Κυριακή 28 Απριλίου 2024

Βίτορ Περέιρα - «Nα προπονήσω στη Ligue 1; Ξέρω ότι θα συμβεί!».

Ο Πορτογάλος προπονητής, Βίτορ Περέιρα (55) της Αλ Σαμπάμπ, μίλησε αποκλειστικά στο Flashscore, με ειλικρίνεια και αυθεντικότητα και συζήτησε την τρέχουσα εμπειρία του στη Σαουδική Αραβία, αλλά και για το μέλλον του, ιδιαίτερα στη Ligue 1, ένα πρωτάθλημα που παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον. 
Ο Βίτορ Περέιρα είναι κάτι πολύ περισσότερο από λάτρης του ποδοσφαίρου, είναι ένας φανατικός ποδοσφαιρικός. 

Ο Περέιρα ξεκίνησε ως προπονητής στην Πόρτο, όπου είχε την τύχη να προπονήσει την πρώτη ομάδα από το 2011 έως το 2013. 
Κέρδισε το πορτογαλικό πρωτάθλημα και τις δύο σεζόν, χάνοντας μόλις ένα παιχνίδι. Πέρασε τα χρόνια που τον επηρέασαν περισσότερο στο προπονητικό κέντρο των «Δράκων», όπου μπόρεσε να δοκιμάσει μια από τις θεμελιώδεις αρχές του: να κυριαρχεί με την μπάλα. 

Την περίοδο 2014/15 κάθισε για 6 μήνες στον πάγκο του Ολυμπιακού, κατακτώντας το πρωτάθλημα, και έπειτα εργάστηκε στις Φενέρμπαχτσε, Μόναχο 1860, Σανγκάι ΣΙΠΓ, Κορίνθιανς, Φλαμένγκο, για να καταλήξει στην Αλ-Σαμπάμπ. 
Ένας πραγματικός «ναρκομανής» -όπως αυτοχαρακτηρίζεται- ο Περέιρα δεν κατάφερε ποτέ να σταματήσει την προπονητική. Το ποδόσφαιρο τον έχει πάει σε κάθε γωνιά του πλανήτη, όπως κάθε Πορτογάλος που σέβεται τον εαυτό του. 

Όπως παραδέχεται ο άνθρωπος που προπονεί αυτή τη στιγμή στη Σαουδική Αραβία, οι Πορτογάλοι είναι ταξιδιώτες και όταν μια πρόκληση παρουσιάζεται σε ένα μέρος, τίποτα δεν μπορεί να τους σταματήσει. 
Όσο για το μέλλον, ο Πορτογάλος το φαντάζεται σε ένα από τα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης, όπου είχε ευκαιρίες να εργαστεί στο παρελθόν, αλλά δεν συνέβει. 
Η Ligue 1 τον καλεί, όπως είπε ο Περέιρα στο Flashscore.

Flashscore: Γεια σου Vitor, χαίρομαι που μιλάω μαζί σου. Πρώτα απ 'όλα, συγχαρητήρια για τη νίκη 5-0 της περασμένης Πέμπτης επί της Αμπά . Αποφέρει καρπούς η δουλειά που κάνετε κάθε εβδομάδα από τότε που φτάσατε; 

Περέιρα: "Λοιπόν, καταρχάς, ευχαριστώ για τα λόγια σας. Νομίζω ότι η ομάδα έχει τώρα - αυτή τη στιγμή - μια ταυτότητα κοντά σε αυτό που θέλαμε να δημιουργήσουμε. Από τότε που αναλάβαμε, μέρα με τη μέρα, έχουμε δημιούργησε μια ισχυρή ταυτότητα στην ομάδα μας, θέλοντας να πρωταγωνιστεί στους αγώνες της".

 Flashscore: Αν και ήταν στην πρώτη τετράδα την περασμένη σεζόν, αναλάβατε την Αλ-Σαμπάμπ σε μια δύσκολη περίοδο (αυτή τη στιγμή, είστε 9η, με δέκα νίκες, οκτώ ισοπαλίες, έντεκα ήττες). 
Και όμως έχετε μια αρκετά ενδιαφέρουσα ομάδα με παίκτες όπως οι Καράσκο, Ράκιτις, Σάις, Ντιαλό και Βιτίνιο. 
Τι μέτρα λάβατε όταν ήρθατε για να προσπαθήσετε να διορθώσετε την κατάσταση; 

"Όπως γνωρίζετε, το τρέχον πρωτάθλημα είναι τελείως διαφορετικό από την περσινή σεζόν. Φέτος τέσσερις ομάδες έχουν επενδύσει πολλά χρήματα, κάτι που έχει δημιουργήσει μεγάλη διαφορά με τους υπολοιπους. Αυτό που συνέβη στον σύλλογό μας είναι ότι έγινε αλλαγή προέδρου και τέσσερις αλλαγές προπονητή κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Αυτά είναι πράγματα που σίγουρα θα τα πληρώσεις. Αλλά έχουμε ακόμα ποιοτικούς παίκτες, όπως είπατε. Για να βρούμε το δρόμο μας, αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε όταν αναλάβαμε ήταν να περάσουμε μερικές πολύ σαφείς ιδέες για το πώς θέλαμε να παίξουμε. Ενα στυλ ποδοσφαίρου που θα κυριαρχούσε όταν είχαμε την μπάλα και θα ήταν «επιθετικό» όταν τη χάναμε. Αυτές οι ιδέες έχουν δουλευτεί από την πρώτη μέρα και, όπως είναι φυσικό, αυτές οι ιδέες γίνονται όλο και πιο εμφανείς στο γήπεδο".


Flashscore:  Ποιοι ήταν οι λόγοι που σας οδήγησαν να (ξανα)δοκιμάσετε την εμπειρία της Σαουδικής Αραβίας; 

"Η εμπειρία στη Βραζιλία δεν ήταν εύκολη λόγω της πυκνότητας των αγώνων και των μεγάλων ταξιδιών. Μετά από λίγο περισσότερο από ένα χρόνο, ένιωσα ότι έπρεπε να σταματήσω για λίγο. Βρήκα την ευκαιρία να σκεφτώ, να δημιουργήσω νέες ιδέες και νέες πλάνα και να μελετήσω. Επίσης να περνάω χρόνο με την οικογένειά μου και να το απολαμβάνω. Μετά ήρθαν οι πρώτες προσφορές για να επιστρέψω στη δουλειά. Και μετά τη μελέτη, αφού έμαθα νέα πλάνα και νέες ασκήσεις, ένιωσα την ανάγκη να τα εφαρμόσω. Και για μένα, ήταν μια καλή απόφαση να έρθω εδώ και να δοκιμάσω αυτές τις έννοιες. Είμαι πολύ ευχαριστημένος με αυτό. Είμαι επίσης αρκετά τυχερός που έχω μια πολύ καλή ομάδα εργασίας όπου μπορώ να δοκιμάσω αυτές τις έννοιες και αποδέχονται αυτές τις ιδέες. Κάνουν ότι χρειάζεται για να σημειώσουμε πρόοδο". 

Flashscore: Αυτό που μου λες είναι πολύ ενδιαφέρον. Για ένα χρόνο μελετάγατε νέες ιδέες. Γιατί το κάνατε αυτό; Νιώθατε ότι το ποδόσφαιρο εξελισσόταν προς ένα διαφορετικό είδος παιχνιδιού; Ότι έπρεπε να μάθετε νέα πράγματα; Ποιοι ήταν οι λόγοι που θέλατε να μελετήσετε; Είναι αρκετά ενδιαφέρον. Είστε ένα παράδειγμα κάποιου που εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου παρά την εμπειρία που έχει... 

"Μελετάω ποδόσφαιρο κάθε μέρα. Έλεγα στα παιδιά μου ότι μελέτησα πολύ περισσότερο από ότι στο πανεπιστήμιο. Επειδή μελετώ νέες έννοιες κάθε μέρα. Επειδή οι ιδέες που είχα πριν από μερικά χρόνια και πίστευα ότι είχα αποκτήσει για ολόκληρη τη ζωή μου δεν υπάρχουν πλέον. Μπορώ να σας δώσω ένα παράδειγμα. Πίστευα ότι το να παίζουμε γρήγορα ήταν το καλύτερο. Ήταν ό,τι καλύτερο για να μην προλάβει η αντίπαλη ομάδα να υποχωρήσει και να κλείσει το χώρο. Σήμερα, αυτή η έννοια έχει αλλάξει. Παλιότερα, προπονούσα τους παίκτες μου με δύο επαφές της μπάλας, μία, δύο επαφές, μία, δύο επαφές... Ήταν σημαντικό. Σήμερα, είναι σημαντικό να μπορούμε να εναλλάσσουμε το ρυθμό με την μπάλα Είναι σημαντικό να μπορείς να ρίξεις το ρυθμό τη σωστή στιγμή. Να μπορείς να ρίχνεις και έπειτα να ξανανεβάζεις το ρυθμό. Να βρίσκεις το χώρο, να παίρνεις σωστές αποφάσεις. Και να δημιουργήσουμε ένα επιθετικό "κουμπί" όταν θέλουμε να επιταχύνουμε. Είναι μια εντελώς διαφορετική άποψη από αυτή που είχα πριν από 11 χρόνια. Και προέρχεται από το γεγονός ότι μελετώ κάθε μέρα. Για μένα, το ποδόσφαιρο είναι σαν να δημιουργώ, είναι σαν να ζωγραφίζω μια εικόνα. Για μένα, το ποδόσφαιρο είναι να δημιουργήσω μια ταυτότητα, σαν ένα έργο τέχνης. Μου δίνει τη δυνατότητα να εκφράσω την προσωπικότητα μου, τη δημιουργηκότητα μου. Για μένα αυτό είναι το ποδόσφαιρο. Δεν είναι κλειστό. Είναι πολύ σημαντικό, ακόμα και στη ζωή γενικότερα. 

Flashscore: Αυτή είναι η δεύτερη προσπάθεια σας στη Σαουδική Προ Λιγκ, αυτή τη φορά με την Αλ-Σαμπάμπ. Πριν από δέκα χρόνια προπονήσατε την Αλ-Αχλί (2013-2014). Ως κάποιος που έζησε δύο διαφορετικές εποχές, ποια είναι η εκτίμησή σας για την εξέλιξη του πρωταθλήματος και του ποδοσφαίρου στη Σαουδική Αραβία;

 "Πρώτα από όλα, βρήκα ένα διαφορετικό πρωτάθλημα, πολύ πιο οργανωμένο. Τα γήπεδα προπόνησης και οι δομές είναι καλύτερα. Τα γήπεδα για τους αγώνες είναι πολύ καλύτερα. Δεν έχω βρει ούτε ένα που να μην προσφέρει τις τέλειες συνθήκες για παιχνίδι. Για μένα, αυτή είναι μια τεράστια διαφορά σε σχέση με πριν από 10 χρόνια. Βρήκα επίσης καλύτερους παίκτες και καλύτερους προπονητές. Είναι ένα πρωτάθλημα που κάνει τεράστια προσπάθεια να αναπτυχθεί και να προετοιμαστεί για το Παγκόσμιο Κύπελλο". 

Flashscore: Υπογράψατε πεντάμηνο συμβόλαιο με την Αλ-Σαμπάμπ, το οποίο έχει διάρκεια έως τις 30 Ιουνίου 2024. Βλέπετε τον εαυτό σας να παραμένει στη Σαουδική Αραβία;


"Αυτή τη στιγμή, επικεντρώνομαι στους επερχόμενους αγώνες. Επικεντρώνομαι επίσης στη βελτίωση της ποιότητας του παιχνιδιού μας. Για μένα δεν είναι μόνο η νίκη. Μου αρέσει να κερδίζω, αλλά με ποιότητα και ξεκάθαρη ταυτότητα. Αυτό κάνουμε, αυτό προσπαθούμε να κάνουμε, μέρα με τη μέρα. Όταν έρθει η ώρα, θα καθίσουμε και θα μιλήσουμε. Νομίζω ότι θέλουν να παραμείνω, αλλά θα πρέπει να δω τι επιλογές έχω στην Ευρώπη. Μετά από αυτό, θα δω τι θα αποφασίσω". 

Flashscore: Είστε ένας προπονητής με πλούσια εμπειρία που έχει προπονήσει σε πολλές χώρες (Πορτογαλία, Σαουδική Αραβία, Ελλάδα, Τουρκία, Γερμανία στη δεύτερη κατηγορία, Κίνα, Βραζιλία)... Παρόλα αυτά, δεν έχετε προπονήσει ακόμα σε ένα από τα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης. Είναι κάτι που βρίσκεται στο πίσω μέρος του μυαλού σας;

 "Ναι, είναι κάτι που θα συμβεί ως φυσική εξέλιξη. Ήμουν λίγο ανυπόμονος περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή για να πάω. Στο παρελθόν, είχα την ευκαιρία να πάω στην Αγγλία, τη Γαλλία και την Ισπανία. "Αλλά για τον ένα ή τον άλλο λόγο, δεν συνέβη. Τώρα ξέρω ότι θα συμβεί μια μέρα. Έχω πολύ πίστη στην ποιότητα της δουλειάς μου. Με λίγη περισσότερη υπομονή, όπως έχω τώρα, θα συμβεί λογικά." 

Flashscore: Αναφερθήκατε στη Γαλλία. Σας ελκύουν η Ligue 1 και η Γαλλία; 

"Ναι, είναι ένα πρωτάθλημα που παρακολουθώ. Όταν λέω ότι μελετώ, πάντα μελετώ ομάδες και προπονητές που μπορούν να μου δώσουν κάτι διαφορετικό. Με κάνει να σκεφτώ. Στην πραγματικότητα, νομίζω ότι αυτό κάνουν όλοι οι προπονητές. Γιατί έτσι αναλύουμε τους αγώνες και τις αναμετρήσεις, ώστε να δούμε πώς εξελίσσεται το ποδόσφαιρο, είναι ένα πρωτάθλημα στο οποίο συνεχίζω να δίνω μεγάλη σημασία και έχει πολλούς καλούς, ποιοτικούς παίκτες. Ένας προπονητής πρέπει πάντα να κάνει σκάουτινγκ, για να καταλάβει το παιχνίδι του. Έχουμε επίσης έναν σπουδαίο Πορτογάλο προπονητή εκεί... τον Πάουλο (Φονσέκα), ο οποίος κάνει εξαιρετική δουλειά. Τον παρακολουθώ πολύ στενά. Είναι ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα με καλούς προπονητές, καλούς παίκτες και μια καλά δομημένη οργάνωση. Αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους είναι ένα πρωτάθλημα που με ενδιαφέρει για το μέλλον".

Flashscore:  Για αυτούς που δεν σας γνωρίζουν καλά στη Γαλλία, πώς θα ορίζατε την ποδοσφαιρική σας προσέγγιση; Ποια φιλοσοφία υιοθετείτε, ποια είναι η τακτική σας (έχω δει ότι αυτή τη στιγμή χρησιμοποιείτε τριάδα άμυνα)... Με λίγα λόγια, πώς θα αυτοπροσδιοριζόσασταν ως προπονητής; 

"Όποια και αν είναι η δομή, όποια και αν είναι η φόρμα, πάντα προσπαθώ να βρω μια τακτική που επιτρέπει στους παίκτες να αισθάνονται άνετα στο παιχνίδι τους. Έχω δουλέψει με πολλές τακτικές δομές. Γι' αυτό είμαι άνετος στη δουλειά μου. Σήμερα, προσπαθώ να βρω έναν τρόπο να κυριαρχήσω στο παιχνίδι και να δημιουργήσω κατοχή της μπάλας. Ήμουν οκτώ χρόνια στην Πόρτο... Που σημαίνει πέντε χρόνια στην ακαδημία. Αυτό τα λέει όλα! Εκεί, λοιπόν, εκπαίδευσα τους καλύτερους νέους παίκτες της χώρας. Σε κάθε ομάδα μου, καθιέρωσα αυτή την κυριαρχία, αυτή την κατοχή, αυτή την πίεση, ένα παιχνίδι με επιθετική ποιότητα, αλλά και επιθετικότητα όταν χάνεται η μπάλα. Και χωρίς μα διστάζουμε να παίξουμε στη μετάβαση επίσης. Είμαι ένας προπονητής που έμαθε να παίζει με μια συγκεκριμένη πολυπλοκότητα... Αλλά μια ποιοτική πολυπλοκότητα. Δεν προπόνησα ομάδες για να μην παίξουν ή για να μην χάσουν. Προπόνησα ομάδες που διεκδικούν τίτλους. Και αυτό είναι το είδος του ποδοσφαίρου που μου αρέσει. Ποδόσφαιρο ποιότητας. Ποδόσφαιρο με πίεση. Ποδόσφαιρο κατοχής. Κατοχή με πρόθεση να ανεβάζουμε το ρυθμό την κατάλληλη στιγμή. Για μένα και η άμυνα πρέπει να έχει διαφορετικούς ρυθμούς. Για παράδειγμα, μπορώ να είμαι σε φάση χαμηλότερου αντίπαλο, ρυθμού, κλείνοντας κενά στη μέση. Και μόλις «διαβάσουμε» τον ανεβάζουμε ρυθμό. Ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας. Όλοι πρέπει να το καταλάβουν. Αλλά αν το καταλαβαίνουν εδώ, στη Σαουδική Αραβία ή στην Κίνα, θα το καταλάβουν παντού. Το ποδόσφαιρο πρέπει να μεταφέρει την προσωπικότητα του προπονητή. 

Flashscore: Όταν σας ακούω, έχω την εντύπωση ότι ακούω τις ίδιες ιδέες με τον Πάουλο Φονσέκα στη Λιλ ...

 Ο Πάουλο κι εγώ έχουμε παρόμοιο ποδοσφαιρικό DNA. Ξέρεις, ήμουν επικεφαλής της πρώτης ομάδας στην Πόρτο για δύο χρόνια... Και (χαμογελάει) ...» μετά με αντικατέστησε ο Πάουλο

Flashscore:Έχετε κάποια προτίμηση σε σύλλογο στη Γαλλία ή απλά σκέφτεστε μια πρόκληση στη Ligue 1; 

"Όχι, όχι συγκεκριμένα. Ωστόσο, ξέρω τι θέλω και ξέρω ότι θα συμβεί! Θα ήθελα ένα project που θα μου επιτρέψει να δημιουργήσω μια ταυτότητα. Κοιτάζω πολύ προς το προπονητικό κέντρο. Προέρχεται από την εποχή μου στο Πόρτο. Έχω αυτό το δέσιμο με τους νέους και μου αρέσει να ανακαλύπτω, να ανιχνεύω και να αναπτύσσω τα νεαρά ταλέντα, ώστε να δημιουργώ τη δική μου ταυτότητα παιχνιδιού με την ομάδα που διαμορφώνω. Άρα θα πρέπει να είναι μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα; Γιατί χρειάζεται αρκετός χρόνος για να εφαρμόσεις τις ιδέες σου και να βάλεις νέους παίκτες σε στην ομάδα... "Ναι, αλλά όχι πραγματικά... Όσο περισσότερη εμπειρία έχεις, τόσο πιο γρήγορα μπορείς να δημιουργήσεις μια ταυτότητα για το παιχνίδι. Συνήθως καλώ τους παίκτες από το προπονητικό κέντρο κάθε εβδομάδα. Χρησιμοποιώ συχνά το παράδειγμα του Αρντά Γκιουλέρ . Ήρθε να προπονηθεί μαζί μου στη Φενέρμπαχτσε όταν ήταν 16 ετών. Για μένα, η ηλικία δεν μετράει. Αν έχεις την ποιότητα, παραμένεις μαζί μου.
Ψάχνω για ένα έργο που μου επιτρέπει να κερδίζω με ποιότητα, να δημιουργήσω τη δική μου ταυτότητα, με νεαρούς παίκτες από την ακαδημία. Όταν οι άνθρωποι κοιτάζουν την ομάδα μου, θα ξέρουν ότι είναι δική μου γιατί θα αναγνωρίζουν την αγωνιστική ταυτότητά μου. Είτε εντός είτε εκτός έδρας, η ταυτότητα θα είναι η ίδια». 

Flashscore:Το επόμενο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα πλησιάζει και η Πορτογαλία είναι ανάμεσα στα φαβορί. Πώς κρίνετε τις πιθανότητες της εθνικής σας ομάδας στη διοργάνωση σε σύγκριση με τα άλλα μεγάλα φαβορί, όπως τη Γαλλία; 

"Η γνώμη μου είναι ότι ποτέ ξανά δεν είχαμε τόσους πολλούς ποιοτικούς παίκτες. Ακόμη και όταν έρθει η ώρα να διαλέξουμε τους καλύτερους παίκτες για να καταρτίσουμε τη λίστα, κάποιοι παίκτες κορυφαίας ποιότητας θα μείνουν εκτός. Και βέβαια έχουμε έναν προπονητή που είναι εξαιρετικός σε αυτό που κάνει και ο οποίος έχει την ικανότητα να οδηγήσει την ομάδα στον τίτλο, κάτι που νομίζω ότι είναι εφικτό. Ξέρεις, αυτό είναι ένα τουρνουά όπου πρέπει να έχεις λίγη τύχη, τα άστρα πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένα. Αν κερδίσεις, δημιουργείς μια δυναμική νίκης... Οπότε, νομίζω ότι όλα μπορούν να συμβούν. Όλα μπορούν να συμβούν και ακόμη περισσότερο με την ποιότητα των παικτών που έχουμε και με τη δουλειά του Ρομπέρτο Μαρτίνεθ, ο οποίος είναι εξαιρετικός."

Flashscore: Θα θέλατε να εργαστείτε ως ομοσπονδιακός προπονητής μια μέρα; Το βλέπετε ως φυσικό βήμα στην εξέλιξή σας ως προπονητής; 

"Ίσως μια μέρα. Αλλά αυτή τη στιγμή, ειλικρινά, όχι! Όχι επειδή το ποδόσφαιρο είναι πάθος για μένα, αλλά και επειδή είναι ναρκωτικό. Και όταν παίρνεις ένα ναρκωτικό, το χρειάζεσαι κάθε μέρα για να ζήσεις. Δεν μπορώ να ζήσω χωρίς αυτό. Για να νιώσω ζωντανός, πρέπει να το παίρνω κάθε μέρα."

Συνέντευξη στον Πάμπλο Γκαλέγκο του Flashscore 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου