Σάββατο 22 Ιουνίου 2024

Ριζικές Αλλαγές στο Ευρωκοινοβούλιο: Η Τζόρτζια Μελόνι αποκτά προβάδισμα έναντι του Εμανουέλ Μακρόν


Οι Βρυξέλλες αναμένεται να αντιμετωπίσουν σημαντικές αλλαγές λόγω της αύξησης των βουλευτών στην ευρωομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), προκαλώντας αναταράξεις στο ευρωπαϊκό πολιτικό τοπίο.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι φαίνεται να αποκτά προβάδισμα έναντι του

Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στο Ευρωκοινοβούλιο, με την ακροδεξιά ηγέτιδα να διεκδικεί ρόλο στην κατανομή των σημαντικότερων αξιωμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Άνοδος της Ακροδεξιάς


Το κόμμα της Μελόνι, Αδέλφια της Ιταλίας (Fratelli d’Italia), μαζί με άλλες ακροδεξιές δυνάμεις, σημείωσε άνοδο στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, αυξάνοντας τον αριθμό των βουλευτών του στο Στρασβούργο.

Αντίθετα, η φιλελεύθερη και κεντρώα ομάδα Renew Europe, στην οποία ανήκουν και οι Γάλλοι ευρωβουλευτές της Αναγέννησης, είδε τις έδρες της να μειώνονται. Η κατάσταση επιδεινώθηκε με την αποχώρηση των ευρωβουλευτών του τσεχικού κόμματος Ano, του ευρωσκεπτικιστή πρώην πρωθυπουργού Αντρέι Μπάμπις.


Νέα Ισορροπία Δυνάμεων


Η ευρωομάδα ECR, στην οποία ανήκει το κόμμα της Μελόνι, βρίσκεται σήμερα στην τρίτη θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με 83 βουλευτές, έναντι 81 για το Renew, που πλέον έχει 74 χωρίς τους Τσέχους ευρωβουλευτές.

Αυτή η αλλαγή δυνάμεων σηματοδοτεί σημαντικές ανακατατάξεις, καθώς τα κύρια αξιώματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραδοσιακά κατανέμονται βάσει των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών. Ωστόσο, οι Χριστιανοδημοκράτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), οι Σοσιαλδημοκράτες της ομάδας S&D και οι κεντρώοι του Renew επιδιώκουν να ανασυστήσουν την πλειοψηφία τους.


Συζητήσεις για Ανώτατα Αξιώματα


Η Ιταλίδα πρωθυπουργός εξέφρασε την απογοήτευσή της που δεν προσκλήθηκε στις συζητήσεις για την κατανομή των ανώτατων αξιωμάτων, παρά την άνοδο των ακροδεξιών δυνάμεων στις εκλογές της 9ης Ιουνίου. Με την αναλογία δυνάμεων να καθορίζεται επίσημα στις 26 Ιουνίου, η Μελόνι ετοιμάζεται για τον επόμενο γύρο διαπραγματεύσεων στις 27 και 28 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.


Προβλέψεις για τους Νέους Ηγέτες


Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υποστηριζόμενη από το ΕΛΚ, πιθανόν να εξασφαλίσει δεύτερη θητεία ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο σοσιαλιστής πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα και η Εσθονή πρωθυπουργός Κάγια Κάλας από το Renew, αναμένεται να αναλάβουν την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τη θέση του/της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας αντίστοιχα.

Η Μελόνι υπόσχεται εκπλήξεις και αλλαγές στις προτεραιότητες και τις πολιτικές της ΕΕ, προετοιμάζοντας το έδαφος για μια νέα πολιτική εποχή.


primenews.press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου