ολοκλήρωση των απαιτούμενων ενεργειών και λόγω άλλων γεγονότων που μεσολάβησαν η «επιχείρηση εκποίησης» κατέστη δυνατό να ξεκινήσει στις αρχές της χρονιάς. Στο πλαίσιο αυτό έγιναν συνολικά έξι προσπάθειες, με τελευταία στις 23 Μαΐου 2024, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Έτσι, πλέον φτάνουμε στο ηλεκτρονικό σφυρί που έχει προγραμματιστεί για τις 18 Οκτωβρίου.

Το συνολικό ενιαίο εκτιμώμενο ακίνητο αποτελείται από 3 αυτοτελή οικόπεδα με πολυώροφα επαγγελματικά κτίρια με χρήση γραφείων, συνολικής επιφάνειας 7.294,90 τ.μ., τα οποία στην πράξη έχουν συνενωθεί και έχουν ενιαία λειτουργία. Βρίσκονται στο Ο.Τ. 25 το οποίο περικλείεται από τις οδούς Μικράς Ασίας, Αιγίνης, Φωκαίας, Σαρανταπόρου, Μαγνησίας.

Πρόκειται ειδικότερα για:

-Κτίριο που αποτελείται από ισόγειο, πρώτο δεύτερο και τρίτο ορόφους, επιφάνειας 123,14 τ.μ., έκαστος, τέταρτο όροφο επιφάνειας 123,35 τ.μ., και δώμα επιφάνειας 73,62 τ.μ.
-Κτίριο που αποτελείται από ισόγειο και τέσσερις ορόφους μεικτής επιφάνειας 433,31 τ.μ., έκαστος, πέμπτο όροφο επιφάνειας 314,99 τ.μ., και δώμα 39,13 τ.μ.
-Κτίριο που αποτελείται από 2ο υπόγειο μεικτής επιφάνειας 644,33 τ.μ. με θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων και ηλεκτρομηχανικές εγκαταστάσεις, 1ο υπόγειο μεικτής επιφάνειας 644,33 τ.μ. με θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων και ηλεκτρομηχανικές εγκαταστάσεις, ισόγειο και 5 όροφοι μεικτής επιφάνειας 450,21 τ.μ. έκαστος, και δώμα επιφάνειας 48,48 τ.μ.

Σημειώνεται ότι και στα τρία κτίρια όλοι οι όροφοι επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω του κεντρικού κλιμακοστασίου και του ανελκυστήρα και έχουν πρόσοψη στους κεντρικούς δρόμους και πίσω όψη επί του ακαλύπτου ο οποίος χρησιμεύει ως χώρος στάθμευσης και εισόδου από την οδό Σαρανταπόρου.
Όσον αφορά την αγοραία αξία του ενιαίου ακινήτου, κατά τη μία έκθεση εκτίμησης ανέρχεται σε 6.518.000 ευρώ και κατά τη δεύτερη σε 7.150.000 ευρώ. Έτσι η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί σε 6.834.000 ευρώ.

newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου