Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024

EUROSTAT: Στην προτελευταία θέση οι Έλληνες σε αγοραστική δύναμη στην ΕΕ

Απανωτές είναι οι θλιβερές και αποκαρδιωτικἐς θέσεις που καταλαμβάνει η Ελλάδα ανάμεσα στους «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με την EUROSTAT, οι

Έλληνες καταναλωτές βρίσκονται προτελευταίοι στην κατάταξη της αγοραστικής δύναμης μπροστά από την Βουλγαρία. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει εξαθλιώσει με συνειδητές αποφάσεις τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 

Ειδικότερα, τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας καταδεικνύουν:

Η Βουλγαρία από όλες τις χώρες της ΕΕ με μέσο όρο 100 κατέχει την τελευταία θέση στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ με 64 μονάδες και η Ελλάδα ακολουθεί με 67 μονάδες.

Στην χώρα μας οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν κατά 0,2%, κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά τα εταιρικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 5,9%, με τον τρίτο ταχύτερο ρυθμό στην ΕΕ, σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΕΤUC).

Το 2022 οι Ελληνες έχασαν πάνω από το 9,2% της πραγματικής αξίας του μισθού τους λόγω του πληθωρισμού. Την ίδια χρονιά τα κέρδη των ελληνικών επιχειρήσεων αυξήθηκαν σχεδόν κατά 7%, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ένωση.

Το 2023 καταγράφηκαν σημαντικές διαφορές στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ισοτιμίες αγοραστικής δύναμης. Η Βουλγαρία κατέγραψε την χαμηλότερη επίδοση, 36% κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ, ακολουθούμενη μόνον από την Ελλάδα (-33% από το μέσο όρο) και την Λετονία (-29%).

Λουξεμβούργο και Ιρλανδία είχαν τα υψηλότερα επίπεδα (140% και 112% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ) πολύ πάνω από την Ολλανδία (30% πάνω), την Δανία (+28%) και την Αυστρία (+23%).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου