Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024

Χρηματιστήρια: Μετεκλογική αιμορραγία στο Παρίσι, βουτιά για το ευρώ

Κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι «έπεσε από τα σύννεφα» με τη συντριβή του Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία ή του Όλαφ Σολτς στη Γερμανία, με την άνοδο της ακροδεξιάς (που αν και διασπασμένη κάνει αισθητή πια την παρουσία της) ή τη μεγάλη αποχή. 
Είχαν όλα αποτυπωθεί στις δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών και είχαν αναλυθεί και εξηγηθεί από δεκάδες αναλυτές. Παρόλα αυτά για τις αγορές η νέα περίοδος, που ανοίγει στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, είναι μία περίοδος αβεβαιότητας.

Σε υποτίμηση το ευρώ

Αυτό που φαίνεται να τρομάζει περισσότερο από κάθε τι άλλο είναι το ρίσκο, που λαμβάνει ο Γάλλος πρόεδρος, προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές. Και τούτο γιατί αυτές μπορεί να φέρουν στον πρωθυπουργικό θώκο τον Ζορντάν Μπαρντελά, ηγέτη του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού και εκλεκτού της Μαρίν Λε Πεν. Και εάν αυτό είναι το πρώτο βήμα αλλαγής στη γαλλική πολιτική σκηνή, το επόμενο μπορεί να βρει την ίδια τη Λε Πέν στην προεδρία της χώρας.

Οι επενδυτές ανησυχούν ότι με ένα ευρωσκεπτικιστικό κόμμα να παίρνει το πάνω χέρι στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ, τα όποια βήματα για ολοκλήρωση θα μπουν στον πάγο ή και θα ανατραπούν. Παράλληλα είναι σαφές πως στις Βρυξέλλες δεν μπορούν να αγνοήσουν τα μηνύματα για τη δυσαρέσκεια που προκαλούν τα βάρη της πράσινης μετάβασης ή για την απουσία ενός διχτυού ασφαλείας για επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας έναντι του ανταγωνισμού από ΗΠΑ και Κίνα, που δίνουν ώθηση στις δικές τους εταιρείες με γενναίες επιδοτήσεις.

Υπό τις συνθήκες αυτές το ευρώ υποτιμάται σήμερα κατά 0,5% στα 1,0764 δολάρια, τα χαμηλότερα επίπεδα έναντι του αμερικανικού νομίσματος εδώ και ένα μήνα, ενώ κατρακυλά σε χαμηλά 21 μηνών έναντι της στερλίνας με την ισοτιμία στο 1 ευρώ ανά 84,53 πένες.

Σφυροκόπημα για τις γαλλικές μετοχές – Στο κόκκινο όλοι οι δείκτες

Στις αγορές μετοχών οι ρευστοποιήσεις είναι εντονότερες στο Παρίσι. Ο CAC 40 υποχωρεί ενδοσυνεδριακά 2,4%, με τις μετοχές των τραπεζών να δέχονται σφυροκόπημα. BNP Paribas και Societe Generale είναι σήμερα οι αρνητικοί πρωταγωνιστές της γαλλικής αγοράς.

Πιο ψύχραιμοι εμφανίζονται οι επενδυτές στη Φρανφκφούρτη, παρά το οδυνηρό αποτέλεσμα για τον καγκελάριο Σολτς. Ο δείκτης Xetra Dax καταγράφει πτώση 0,9% όσο και ο ΙΒΕΧ 35 στη Μαδρίτη. Στο σύνολο σχεδόν οι δείκτες των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων κινούνται σε αρνητικό έδαφος. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί επίσης 0,75%.

Το αρνητικό κλίμα ανά την Ευρώπη δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο και το Χρηματιστήριο Αθηνών, που υποκύπτει στις ρευστοποιήσεις. Αυτές είναι πάντως ελεγχόμενες, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει πτώση 0,75% στις 12:45. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά για τη σημερινή συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο).

naftemporiki.gr/finance/markets

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου