Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024

Φλέγεται η Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ εισέβαλε στον Λίβανο – Σκληρή αντίσταση από τη Χεζμπολάχ.

Πυριτιδαποθήκη είναι η Μέση Ανατολή, μετά την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης που πραγματοποιεί από τα μεσάνυχτα ο ισραηλινός στρατός στον νότιο Λίβανο.

IDF: «Περιορισμένες και στοχευμένες» οι χερσαίες επιχειρήσεις

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν τα ξημερώματα της Τρίτης ότι άρχισαν

«περιορισμένες» χερσαίες «επιδρομές» σε χωριά στο νότιο Λίβανο, εναντίον του κινήματος Χεζμπολάχ.

«Όπως προβλέπει απόφαση της (ισραηλινής) πολιτικής ηγεσίας, δυνάμεις, πριν από λίγες ώρες άρχισαν περιορισμένες, εντοπισμένες και στοχευμένες επιδρομές, βασισμένες σε συγκεκριμένες πληροφορίες, εναντίον στόχων και υποδομών των τρομοκρατών της Χεζμπολά στον νότιο Λίβανο», με την υποστήριξη της Πολεμικής Αεροπορίας και του πυροβολικού, αναφέρει ανακοινωθέν του ισραηλινού στρατού το οποίο δημοσιοποιήθηκε μέσω Telegram και μέσω X τα ξημερώματα.

«Οι στόχοι αυτοί βρίσκονται σε χωριά κοντά στα σύνορα», ανέφερε το IDF.


Με την έναρξη της χερσαίας εισβολής, ανταποκρίτρια του Εθνικού Πρακτορείου Ειδήσεων του Λίβανου στη πόλη Marjayoun ανέφερε ότι η ισραηλινή επιδρομή οδήγησε στο θάνατο τριών «μαρτύρων», στο χωριό Ibel al-Saqi.

israel-troops.jpg

Τραυματίστηκε ελληνορθόδοξος ιερέας.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, η ισραηλινή επιδρομή οδήγησε επίσης, στον σοβαρό τραυματισμό του ελληνορθόδοξου ιερέα, πατήρ Γρηγορίου Σαλλούμ, της ενορίας του Αγίου Γεωργίου στο ίδιο χωριό, ο οποίος μεταφέρθηκε στο Κυβερνητικό Νοσοκομείο Marjayoun για νοσηλεία.

Η Χεζμπολάχ στοχοποίησε στρατεύματα του Ισραήλ που έκαναν «κινήσεις» στα σύνορα.

Από την πλευρά του, το λιβανέζικο κίνημα Χεζμπολάχ ανακοίνωσε πως «στοχοποίησε» τα μεσάνυχτα ισραηλινά στρατεύματα «εν κινήσει» στα σύνορα των δυο κρατών.

Πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου προσκείμενη στη Χεζμπολάχ δήλωσε πως τα στοιχεία του ισραηλινού στρατού που μπήκαν στο στόχαστρο βρίσκονταν «πάνω στα σύνορα».

Το λιβανέζικο ένοπλο κίνημα διαβεβαίωσε ότι άνοιξε πυρ εναντίον «στρατιωτών του εχθρού εν κινήσει σε περιοχές με δέντρα απέναντι» στις λιβανικές κοινότητες «Αντάισα και Κφαρκίλα».

Να σημειωθεί πως κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε βράδυ της Δευτέρας ότι το Ισραήλ διεξάγει «περιορισμένης» έκτασης χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο.

Επίθεση σε καταυλισμό Παλαιστινίων προσφύγων στη Σιδώνα.

Παράλληλα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης βομβαρδισμό με στόχο κτήριο στον καταυλισμό παλαιστινίων προσφύγων Άιν αλ Χίλουα, κοντά στη Σιδώνα, πόλη του νοτίου Λιβάνου, κατά παλαιστινιακή πηγή του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς και πληροφορίες που μετέδωσε λιβανικό μέσο ενημέρωσης.

Πρόκειται για τον πρώτο ισραηλινό βομβαρδισμό στον καταυλισμό αυτόν, με μεγάλο υπερπληθυσμό, έναν από τους πολλούς όπου ζουν Παλαιστίνιοι πρόσφυγες στον Λίβανο, αφότου άρχισαν οι ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στη Χεζμπολά και τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου πριν από σχεδόν έναν χρόνο, την 8η Οκτωβρίου 2023.

Στόχος ένα ανώτερο στέλεχος της Φατάχ.

Αξιωματούχος σε παλαιστινιακό καταυλισμό προσφύγων δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως στόχος του βομβαρδισμού που εξαπέλυσε το Ισραήλ τα ξημερώματα στη Σιδώνα, στον νότιο Λίβανο, ήταν το σπίτι παλαιστινίου αξιωματούχου πρώτης γραμμής.

«Η ισραηλινή επιδρομή είχε στόχο το σπίτι του γιου του Μουνίρ Μάκντα» στον καταυλισμό παλαιστινίων προσφύγων Άιν αλ Χίλουα, εξήγησε η πηγή αυτή, η οποία εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Δεν είναι ως αυτό το στάδιο σαφές αν ο Μουνίρ Μάκντα, που οι αρχές του Ισραήλ θεωρούν τον ηγέτη του λιβανικού παραρτήματος του ένοπλου βραχίονα της παλαιστινιακής Φάταχ, βρισκόταν μέσα στο σπίτι ή όχι.

Δεν είναι ακόμη σαφές αν ή πόσα θύματα υπήρξαν.

Υποχώρησε ο στρατός του Λιβάνου.

Τα λιβανέζικα στρατεύματα εθεάθησαν να αποσύρονται από αρκετές θέσεις τους στα νότια σύνορα της χώρας, υποχωρώντας έως και 5 χιλιόμετρα βορειότερα, σύμφωνα με αναφορές αξιωματούχων και κατοίκων παραμεθόριων περιοχών.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) είχαν χαρακτηρίσει «απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη» παραμεθόρια περιοχή που περιλαμβάνει τις κοινότητες Μετουλά, Μισγκάβ Αμ και Κφαρ Γκιλαντί, στο βόρειο Ισραήλ. «Ο ισραηλινός στρατός διευκρινίζει ότι η είσοδος σε αυτήν την περιοχή απαγορεύεται αυστηρά», ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Βόρειας Διοίκησης των IDF, ο υποστράτηγος Όρι Γκόρντιν.

Νωρίτερα, ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ τόνισε σε στρατιώτες ότι «η εξόντωση του Νασράλα είναι ένα σημαντικό βήμα, αλλά δεν είναι το τελευταίο» στον αγώνα εναντίον της Χεζμπολάχ.

Ακολουθεί βίντεο από την απόσυρση των στρατευμάτων του Λιβάνου

Τουλάχιστον έξι βομβαρδισμοί σε νότιους τομείς της Βηρυτού.

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία εξαπέλυσε τουλάχιστον έξι βομβαρδισμούς σε νότια προάστια της πρωτεύουσας του Λιβάνου τα μεσάνυχτα — λίγη ώρα μετά τη διαταγή που απηύθυναν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις σε κατοίκους τομέων των περιοχών αυτών, που θεωρούνται προπύργια του σιιτικού κινήματος της Χεζμπολάχ, να απομακρυνθούν εσπευσμένα από τα σπίτια τους για την ασφάλειά τους —, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή του στα λιβανικά σώματα ασφαλείας.

«Έξι ή επτά ισραηλινοί βομβαρδισμοί έπληξαν νότια προάστια της Βηρυτού», είπε η πηγή αυτή, η οποία εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

95 νεκροί τη Δευτέρα.

Ο απολογισμός των θυμάτων των βομβαρδισμών που συνέχισαν να εξαπολύουν οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ σε όλη την επικράτεια του Λιβάνου ανήλθε σε 95 τη Δευτέρα, ανακοίνωσε τα μεσάνυχτα η το λιβανικό υπουργείο Υγείας.

«Τα πλήγματα του ισραηλινού εχθρού σκότωσαν 95 ανθρώπους και τραυμάτισαν (άλλους) 172 τις τελευταίες 24 ώρες», τόνισε το υπουργείο σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

Εκρήξεις στα χωριά του νότιου Λιβάνου.

ΗΠΑ: Το Ισραήλ διεξάγει περιορισμένες χερσαίες επιχειρήσεις κατά των υποδομών της Χεζμπολάχ.

Το Ισραήλ ενημέρωσε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι διεξάγει περιορισμένες χερσαίες επιχειρήσεις εστιασμένες στην υποδομή της Χεζμπολάχ στον Λίβανο κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Αυτό μας είπαν ότι διεξάγουν αυτή τη στιγμή, οι οποίες είναι περιορισμένες επιχειρήσεις που στοχεύουν τις υποδομές της Χεζμπολάχ κοντά στα σύνορα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

Εκκένωση της νότιας Βηρυτού είχε ζητήσει ο IDF.

Λίγο μετά την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων ο εκπρόσωπος του IDF Avichay Adraee με ανάρτηση στο X/Twitter απηύθυνε προειδοποίηση εκκένωσης στους κατοίκους της Βηρυτού.

Ζήτησε να εκκενώσουν αμέσως τα κτίρια και να παραμείνουν σε απόσταση τουλάχιστον 500 μέτρων.

Ο Adraee αναφέρθηκε στα νότια προάστια της Βηρυτού και επισύναψε χάρτη με τα κτίρια που γειτνιάζουν με τις περιοχές Lailaki, Haret Hreik, Bourj El Brajneh.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι αυτοί οι κάτοικοι βρίσκονται κοντά στις εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ και ότι ο IDF θα επιχειρήσει εναντίον τέτοιων υποδομών.

Οι προετοιμασίες εισβολής Ισραήλ - Λιβάνου.

Οι ενδείξεις αυξήθηκαν τη Δευτέρα ότι το Ισραήλ βρισκόταν στα πρόθυρα της αποστολής χερσαίων στρατευμάτων στον Λίβανο, δύο εβδομάδες μετά από μια επίθεση κατά της υποστηριζόμενης από το Ιράν πολιτοφυλακής της Χεζμπολάχ που κορυφώθηκε με τη δολοφονία του ηγέτη της, Χασάν Νασράλα.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Gallant είπε στους αρχηγούς των τοπικών συμβουλίων στο βόρειο Ισραήλ ότι η επόμενη φάση του πολέμου κατά μήκος των νότιων συνόρων του Λιβάνου θα ξεκινήσει σύντομα και υποστήριξε τον στόχο της επιστροφής Ισραηλινών που έχουν εγκαταλείψει τις ρουκέτες της Χεζμπολάχ κατά τη διάρκεια σχεδόν ενός έτους συνοριακού πολέμου.

Η εισβολή του IDF ακολουθεί ένα συνεχιζόμενο μοτίβο κλιμάκωσης μεταξύ της Χεζμπολάχ και του IDF από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.


newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου