Με σταδιακά, αλλά σταθερά βήματα, αντιστρέφονται τα επιτόκια που προσφέρουν οι τράπεζες στις προθεσμιακές καταθέσεις, με αποτέλεσμα τα προϊόντα διάρκειας έξι μηνών να προσφέρουν πλέον υψηλότερα επιτόκια από τα
προϊόντα ενός έτους.Η τάση αυτή είναι αναμενόμενη εν όψει της μείωσης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα -πιθανότατα- τον Ιούνιο. Το ενδεχόμενο αυτό άφησε, μάλιστα, ανοιχτό στην τελευταία συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Κριστίν Λαγκάρντ επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ο λόγος είναι ότι η καμπύλη επιτοκίων ενσωματώνει τις εκτιμώμενες εξελίξεις στην πορεία των επιτοκίων τις οποίες οι τράπεζες υιοθετούν στην τιμολογιακή πολιτική τους. Ένας επιπλέον λόγος είναι ότι τα πιστωτικά ιδρύματα λαμβάνουν θέση "ετοιμότητας" για τη συρρίκνωση του επιτοκιακού περιθωρίου που οδήγησε σε κέρδη-ρεκόρ την προηγούμενη διετία.
Σύμφωνα με τα προϊόντα που προσφέρουν σήμερα στη χώρα μας συστημικές και μη συστημικές τράπεζες, οι μέγιστες αποδόσεις στα προθεσμιακά προϊόντα διαμορφώνονται ως εξής:
Έως 50.000 ευρώ, Απρίλιος 2024
– 2,5% για 6 μήνες
– 2,38% για 12 μήνες
– 1,9% για 15 μήνες
– 1,5% για 18 μήνες
Έως 50.000 ευρώ, Σεπτέμβριος 2023
– 1,9% για 6 μήνες
– 2,3% για 12 μήνες
– 2% για 15 μήνες
– 2,3% για 18 μήνες
Αξίζει να αναφερθεί ότι, πλέον, μόνο δύο τράπεζες προσφέρουν προθεσμιακές καταθέσεις διάρκειας 15 μηνών και μόλις μία προϊόντα διάρκειας 18 μηνών, καθώς οι υπόλοιπες έχουν αποσύρει από τη βεντάλια των προϊόντων τους τα προϊόντα μεγάλης διάρκειας.
Ουραγός των αποδόσεων η Ελλάδα
Σταθερή παραμένει, πάντως, η εικόνα των "σφιχτών" προθεσμιακών αποδόσεων στην Ελλάδα έναντι των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον Φεβρουάριο, το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων στην Ελλάδα για καταθέσεις ενός έτους ανήλθε στο 1,83% έναντι 3,29% που ήταν η μέση απόδοση των προθεσμιακών καταθέσεων ενός έτους στην Ευρωζώνη κατά μέσο όρο.
Πρωταθλήτρια είναι η Εσθονία με επιτόκια 4,23% και ακολουθούν με 3,81% η Ιταλία, 3,79% η Γαλλία, 3,10% η Πορτογαλία και 2,59% η Ισπανία. Η Ελλάδα και η Σλοβενία είναι οι μοναδικές χώρες που παρουσιάζουν αποδόσεις που δεν υπερβαίνουν το 2%, προσφέροντας 1,83% και 1,34%, αντίστοιχα, τις προθεσμιακές αποδόσεις ενός έτους.
Συσσωρεύουν καταθέσεις οι Έλληνες
Παρότι οι Έλληνες καταθέτες έκαναν συγκρατημένη στροφή προς τα προθεσμιακά προϊόντα, παρά τις μηδαμινές ουσιαστικά αποδόσεις των προϊόντων ταμιευτηρίου την τελευταία διετία, οι τραπεζικές καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα εξακολούθησαν να ενισχύονται το 2023, αν και με ηπιότερο ρυθμό σε σχέση με το 2022.
Στην επιβράδυνση του ρυθμού ανόδου των καταθέσεων των νοικοκυριών συνέβαλαν ο χαμηλότερος ρυθμός αύξησης του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος το 2023 (σε σύγκριση με το 2022) και οι υψηλές καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών δεδομένου και του επιπέδου του πληθωρισμού.
Στα τέλη του προηγούμενου έτους, οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες κατέγραψαν τα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα του 2011, αγγίζοντας τα 195 δισ. ευρώ περίπου. Σύμφωνα με την Έκθεση του Διοικητή της ΤτΕ, οι τραπεζικές καταθέσεις του εγχώριου ιδιωτικού τομέα κατέγραψαν σωρευτική αύξηση κατά 5,8 δισ. ευρώ, έναντι αύξησης κατά 8 δισ. ευρώ το 2022. Η αύξηση των καταθέσεων προήλθε σχεδόν εξ ολοκλήρου από τα νοικοκυριά, καθώς οι καταθέσεις τους αυξήθηκαν πέρυσι κατά 5 δισ. ευρώ, έναντι αύξησης κατά 5,4 δισ. ευρώ το 2022.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου