Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024

Το πρώτο εμπορικό φορτηγό πλοίο υβριδικής πρόωσης στον κόσμο μεταφέρει εξαρτήματα για πυραύλους!

Το Canopee είναι το πρώτο εμπορικό φορτηγό πλοίο με υβριδική πρόωση στον κόσμο.

Έφτασε στο Port Canaveral της Φλόριντα στις 2 Σεπτεμβρίου 2024, για την πρώτη του επίσκεψη στο λιμάνι των ΗΠΑ.

Είναι εξοπλισμένο με πανιά 4 πτερυγίων και μεταφέρει εξαρτήματα για τον

Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος.

Το πλοίο ήρθε από τη Γαλλία και σταμάτησε στη Βρέμη της Γερμανίας στις 22 Αυγούστου 2024. Ερχόταν στις ΗΠΑ για να παραδώσει την European Service Module ή ESM-3 που θα μεταβεί στην αποστολή SLS Artemis-III της NASA στη Σελήνη το 2026.

Το φορτίο της εκφορτώθηκε από την Ambassador Service International για να μεταφερθεί στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι και έφυγε από τη Φλόριντα στις 4 Σεπτεμβρίου για το Βέλγιο.

Οι αρχές του Port Canaveral καλωσόρισαν το MV Canopee και εξέφρασαν την ευτυχία τους για την υποστήριξη της NASA και των συνεργατών της στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία στην προετοιμασία τους για ένα ιστορικό ταξίδι στο φεγγάρι, δήλωσε ο Captain John Murray, Διευθύνων Σύμβουλος του Port Canaveral.

Τόνισε επίσης τον μοναδικό σχεδιασμό αυτού του πλοίου από την άποψη της καινοτομίας και το είδος του φορτίου που στέλνει για εξερεύνηση του διαστήματος.

Το πλοίο κατασκευάστηκε στην Πολωνία από τη Neptune Shipyard με τις πρώτες θαλάσσιες δοκιμές του να πραγματοποιούνται τον Δεκέμβριο του 2022.

Τα πανιά του, που αναπτύχθηκαν από την AYRO, τοποθετήθηκαν το 2023 και έχουν ύψος περίπου 36 μέτρα με επιφάνεια 363 τ.μ.

Τα πανιά έχουν 2 πτερύγια, ένα προς τα εμπρός και ένα πίσω, και ο σχεδιασμός καθιστά δυνατή τη ρύθμιση της γωνίας πρόσπτωσης του πτερυγίου, το οποίο στρέφεται 360 μοίρες με τον άνεμο, ενώ το πίσω πτερύγιο μπορεί να περιστρέφεται γύρω από τον δευτερεύοντα ιστό.

Τα πανιά είναι πτυσσόμενα και μπορούν να βοηθήσουν στην εξοικονόμηση της τάξεως του 30% στην κατανάλωση καυσίμου.

Το σκάφος των 5500 DWT είναι νηολογημένο στη Γαλλία. Σχεδιάστηκε από τον Όμιλο Ariane και λειτουργεί από την Alizes.

Το πλοίο μήκους 122 μέτρων είναι το πρώτο μεγάλης κλίμακας υβριδικό ιστιοπλοϊκό φορτηγό πλοίο που κατασκευάστηκε ποτέ και χρησιμεύει ως μοντέλο για μια νέα γενιά αιολικής πρόωσης.

Η κύρια αποστολή του πλοίου είναι να μεταφέρει εξαρτήματα πυραύλων Ariane 6 από τα ευρωπαϊκά λιμάνια στην εξέδρα εκτόξευσης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος στη Γαλλική Γουιάνα.


e-nautilia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου