Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

Τα τρία funds που ελέγχουν το 28% των 500 μεγαλύτερων εταιρειών στις ΗΠΑ

Πρόκειται για 500 εταιρείες κολοσσούς που είναι εισηγμένες στο αμερικάνικο χρηματιστήριο και που απαρτίζουν τον χρηματιστηριακό δείκτη S&P 500.


Μέχρι τώρα ξέραμε ότι οι πολυεθνικές είναι πανίσχυρες και κάνουν λόμπινγκ και παρεμβάσεις με σκοπό να επηρεάσουν κράτη, κυβερνήσεις και θεσμούς.

Από τα στοιχεία που θα σας παρουσιάσουμε προκύπτει ότι σε δύο με τρία χρόνια από σήμερα, μόλις τρία funds, τα Vanguard, Blackrock και State Street θα αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο των μεγαλύτερων πολυεθνικών στον κόσμο.

Πρόκειται για 500 εταιρείες κολοσσούς που είναι εισηγμένες στο αμερικάνικο χρηματιστήριο και που απαρτίζουν τον χρηματιστηριακό δείκτη S&P 500.

Από την Microsoft και την Apple μέχρι την Pfizer και την Bank Of America αλλά και από την Philip Morris και το Netflix μέχρι την Google και την General Dynamics, όλες είναι εκεί!

Τα τρία funds όσο αυξάνουν τα ποσοστά τους στις εταιρείες αυτές, τόσο θα μεγαλώνει η επιρροή και ο έλεγχος, αποκτώντας μία άνευ προηγουμένου δυνατότητα παρέμβασης στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Τα τρία funds είναι γνωστά στις ΗΠΑ ως Big 3 και είχαμε αναφερθεί σε αυτά και σε περσινό μας ρεπορτάζ.

Μέσα στον ένα χρόνο που μεσολάβησε, οι Big 3 έχουν αυξήσει τη συμμετοχή τους στις εταιρείες του S&P 500 κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, από το 25% στο 28%. Να σημειώσουμε ότι το 2022 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 22%.

Η υπερσυγκέντρωση πλούτου και εξουσίας από τα τρία funds είναι κάτι που απασχολεί ήδη μερίδα πανεπιστημιακών και δημοσιογράφων στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίοι εκφράζουν την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει παγκοσμίως αυτή η πρωτοφανής υπερσυγκέντρωση.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου