Κυριακή 9 Ιουνίου 2024

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοινώνει τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης

Οι πρόωρες γενικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου του επόμενου έτους.

Ο αρχηγός του κράτους απευθύνθηκε στους Γάλλους σε ομιλία του το βράδυ της Κυριακής, μετά τη σοβαρή οπισθοδρόμηση του στρατοπέδου του στις ευρωπαϊκές εκλογές.

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης, σε ομιλία του που αποφασίστηκε την τελευταία στιγμή, μετά τη σοβαρή ήττα του στρατοπέδου του στις ευρωεκλογές. Οι πρόωρες γενικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου του τρέχοντος έτους. 

Πριν από την ομιλία του, ο Εμανουέλ Μακρόν είχε ανακοινώσει την απόφασή του σε ορισμένες προσωπικότητες της πλειοψηφίας του που συγκεντρώθηκαν στο Μέγαρο των Ηλυσίων από τις 7:15 μ.μ. 
Ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ συμμετείχε καθώς και αρκετά μέλη της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων των Bruno Le Maire (Οικονομία), Gérald Darmanin (Εσωτερικών), Sébastien Lecornu (Ένοπλες Δυνάμεις) και Stéphane Séjourné (Εξωτερικών Υποθέσεων και επικεφαλής του κόμματος της Αναγέννησης). 

Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, Yaël Braun-Pivet, ήταν επίσης παρών.
Ο Εμανουέλ Μακρόν ανταποκρίνεται έτσι στο αίτημα που διατυπώθηκε αμέσως μετά την ανακοίνωση των πρώτων εκτιμήσεων από τον νικητή της βραδιάς, Τζόρνταν Μπαρντελά.

 Όπως είχε ανακοινώσει ότι θα έκανε αν έβγαινε πρώτος, ο πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού ζήτησε «επίσημα» από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «να λάβει υπόψη αυτή τη νέα πολιτική κατάσταση» και «να οργανώσει νέες βουλευτικές εκλογές».

Σύμφωνα με το άρθρο 12 του Συντάγματος, οι βουλευτικές εκλογές πρέπει να διεξάγονται «τουλάχιστον είκοσι ημέρες και όχι περισσότερο από σαράντα ημέρες μετά τη διάλυση». Ο τελευταίος Πρόεδρος της Δημοκρατίας που διέλυσε τη Συνέλευση ήταν ο Ζακ Σιράκ το 1997, μια αποτυχημένη επιχείρηση που τον ανάγκασε να συγκατοικήσει με τον σοσιαλιστή Λιονέλ Ζοσπέν. Πριν από αυτόν, ο στρατηγός Ντε Γκωλ και ο Φρανσουά Μιτεράν είχαν κηρύξει δύο διαλύσεις.

Η λίστα της Αναγέννησης με επικεφαλής τη Valérie Hayer ηττήθηκε σοβαρά από εκείνη του Jordan Bardella (Εθνικός Συναγερμός), ο οποίος βγήκε πρώτος με 32,4% των ψήφων, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του Ifop-Fiducial για τη Le Figaro και το TF1/LCI. 
Με 15,2% των ψήφων, το προεδρικό στρατόπεδο βρίσκεται στήθος με στήθος με το ψηφοδέλτιο του Raphaël Glucksmann (Σοσιαλιστικό Κόμμα, 14,3%). Αυτό το ποσοστό είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό που έλαβε η λίστα Macronist στις τελευταίες ευρωπαϊκές εκλογές, το 2019 (22,4%).

lefigaro.fr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου