Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

Ευρωαγορές: Σε “ελεύθερη πτώση” τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Οι ευρωαγορές έκλεισαν με πτώση την Πέμπτη, καθώς οι ευρωπαίοι επενδυτές αντέδρασαν στην τελευταία απόφαση νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και στα στοιχεία για τον πληθωρισμό.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 1,31% στις 516,04 μονάδες, υποχωρώντας από

τα κέρδη της Τετάρτης.

Όλοι οι κλάδοι τερμάτισαν στο κόκκινο, με τις μετοχές των αυτοκινήτων να οδηγούνται σε απώλειες, με πτώση 2,3%, αφού έφθασαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών νωρίτερα στη συνεδρίαση.

Ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 1,96% στις 18.265 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε πτώση κατά 1,99% στις 7.708 μονάδες.

Στη Βρετανία ο δείκτης FTSE 100 είχε άνοδο κατά 0,63% στις 8.163 μονάδες.

Ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB σημείωσε πτώση 2,18% στις 33.609 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχώρησε κατά 1.59% στις 11.066 μονάδες.

Η πτώση ήρθε καθώς η αγορά αφομοιώνει μια σειρά οικονομικών ειδήσεων αυτή την εβδομάδα, κυρίως το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλει υψηλότερους δασμούς στις κινεζικές εταιρείες κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων και μια έρευνα του Ηνωμένου Βασιλείου για τους ισχυρισμούς εκπομπών ρύπων.

Οι μετοχές του γαλλικού ομίλου IT Atos αρχικά σημείωσαν πτώση 14% μετά την ανακοίνωση της πώλησης της μονάδας συμβούλων Worldgrid, πριν επιστρέψουν στο «πράσινο». Η εταιρεία αυτή την εβδομάδα συμφώνησε σε μια συμφωνία διάσωσης που θα αποδυναμώσει σημαντικά τους υφιστάμενους μετόχους.

Οι παγκόσμιοι επενδυτές αναλύουν, εν τω μεταξύ, την απόφαση της Fed την Τετάρτη να διατηρήσει το επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων στο 5,25% έως 5,5% και να προβλέψει μόνο μία μείωση επιτοκίων  φέτος. Tο «dot plot» έδειξε επίσης μια πιο επιθετική διαδρομή μείωσης για το 2025.

Η κίνηση αυτή ήρθε μετά την τελευταία μέτρηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή παρέμεινε σταθερός για τον μήνα Μάιο, χαμηλότερος από την εκτίμηση του Dow Jones για μηνιαία αύξηση 0,1%. Σε ετήσια βάση, ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 3,3%, το οποίο επίσης ήταν χαμηλότερο των προσδοκιών.

Η δήλωση της Fed μετά τη συνεδρίαση ανέφερε ότι «ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει τον περασμένο χρόνο, αλλά παραμένει αυξημένος», απηχώντας τη γλώσσα από την τελευταία δήλωση. Στις ΗΠΑ, οι αγορές κινήθηκαν χαμηλότερα, ακόμη και όταν ο S&P 500 κυμάνθηκε κοντά σε επίπεδα ρεκόρ.

powergame.gr/agores

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου