Κυριακή 24 Μαρτίου 2024

Μυστική έκθεση RCMP προειδοποιεί ότι οι Καναδοί μπορεί να εξεγερθούν μόλις συνειδητοποιήσουν πόσο σπασμένοι είναι

Η αστυνομία κινείται για να καθαρίσει το κέντρο της Οτάβα κοντά στο λόφο του Κοινοβουλίου από διαδηλωτές μετά από εβδομάδες διαδηλώσεων στις 19 Φεβρουαρίου 2022. 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΑ ΑΠΌ ΤΟΝ COLE BURSTON / Ο καναδικός Τύπος


Τρίστιν Χόπερ

Μια μυστική έκθεση του RCMP προειδοποιεί την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ότι ο Καναδάς μπορεί να

βυθιστεί σε πολιτικές αναταραχές μόλις οι πολίτες συνειδητοποιήσουν την απελπισία της οικονομικής τους κατάστασης.

«Η επόμενη περίοδος ύφεσης θα... επιταχύνουν την πτώση του βιοτικού επιπέδου που έχουν ήδη δει οι νεότερες γενιές σε σύγκριση με τις προηγούμενες γενιές», αναφέρει η έκθεση, με τίτλο Whole-of-Government Five-Year Trends for Canada.

«Για παράδειγμα, πολλοί Καναδοί κάτω των 35 ετών είναι απίθανο να μπορέσουν ποτέ να αγοράσουν ένα μέρος για να ζήσουν», προσθέτει.

Η έκθεση, που χαρακτηρίζεται απόρρητη, προορίζεται ως ένα κομμάτι «ειδικών επιχειρησιακών πληροφοριών» που θα διανεμηθεί μόνο εντός του RCMP και μεταξύ των «υπευθύνων λήψης αποφάσεων» στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Μια έντονα επεξεργασμένη έκδοση δημοσιοποιήθηκε ως αποτέλεσμα ενός αιτήματος πρόσβασης σε πληροφορίες που υπέβαλε ο Matt Malone, επίκουρος καθηγητής νομικής στο Πανεπιστήμιο Thompson Rivers της Βρετανικής Κολομβίας και ειδικός στο κυβερνητικό απόρρητο.

Περιγράφοντας τον εαυτό της σε μια εισαγωγή ως «άσκηση σάρωσης», η έκθεση έχει ως στόχο να επισημάνει τις τάσεις τόσο στον Καναδά όσο και στο εξωτερικό «που θα μπορούσαν να έχουν σημαντική επίδραση στην καναδική κυβέρνηση και το RCMP».

Από την αρχή, οι συντάκτες της έκθεσης προειδοποιούν ότι όποια και αν είναι η τρέχουσα κατάσταση του Καναδά, «πιθανότατα θα επιδεινωθεί περαιτέρω τα επόμενα πέντε χρόνια».

Εκτός από την επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου, το RCMP προειδοποιεί επίσης για ένα μέλλον που καθορίζεται όλο και περισσότερο από απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες και εποχιακές καταστροφές, όπως πυρκαγιές και πλημμύρες. Πιο συγκεκριμένα, οι συντάκτες της έκθεσης προειδοποιούν ότι ο Καναδάς αντιμετωπίζει «αυξανόμενη πίεση να παραχωρήσει το έδαφος της Αρκτικής».

Ένα άλλο σημαντικό θέμα της έκθεσης είναι ότι οι Καναδοί πρόκειται να απογοητευτούν όλο και περισσότερο από την κυβέρνησή τους, την οποία οι συγγραφείς ως επί το πλείστον αποδίδουν σε «παραπληροφόρηση», «θεωρίες συνωμοσίας» και «παράνοια».

«Οι αρχές επιβολής του νόμου θα πρέπει να αναμένουν συνεχιζόμενη κοινωνική και πολιτική πόλωση που τροφοδοτείται από εκστρατείες παραπληροφόρησης και αυξανόμενη δυσπιστία για όλους τους δημοκρατικούς θεσμούς», αναφέρει μία από τις «πρωταρχικές εκτιμήσεις» της έκθεσης.

Κατά ειρωνικό τρόπο, μεταξύ των πιο έντονα επεξεργασμένων τμημάτων της έκθεσης είναι ένα που φέρει τον υπότιτλο «διάβρωση της εμπιστοσύνης». «Τα τελευταία επτά χρόνια έχουμε δει έντονη κοινωνική και πολιτική πόλωση στον δυτικό κόσμο», αναφέρει μια μερική πρώτη πρόταση, με ολόκληρο το υπόλοιπο τμήμα να διαγράφεται από τους κυβερνητικούς λογοκριτές.

Η πένα του λογοκριτή διέγραψε επίσης το μεγαλύτερο μέρος μιας ενότητας που προειδοποιούσε για τον «παρανοϊκό λαϊκισμό». «Αξιοποιώντας την άνοδο της πολιτικής πόλωσης και των θεωριών συνωμοσίας υπήρξαν λαϊκιστές πρόθυμοι να προσαρμόσουν τα μηνύματά τους για να προσελκύσουν εξτρεμιστικά κινήματα», αναφέρει η πρόταση του τμήματος.

Όσον αφορά την πτώση του βιοτικού επιπέδου και την απρόσιτη ιδιοκτησία κατοικίας, οι προειδοποιήσεις του RCMP είναι πράγματι σύμφωνες με τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία.

Η καναδική παραγωγικότητα - μετρούμενη σε όρους κατά κεφαλήν ΑΕΠ - έχει πτωτική τάση τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1980. Αλλά αυτό έχει επιταχυνθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια - ακόμη και όταν η παραγωγικότητα ανά εργαζόμενο αυξάνεται σε πολλές από τις ομότιμες χώρες μας.

Μια ανάλυση πέρυσι από τον οικονομολόγο του Πανεπιστημίου του Κάλγκαρι Trevor Tombe διαπίστωσε ότι εάν ο Καναδάς είχε απλώς συμβαδίσει με την αύξηση της παραγωγικότητας των ΗΠΑ τα τελευταία πέντε χρόνια, τα καναδικά κατά κεφαλήν κέρδη θα ήταν 5.500 δολάρια υψηλότερα από ό, τι είναι τώρα.

Εν τω μεταξύ, η οικονομική προσιτότητα των κατοικιών έχει φτάσει στα «χειρότερα» επίπεδα στις περισσότερες από τις μεγάλες αγορές του Καναδά, σύμφωνα με ανάλυση του Δεκεμβρίου από την RBC. Κατά μέσο όρο, ακόμη και τα condos είναι πλέον τόσο απρόσιτα που μόνο το 44,5% των καναδικών νοικοκυριών είχαν επαρκές εισόδημα για να αγοράσουν ένα σε τρέχουσες τιμές. Όσον αφορά τις μονοκατοικίες, μόνο το πλουσιότερο 25% των καναδικών νοικοκυριών είχε ελπίδες να αποκτήσει μία.

«Οι οικονομικές προβλέψεις για τα επόμενα πέντε χρόνια και μετά είναι ζοφερές», αναφέρει η εκτίμηση του RCMP για το υπόλοιπο της δεκαετίας, προσθέτοντας ακόμη και ένα απόσπασμα από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ότι «το τέλος της αφθονίας» πλησιάζει.

nationalpost.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου