Τετάρτη 15 Μαΐου 2024

Ευρώπη: Η κατάταξη με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ – Η θέση της Ελλάδας (πίνακες)

Η Ευρώπη φιλοξενεί μερικές από τις μεγαλύτερες και πιο ανεπτυγμένες οικονομίες στον κόσμο. Πώς όμως συγκρίνονται οι χώρες της περιοχής μεταξύ τους σε επίπεδο κατά κεφαλήν ΑΕΠ;

Το Visual Capitalist συνέθεσε γραφήματα τα οποία αναδεικνύουν τα εκάστοτε επίπεδα ΑΕΠ των ευρωπαϊκών χωρών, σε αμερικανικά δολάρια.

Τα δεδομένα για αυτή την απεικόνιση και το άρθρο προέρχονται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) μέσω του εργαλείου DataMapper, τα οποία επικαιροποιήθηκαν τον Απρίλιο του 2024.





Το Λουξεμβούργο, η Ιρλανδία και η Ελβετία, ηγούνται της λίστας των πλουσιότερων εθνών της Ευρώπης με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, σε επίπεδα άνω των 100.000 δολαρίων.


Τρεις σκανδιναβικές χώρες (Νορβηγία, Ισλανδία, Δανία) κατέχουν επίσης υψηλές θέσεις, μεταξύ 70.000-90.000 δολαρίων.



Άλλες σκανδιναβικές χώρες, η Σουηδία και η Φινλανδία, κατατάσσονται λίγο έξω από την πρώτη δεκάδα, μεταξύ 55.000-60.000 δολαρίων.

Εν τω μεταξύ, οι μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης σε απόλυτους όρους, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία, κατατάσσονται πιο κοντά στο ενδιάμεσο της πρώτης 20άδας, με κατά κεφαλήν ΑΕΠ γύρω στα 50.000 δολάρια.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 28η θέση των 44 χωρών με $24.000, λίγο πάνω από την Ουγγαρία και την Πολωνία.


Στην τελευταία θέση της κατάταξης βρίσκεται η Ανατολική Ευρώπη, η οποία στο σύνολό της τείνει να έχει πολύ χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Στην λίστα, η Ουκρανία κατατάσσεται τελευταία, με 5.660 δολάρια.



Σημειωτέον πως το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ουκρανίας είναι παρόμοιο με αυτό του Ιράν (5.310 δολάρια), του Ελ Σαλβαδόρ (5.540 δολάρια) και της Γουατεμάλας (5.680 δολάρια).


Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ, η οικονομία της Ουκρανίας ιστορικά υπολείπεται των προσδοκιών.


Μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, η οικονομία συρρικνώθηκε για πέντε συνεχόμενα έτη. Η μετάβασή της σε μια δυτική, απελευθερωμένη οικονομική δομή επισκιάστηκε από την εκτεταμένη διαφθορά, την περιορισμένη φορολογική βάση και τις ελάχιστες πηγές εσόδων.

Από πολιτική άποψη, η μετατροπή της από αυταρχικό καθεστώς σε αστική δημοκρατία αποδείχθηκε δύσκολη, ιδίως όσον αφορά την οικοδόμηση θεσμών.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα το 2022, το ΑΕΠ της Ουκρανίας συρρικνώθηκε κατά 30% σε ένα μόνο έτος. Η μεγάλης κλίμακας μετανάστευση – με έξι εκατομμύρια πρόσφυγες – παίζει επίσης σημαντικό ρόλο.

Παρά τις προκλήσεις αυτές, η οικονομική ανάπτυξη της χώρας έχει κάπως σταθεροποιηθεί, ενώ οι πολεμικές συγκρούσεις συνεχίζονται.

newmoney.gr/roh/palmos-oikonomias/oikonomia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου