Σάββατο 22 Ιουνίου 2024

Πρόστιμο 25 δισ. ζητούν τα θύματα «του πιο θανατηφόρου επιχειρηματικού εγκλήματος στην ιστορία»

Να επιβληθεί πρόστιμο 25 δισ. δολαρίων στην Boeing ζητούν από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης οι οικογένειες των θυμάτων των δύο πολύνεκρων δυστυχημάτων με αεροπλάνα 737 Max. Όπως λένε, η εταιρεία διέπραξε το πιο θανατηφόρο επιχειρηματικό έγκλημα στην

αμερικανική ιστορία.

Το ποσό των 25 δισ. δολαρίων είναι νομικά δικαιολογημένο και ξεκάθαρα ταιριαστό, είπε ο Paul Cassell, δικηγόρος που εκπροσωπεί τις οικογένειες 15 θυμάτων, σε επιστολή του προς το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο Cassell πρότεινε ποσό 14 έως 22 δισ. δολαρίων από το συνολικό πρόστιμο να ανασταλεί, εάν η Boeing αφιερώσει τα χρήματα αυτά για την ανεξάρτητη εποπτεία της επιχείρησης και για βελτιώσεις στα προγράμματα ασφάλειάς της.

Οι οικογένειες ζητούν επίσης την ποινική δίωξη της εταιρείας, αλλά και να δοθεί εντολή στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Boeing να συναντηθούν μαζί τους.

Η επιστολή δημοσιεύεται μία ημέρα αφότου ο CEO της Boeing, Dave Calhoun, εμφανίστηκε ενώπιον Αμερικανών γερουσιαστών, οι οποίοι ζήτησαν από την εταιρεία να διορθώσει τη χαλασμένη κουλτούρα ασφάλειάς της.

Πριν να εμφανιστεί στην επιτροπή, ο Calhoun στάθηκε όρθιος, μπροστά από τους συγγενείς που είχαν συγκεντρωθεί, λέγοντας τους πως όλοι στην Boeing ζητούν ειλικρινά συγγνώμη για τις απώλειές σας.

Η αμερικανική εταιρεία αεροσκαφών βρίσκεται στο μικροσκόπιο των αρχών αφότου κομμάτι ενός 737 Max αποκολλήθηκε κατά τη διάρκεια πτήσης, τον Ιανουάριο. Η παρολίγον καταστροφή πυροδότησε μια έρευνα για τυχόν εγκληματικές ευθύνες και οδήγησε το υπουργείο Δικαιοσύνης να σκεφτεί την ακύρωση μιας συμφωνίας για τη μη δίωξη της Boeing, έπειτα από τις δύο συντριβές αεροπλάνων 737 Max, στις οποίες σκοτώθηκαν 346 άνθρωποι το 2018 και το 2019.

Η μετοχή της Boeing έχει χάσει το ένα τρίτο της αξίας της από τις αρχές του έτους και η εταιρεία έχει προειδοποιήσει ότι θα κάψει μετρητά ύψους 8 δισ. δολαρίων το πρώτο εξάμηνο.

Ο Calhoun έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να αποχωρήσει έως το τέλος του έτους, με την Boeing να βρίσκεται σε αναζήτηση νέου CEO.

moneyreview.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου