«Με βαθιά απογοήτευση η Yellow ανακοινώνει ότι κλείνει μετά από σχεδόν 100 χρόνια λειτουργίας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Darren Hawkins |
Η Yellow, που παλαιότερα ονομαζόταν YRC Worldwide, είναι μία από τις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες μεταφορών φορτηγών και κυρίαρχος παίκτης στο τμήμα των μεταφορών που
μεταφέρει φορτίο για πολλούς πελάτες με ένα μόνο φορτηγό.Η πτώχευσή της Yellow αποτελεί δείγμα πως υπάρχει μία μεγάλη οικονομική κρίση στις ΗΠΑ, την οποία τα ΜΜΕ επιχειρούν να την αποκρύψουν-ωραιοποιήσουν με «νύχια και με δόντια» και όλα αυτά λίγο πριν τα ΒRICS ανακοινώσουν την δημιουργία νέου νομίσματος βασισμένου στον χρυσό αλλά και τις επίσημες αιτήσεις 23 χωρών προς ένταξη στον μεγάλο γεωστρατηγικό-γεωπολιτικό σχηματισμό.
Οι χώρες, Αλγερία, Αργεντινή, Μπαγκλαντές, Μπαχρέιν, Λευκορωσία, Βολιβία, Βενεζουέλα, Βιετνάμ, Κούβα, Ονδούρα, Αίγυπτος, Ινδονησία, Ιράν, Καζακστάν, Κουβέιτ, Μαρόκο, Νιγηρία, Κράτος Παλαιστίνης, Σαουδική Αραβία, Σενεγάλη, Ταϊλάνδη, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αιθιοπία, έχουν επίσημα υποβάλλει αίτηση προσχώρησης στους BRICS.
Οι ηγέτες των BRICS κατά τη συνάντηση τους στις 22 Αυγούστου θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις για το θέμα αυτό.
Σημειώνεται ότι πρόκειται για χώρες που όλες διαθέτουν αφθονία σε πρώτες ύλες, ενέργεια και τρόφιμα! Αυτό σημαίνει μειωμένους πόρους για την Δύση.
Η εταιρεία, που κατέχει περίπου 12.000 φορτηγά και δεκάδες τερματικούς σταθμούς εμπορευμάτων, αντιμετώπιζε προβλήματα λόγω του αυξανόμενου χρέους, μετά από μια σειρά συγχωνεύσεων και ενός ομοσπονδιακού δανείου κατά τη διάρκεια της πανδημίας, και της αντιπαράθεσης με το συνδικάτο Teamsters, σχετικά με μια εσωτερική πρωτοβουλία αναδιάρθρωσης που αποσκοπούσε στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας.
Η εταιρεία πραγματοποίησε μερικές μεγάλες εξαγορές στις αρχές της δεκαετίας του 2000, αλλά καθυστέρησε να ενοποιήσει τις επιχειρήσεις. Βρέθηκε αρκετές φορές μπροστά στον κίνδυνο χρεοκοπίας τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Το 2010, η εταιρεία απέτρεψε τη χρεοκοπία αφού οι Teamsters συμφώνησαν να κάνουν περικοπές σε μισθούς και παροχές.
Η αίτηση πτώχευσης κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Ντελαγουέρ και προσμετρά τα εκτιμώμενα περιουσιακά στοιχεία και τις υποχρεώσεις της εταιρείας μεταξύ των 1 δισ. έως 10 δισ. δολαρίων, με περισσότερους από 100.000 πιστωτές.
Η Yellow ανέφερε 30 ακάλυπτους πιστωτές στην αίτηση πτώχευσή της, συμπεριλαμβανομένων των BNSF Railway, Amazon.com και Home Depot.
Στις 30 Ιουλίου, η εταιρεία διέκοψε τη λειτουργία της και απέλυσε μεγάλο αριθμό εργαζομένων.
«Με βαθιά απογοήτευση η Yellow ανακοινώνει ότι κλείνει μετά από σχεδόν 100 χρόνια λειτουργίας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Darren Hawkins.
Το κλείσιμο της εταιρείας σημαίνει απώλεια 30.000 θέσεων εργασίας, συμπεριλαμβανομένων 22.000 θέσεων που κατείχαν τα μέλη της International Brotherhood of Teamsters.
Η εταιρεία είπε ότι θα ζητήσει άδεια από το πτωχευτικό δικαστήριο για να πραγματοποιήσει πληρωμές, συμπεριλαμβανομένων των μισθών και των παροχών.
Δήλωσε επίσης ότι έχει συνάψει ένα δάνειο για να χρηματοδοτήσει τη διαμονή της στο κεφάλαιο 11, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης περιουσιακών στοιχείων.
Την ίδια στιγμή χθες, ένα νέο πλήγμα δέχτηκε η αμερικανική οικονομία.
Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε το αξιόχρεο 10 τραπεζών, αλλά και την προοπτική άλλων 11 ενώ στο στόχαστρο μπαίνουν και τραπεζικοί κολοσσοί.
Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε το αξιόχρεο αρκετών μικρού ως μεσαίου μεγέθους τραπεζών στις ΗΠΑ και προειδοποίησε πως μπορεί να υποβαθμίσει και ορισμένες από τις μεγαλύτερες, εξηγώντας πως η πιστοληπτική τους ικανότητα θα δοκιμαστεί από τους χρηματοδοτικούς κινδύνους και τη χαμηλότερη κερδοφορία τους.
Υποβάθμισε κατά μία βαθμίδα το αξιόχρεο δέκα τραπεζών ενώ έθεσε έξι κολοσσούς του τραπεζικού τομέα, ανάμεσά τους τις Bank of New York Mellon, US Bancorp, State Street και Trust Financial, υπό παρακολούθηση ενόψει πιθανών υποβαθμίσεών τους.
Σε σημείωμά του ο οίκος Moody’s εξήγησε πως τα αποτελέσματα χρήσης του δεύτερου τριμήνου δείχνουν τις «αυξανόμενες πιέσεις στην κερδοφορία τους» που θα μειώσουν τη δυνατότητά τους να «δημιουργούν νέο μετοχικό κεφάλαιο».
Πρόσθεσε ότι καθώς στις ΗΠΑ «βρίσκεται στον ορίζοντα ήπια ύφεση στις αρχές του 2024», η ποιότητα των πόρων αναμένεται να επιδεινωθεί, ειδικά ως προς τα χαρτοφυλάκια ακινήτων και δη των εμπορικών ακινήτων κάποιων τραπεζών.
Η έκθεση σε αυτά χαρακτηρίζεται παράγοντας κινδύνου-κλειδί για τον Moody’s, λόγω των υψηλών επιτοκίων, της μείωσης της ζήτησης χώρων γραφείων λόγω της υιοθέτησης της τηλεργασίας και της μείωσης των πιστώσεων για εμπορικά ακίνητα.
Ο οίκος μετέβαλε σε αρνητική την προοπτική έντεκα μεγάλων τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων των Capital One, Citizens Financial και Fifth Third Bancorp.
Η κατάρρευση των Silicon Valley Bank και Signature Bank νωρίτερα φέτος προκάλεσε κρίση εμπιστοσύνης στον αμερικανικό τραπεζικό τομέα, παρά τις προσπάθειες των αρχών και των εποπτικών μηχανισμών να καθησυχάσουν λαμβάνοντας μέτρα στήριξης.
Ορισμένες τράπεζες είναι πιο ευάλωτες διότι έχουν υποστεί ζημίες που δεν αντανακλώνται στον λόγο ιδίων κεφαλαίων που δηλώνουν στους εποπτικούς φορείς, πάντα σύμφωνα με τον οίκο.
Οι αποφάσεις του Moody’s ανακοινώθηκαν με φόντο την εφαρμογή σφιχτότερης νομισματικής πολιτικής, μετά τις ταχύτερες αυξήσεις των επιτοκίων της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας (Federal Reserve) εδώ και δεκαετίες.
Η αύξηση των επιτοκίων μεγεθύνει τις πιθανότητες ύφεσης και πιέζει τομείς όπως είναι ιδίως αυτός των ακινήτων. Αναλυτές της Morgan Stanley εκτιμούσαν εξάλλου πρόσφατα πως η ζήτηση δανείων θα υποχωρήσει.
Την περασμένη εβδομάδα, ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε το αξιόχρεο των ΗΠΑ κατά μια βαθμίδα, από το AAA στο AA+, καθώς προβλέπει επιδείνωση της δημοσιονομικής τους θέσης την προσεχή τριετία, ενώ κρίνει πως οι επανειλημμένες πολιτικές συγκρούσεις στην Ουάσιγκτον για το όριο δανεισμού του κράτους «διάβρωσαν» τη διακυβέρνηση.
Γενικώς τα σημάδια δείχνουν ότι κάτι θα «ξεσπάσει» στις ΗΠΑ και δεν θα είναι καλό για την Δύση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου