Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024

Πρόδρομος Εμφιετζόγλου: Η βίλα «διαμάντι» που μπαινοβγαίνει στους πλειστηριασμούς

Ξανά σε αναστολή τέθηκε ο πλειστηριασμός για τη βίλα μουσείο του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου, του άλλοτε ισχυρού άνδρα του κατασκευαστικού ομίλου Μηχανική που «έπεσε» σαν τραπουλόχαρτο αφήνοντας χρέη εκατομμυρίων την προηγούμενη δεκαετία.

Ο πλειστηριασμός  είχε προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο και συγκεκριμένα για τις 20 Νοεμβρίου, με την

τιμή του βάσει της εκτίμησης να είναι στα 10.700.000 ευρώ. Πρόκειται πραγματικά για μια βίλα διαμάντι που μπαινοβγαίνει τα τελευταία χρόνια στη λίστα των πλειστηριασμών καθώς στο παραπέντε ο ιδιοκτήτης του καταφέρνει να τη σώζει.


Η βίλα μουσείο

Η πολυτελής έπαυλη η οποία αποτελείται από εννέα κτιριακά συγκροτήματα βρίσκεται σε μία έκταση 60 στρεμμάτων σε ένα λόφο στο Μαρούσι, δίπλα από τα Ανάβρυτα.

Σε αυτήν περιλαμβάνονται πολιτιστικά κτίρια με εκθεσιακούς χώρους, εκθετήρια έργων τέχνης και εικαστικών έργων, γραφεία, μια μονοκατοικία – βίλα και βοηθητικά κτίρια. Στο εσωτερικό του φιλοξενούνται πάνω από 700 έργα τέχνης Ελλήνων δημιουργών. Το πολυτιμότερο εξ αυτων πιθανολογείται ότι είναι το «κρυφό σχολείο» του Νικόλαου Γύζη, το οποίο ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου απέκτησε το 1993 έναντι 187, 5 εκατομμυρίων δραχμών. 

Τα εκθετήρια που εντυπωσιάζουν

Το κτήριο πινακοθήκη συνολικής επιφάνειας 1.090.93μ2 περιλαμβάνει χώρους εκτεταμένων ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων (Η/Μ), χώρο εισόδου -προθαλάμου και χώρους πινακοθήκης με λοιπούς βοηθητικούς χώρου. Στο ισόγειο έκτασης  565,60μ2, υπάρχει  αίθουσα έκθεσης πινάκων -γλυπτών και συναφών έργων τέχνης. Το κτήριο έχει ανεγερθεί περί τα 1992-1996, είναι πλήρως αποπερατωμένο, αναφέρεται ως πολυτελούς κατασκευής και άριστης συντήρησης.

Εντύπωση διαβάζοντας κάποιος την εκτίμηση προκαλεί και το κτίριο γνωστό ως  (γλυπτοθήκη) το οποίο ανά στάθμη περιλαμβάνει: Στάθμη Υπογείου ορόφου επιφάνειας 227,32μ2 όπου περιλαμβάνει αποθήκη γλυπτών έργων, αποθήκη, λεβητοστάσιο και λοιπούς βοηθητικούς χώρους. Στάθμη Ισογείου ορόφου επιφάνειας 241,75μ2 όπου περιλαμβάνει αίθουσα γλυπτών, wc, αποθήκη, εργαστήριο, κλίμακα επικοινωνίας, διάδρομο και λοιπούς βοηθητικούς χώρους, που χρησιμοποιούνται ως play room και γυμναστήριο με κλειστή πισίνα. Το κτήριο επίσης  έχει ανεγερθεί περί τα 1992-1996.

Χώρος έκθεσης «Κιβωτού» πρόκειται για ισόγειο κτίσμα επιφάνειας 307,44μ2 όπου περιλαμβάνει αίθουσα εκθέματος του καλλιτέχνη Τσόκλη fayer, WC και λοιπούς βοηθητικούς χώρους.

Η πορεία της Μηχανικής

Ο πρόδρομος  Εμφιετζόγλου ίδρυσε τη Μηχανική το 1974, με την εταιρεία να καταφέρνει τότε  να καθιερωθεί ως μία εκ των σημαντικών κατασκευαστικών εταιρειών  αλλά και να διαδραματίζει βασικό ίσως και πρωταγωνιστικό ρόλο   σε όλο το φάσμα της κατασκευής έργων υποδομής της χώρας. Η Μηχανική δραστηριοποιήθηκε με επιτυχία στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Ουκρανία, τη Ρωσία και την Αίγυπτο στους τομείς των κατασκευών, της ανάπτυξης ακινήτων, της βιομηχανίας και της ενέργειας.

Το 1990 η Μηχανική ήταν η δεύτερη εργοληπτική επιχείρηση που εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Παρόλα αυτά μέσα στην οικονομική κρίση και συγκεκριμένα, το 2015 τέθηκε σε καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης, λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών.

ot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου