Κυριακή 21 Απριλίου 2024

Οι ΗΠΑ σοκαρίστηκαν από την κλίμακα του «χειρότερου σεναρίου» της επίθεσης αντιποίνων του Ιράν στο Ισραήλ

Το Ιράν χρησιμοποίησε πάνω από 300 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους στην επίθεσή του στο Ισραήλ στις 13 Απριλίου, αναγκάζοντας τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και την Ιορδανία να αγωνιστούν για να βοηθήσουν το Τελ Αβίβ να καταρρίψει τα βλήματα. Ισραηλινοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι το 99% από αυτούς αναχαιτίστηκαν στον ουρανό της Ιορδανίας, του Λιβάνου και της Συρίας.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν σοκαρίστηκε από την κλίμακα των Μπαράζ πυραύλων αντιποίνων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών του Ιράν στο Ισραήλ στις 13 Απριλίου, αναφέρει η Wall Street Journal.
Η κλίμακα της πρώτης άμεσης επίθεσης της Τεχεράνης στο Ισραήλ «ταιριάζει με τα χειρότερα σενάρια», φέρεται να παραδέχθηκαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

«Αυτό ήταν στο υψηλότερο επίπεδο, νομίζω, αυτού που ήμασταν – αυτού που περιμέναμε», δήλωσε ένας ανώνυμος ανώτερος αξιωματούχος.

Καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η ομάδα εθνικής ασφαλείας του συγκεντρώθηκαν στο Situation Room του Λευκού Οίκου παρακολουθώντας τα βλήματα να εκτοξεύονται προς στόχους στο Ισραήλ, φοβήθηκαν ότι οι ενισχυμένες από το ΝΑΤΟ άμυνες δεν θα ήταν αρκετές για να αποκρούσουν την επίθεση. Δεν υπήρξε ποτέ πριν μια προσπάθεια αναχαίτισης τόσων πολλών drones, κρουζ και βαλλιστικών πυραύλων ταυτόχρονα, τόνισε η έκθεση.

Σε όλη την Ιρανική επίθεση, Οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία και η Ιορδανία ενώθηκαν με το Ισραήλ στην κατάρριψη εισερχόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων, με τα αντιβαλλιστικά πυραυλικά συστήματα του Τελ Αβίβ να ενισχύονται από τις αμερικανικές αντιπυραυλικές και αντιπυραυλικές αναπτύξεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών που πραγματοποιήθηκαν πριν από την αναμενόμενη επιχείρηση.

«Τα αποτελέσματα της άμυνας ήταν ασαφή μέχρι να ειπωθούν και να γίνουν όλα», φέρεται να είπε ένας ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν που ήταν παρών στο Situation Room εκείνη την εποχή.

Αν και η ισραηλινή πλευρά ενημέρωσε τις ΗΠΑ λίγα λεπτά πριν από την ιρανική επίθεση, δεν υπήρξε καμία διευκρίνιση σχετικά με τις στοχευμένες τοποθεσίες, ισχυρίστηκαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών απέτυχαν να προβλέψουν την έκταση της επίθεσης του Ιράν, με ορισμένες αναφορές να δείχνουν ότι μόνο ισραηλινές διπλωματικές εγκαταστάσεις ή άλλες τοποθεσίες εκτός του Ισραήλ μπορεί να αποτελέσουν στόχο.
Μόλις στις 12 Απριλίου ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον είχε λάβει «καλύτερες, σταθερότερες πληροφορίες και πληροφορίες σχετικά με το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα» της επικείμενης επίθεσης του Ιράν.

Σε αντίποινα για την απρόκλητη επίθεση του Τελ Αβίβ την 1η Απριλίου στο συγκρότημα της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό της Συρίας, Το Ιράν εξαπέλυσε μαζική επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ στις 13 Απριλίου, με τη βοήθεια της Χεζμπολάχ και των ενόπλων δυνάμεων της Υεμένης υπό την ηγεσία των Χούτι.
 Πάνω από 300 βλήματα εκτοξεύθηκαν στο ισραηλινό έδαφος από το Ιράν, με την Τεχεράνη να ισχυρίζεται ότι η επίθεση «έπληξε καθορισμένους στόχους». Ο στρατός του Ισραήλ ισχυρίστηκε ότι το 99% των βλημάτων αναχαιτίστηκαν. Τελ Αβίβ απάντησε στην επίθεση στις 19 Απριλίου με ένα «περιορισμένο» χτύπημα αντιποίνων σε τοποθεσίες στο Ιράν.

Το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC) δήλωσε ότι επτά από τα μέλη του σκοτώθηκαν στον ισραηλινό βομβαρδισμό του προξενείου του την 1η Απριλίου, συμπεριλαμβανομένου του ταξίαρχου Mohammad Reza Zahedi, ανώτερου διοικητή της Δύναμης Quds, και του αναπληρωτή στρατηγού Mohammad Hadi Hajriahimi. Το υπουργείο Υγείας της Συρίας δήλωσε την επόμενη μέρα ότι η επίθεση σκότωσε επίσης τέσσερις Σύρους και τραυμάτισε άλλους 13.
Εκείνη την εποχή, το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι «διατηρεί το δικαίωμα" να απαντήσει στην ισραηλινή επίθεση και "τιμωρήστε τον επιτιθέμενο." 

Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι δεσμεύτηκε επίσης ότι το Ισραήλ θα πληρώσει ένα «βαρύ τίμημα» για την επίθεση.
Μετά την επίθεση του Ισραήλ στο ιρανικό προξενείο, ένας εξοργισμένος υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin λέγεται ότι κατηγόρησε τον ισραηλινό ομόλογό του Yoav Gallant σε τηλεφωνική κλήση για Παράλειψη αναφοράς την προγραμματισμένη επίθεση, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.
Μια άλλη ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας την 1η Απριλίου, η οποία Σκοτώθηκαν επτά εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις με τη φιλανθρωπική οργάνωση World Central Kitchen (WCK) έκανε τα πράγματα ακόμη χειρότερα.

Εν μέσω ενός χείμαρρου καταδίκης, ο Μπάιντεν φέρεται να έκανε μια κλήση στις 4 Απριλίου στον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου: προτρέποντάς τον να επιτραπεί η παροχή περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, να ενταθούν οι προσπάθειες για τη μείωση των απωλειών μεταξύ των αμάχων. Αλλά ο Μπάιντεν δεσμεύτηκε επίσης να υπερασπιστεί το Ισραήλ σε περίπτωση ιρανικής απάντησης.

Ο στρατός των ΗΠΑ έθεσε σε κίνηση τα απόρρητα σχέδιά του για να βοηθήσει το Ισραήλ, με μια ομάδα που στάλθηκε στο Τελ Αβίβ για να συντονίσει την προσπάθεια. Εκτός από το αντιτορπιλικό USS Carney που εντάχθηκε στο USS Arleigh Burke στην ανατολική Μεσόγειο και ετοιμάστηκε να καταρρίψει ιρανικούς πυραύλους, μαχητικά αεροσκάφη F-15E έφτασαν για να βοηθήσουν στην άμυνα.
Όταν πέρασαν αρκετές ημέρες χωρίς ιρανική απάντηση, η επικρατούσα εκτίμηση από τις αμερικανικές και ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών ήταν ότι το Ιράν σχεδίαζε την πρώτη μαζική άμεση επίθεσή του στο ισραηλινό έδαφος, ανέφερε η έκθεση της WSJ.


Αφού η Τεχεράνη ολοκλήρωσε το χτύπημα αυτοάμυνας στο Ισραήλ, ο Μπάιντεν φέρεται να είπε στον Νετανιάχου σε ένα «έντονο» τηλέφωνο να «πάρει τη νίκη».
Τα αναμενόμενα ισραηλινά αντίποινα πυροδότησαν μια αναταραχή παρασκηνιακής διπλωματίας για να σταματήσει η περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή.

Εκφράστηκαν επίσης ανησυχίες ότι ένα χτύπημα αντιποίνων από το Τελ Αβίβ στην Τεχεράνη θα μπορούσε να προκαλέσει ένα σπιράλ επιθέσεων από τους περιφερειακούς συμμάχους του Ιράν εναντίον αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ και τη Συρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου