Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Η αποχώρηση από το Τσαντ και τον Νίγηρα προμηνύει την κατάρρευση της ηγεμονίας των ΗΠΑ

Οι δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ θα αποσυρθούν από το Τσαντ τις επόμενες ημέρες ως απάντηση στην αμφισβήτηση από το έθνος του Σαχέλ για τη νομιμότητα της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην περιοχή. Η κίνηση έρχεται μετά την αναγκαστική αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τον Νίγηρα.
Δεκάδες 75 στρατιώτες των Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού που σταθμεύουν στην Ντζαμένα, πρωτεύουσα του Τσαντ, αποσύρονται ενόψει των προεδρικών εκλογών της χώρας του Σαχέλ που έχουν προγραμματιστεί για τις 6 Μαΐου.
Τον Απρίλιο, η ηγεσία του Τσαντ έστειλε επιστολή στον ακόλουθο άμυνας των ΗΠΑ ενημερώνοντάς τον ότι ο Ndjamena τερματίζει τη Συμφωνία Κατάστασης Δυνάμεων (SOFA) με την Ουάσινγκτον. Ο ακριβής αριθμός των αμερικανικών στρατευμάτων στο αφρικανικό έθνος είναι ασαφής, αλλά Αμερικανοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι δεν υπερβαίνει τους 100 στρατιώτες.
Σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο, το Πεντάγωνο εξακολουθεί να ελπίζει να διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία με την κυβέρνηση του Τσαντ και να επιστρέψει στη χώρα μετά τις εκλογές. Αλλά ο βετεράνος της CIA Λάρι Τζόνσον πιστεύει τον αμερικανικό στρατό θα εγκαταλείψει οριστικά τη χώρα.
«Αποτυγχάνει. Είναι ο ευκολότερος τρόπος να το θέσω», δήλωσε στο Sputnik ο Λάρι Τζόνσον, συνταξιούχος αξιωματικός πληροφοριών της CIA και αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σχολιάζοντας την απόσυρση των ΗΠΑ από τον Νίγηρα και το Τσαντ.
«Είχαν κάποιες [στρατιωτικές] βάσεις και στις δύο αυτές χώρες που σχεδιάστηκαν για να πάνε να βρουν πράκτορες της Αλ Κάιντα και να προσπαθήσουν να τους καταστρέψουν. Αλλά, είναι σαφές ότι η άσκηση της πολιτικής των ΗΠΑ από αυτή την άποψη απορρίπτεται από τις τοπικές κυβερνήσεις. Επομένως, είναι πραγματικά ένα μαύρο μάτι για αυτές τις Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά τη συνολική απώλεια επιρροής τους. Και νομίζω ότι θα αντικατασταθεί από τη Ρωσία», συνέχισε.
Το Τσαντ ήταν υπό γαλλική αποικιακή κυριαρχία από το 1900 έως το 1960. Μετά την ανεξαρτησία του έθνους του Σαχέλ, οι Γάλλοι συνέχισαν να στέλνουν στρατεύματα στην περιοχή σε αρκετές περιπτώσεις στις δεκαετίες του 1960, του 1970 και του 1980 με το πρόσχημα της προστασίας των κυβερνήσεων του Τσαντ.

Μεταξύ 1986 και 2014, οι γαλλικές δυνάμεις διατήρησαν μόνιμη παρουσία στην αφρικανική χώρα στο πλαίσιο της επιχείρησης Epervier (Επιχείρηση Sparrowhawk), η οποία ξεκίνησε με δεδηλωμένο στόχο την προστασία του Τσαντ από τις λιβυκές δυνάμεις και τους αντάρτες. Μετά το 2014, η επιχείρηση Epervier αντικαταστάθηκε από την επιχείρηση Barkhane - τη μαζική αντιτρομοκρατική προσπάθεια του Παρισιού στο Σαχέλ, η οποία αργότερα καταγγέλθηκε ως αποτυχία από τις περισσότερες κυβερνήσεις στην περιοχή.
Τον Μάιο του 2014, η Washington Post ανέφερε ότι οι ΗΠΑ έστειλαν μόλις 80 στρατιώτες στο Τσαντ για να υποστηρίξουν τη λειτουργία αεροσκαφών πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης για αποστολές στη βόρεια Νιγηρία για να βρουν απαχθέντα κορίτσια από τη Νιγηρία. Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι η μονάδα θα παραμείνει στο Τσαντ «έως ότου η βοήθειά της για την επίλυση της απαγωγής δεν είναι πλέον απαραίτητη».
Ωστόσο, μια έρευνα TomDispatch το 2014 ιδρύω ότι οι ΗΠΑ είχαν αθόρυβα αυξήσει την παρουσία τους στο Τσαντ και αλλού στην Αφρική αφού το ΝΑΤΟ βομβάρδισε τη Λιβύη πίσω στη Λίθινη Εποχή και αποσταθεροποίησε τις κοντινές περιοχές, όπου η ισλαμιστική και αντάρτικη βία αυξήθηκε.
Μετά την αποτυχία της επιχείρησης Barkhane να νικήσει τους τρομοκράτες στο Σαχέλ, το Μάλι, ο Νίγηρας και η Μπουρκίνα Φάσο ζήτησαν διαδοχικά την απόσυρση των γαλλικών στρατευμάτων. Μεταξύ Φεβρουαρίου 2022 και Μαρτίου 2023, τα γαλλικά στρατεύματα εγκατέλειψαν τα τρία αφρικανικά κράτη, με περίπου 1.000 Γάλλους στρατιώτες να μετεγκαθίστανται στο Τσαντ, όπου παραμένουν μέχρι σήμερα.
Ωστόσο, η Washington Post πιστεύει ότι ο ηγέτης του Τσαντ, στρατηγός Mahamat Idriss Deby Itno, ο οποίος κυβερνά από το 2021, μπορεί σύντομα να ζητήσει την απομάκρυνση των γαλλικών στρατευμάτων μετά την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων. 
Η εφημερίδα σημείωσε ότι το Τσαντ, μαζί με το Μάλι, τον Νίγηρα και την Μπουρκίνα Φάσο, στρέφεται στη Ρωσία για να λύσει τα οικονομικά προβλήματα και τα προβλήματα ασφάλειας.
Το Τσαντ ενισχύει τους δεσμούς του με τη Ρωσία εδώ και αρκετό καιρό. Τον Ιανουάριο, ο Mahamat Idriss Deby Itno πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών του Τσαντ συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής Ρωσίας-Αφρικής στην Αγία Πετρούπολη τον Ιούλιο.
«Η Ρωσία δεν έχει ιστορικό υποδούλωσης μαύρων Αφρικανών – νούμερο ένα», εξήγησε ο Τζόνσον. «Η Ρωσία δεν είναι στενά συνδεδεμένη με τις αποικιακές αυτοκρατορίες: τους Γάλλους, τους Βρετανούς, τους Γερμανούς, τους Ολλανδούς, τους Βέλγους, οι οποίοι έχουν μακρά ιστορία εκμετάλλευσης της Αφρικής και εκμετάλλευσης των ανθρώπων, εκμετάλλευσης των πόρων. 
Πιστεύω λοιπόν ότι, τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα θεωρούνται πιο έντιμοι μεσίτες, για να είμαι ειλικρινής. Πολύ περισσότερο από τις Ηνωμένες Πολιτείες», πρόσθεσε.
«Αυτό είναι μέρος αυτής της ευρύτερης, ας το ονομάσουμε αποσυναρμολόγηση της υπό την ηγεσία των ΗΠΑ «βασισμένης σε κανόνες» διεθνούς τάξης. Η προσπάθεια των Ηνωμένων Πολιτειών να κυριαρχήσουν στον κόσμο έχει αντιστραφεί. Είχε φτάσει στο ζενίθ και τώρα κατευθύνεται πίσω στην κατηφόρα. Νομίζω λοιπόν ότι αυτό είναι μόνο ένα ακόμη σημάδι ότι η πολιτική των ΗΠΑ έχει ξεστρατίσει», κατέληξε ο βετεράνος της CIA.
Η αποχώρηση από το Τσαντ και τον Νίγηρα προμηνύει την κατάρρευση της ηγεμονίας των ΗΠΑ (sputnikglobe.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου