Πολ Κρεγκ Ρόμπερτς
Όπως παρατήρησαν ορισμένοι αναγνώστες στα μηνύματά τους προς εμένα, σταμάτησα πριν από λίγο καιρό τις μηνιαίες εκθέσεις μου σχετικά με τις εκθέσεις του Γραφείου Στατιστικών Εργασίας για τις θέσεις εργασίας και το ποσοστό πληθωρισμού.
Ο λόγος είναι ότι οι αριθμοί δεν είναι αρκετά καλοί για
να μπορέσουμε να διακρίνουμε ποια είναι η πραγματική κατάσταση της οικονομίας. Ωστόσο, κάθε νέος αριθμός αντιμετωπίζεται με προσοχή από τον οικονομικό τύπο.Οι αναφορές στα οικονομικά μέσα ενημέρωσης δεν έχουν νόημα. Ακούμε ταυτόχρονα ότι η εμπιστοσύνη των καταναλωτών είναι υψηλή, αλλά ότι ορισμένες μεγάλες εταιρείες απολύουν 10.000 υπαλλήλους η καθεμία, ότι το χρέος των πιστωτικών καρτών φτάνει σε νέα υψηλά επίπεδα, ότι οι τιμές των κατοικιών μειώνονται, αλλά η απασχόληση και ο πληθωρισμός είναι υψηλά, ότι το 90% των Αμερικανών είναι πιο χρεωμένοι από ποτέ. Δεν πρόκειται για αναφορές που αποτελούν ένα συνεπές μοτίβο.
Μερικές φορές αναρωτιέμαι αν δημιουργούν έναν κόσμο τυχαιότητας για εμάς στον οποίο δεν έχουμε αντίληψη για αυτό που συμβαίνει.
Αλλά δεν έχω γυρίσει την πλάτη μου στα οικονομικά. Δύο φορές πρόσφατα έγραψα για την πληθωριστική πολιτική της Federal Reserve και κατέληξα στο συμπέρασμα ότι είναι λάθος
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αντιμετωπίζει τον τρέχοντα πληθωρισμό σαν να καθοδηγείται από τη ζήτηση. Αυτό είναι ένα προφανές λάθος, τόσο προφανές που είναι αδύνατο για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να μην το γνωρίζει.
Ο πληθωρισμός της υπερβάλλουσας ζήτησης –η «έλξη της ζήτησης» κατά την ορολογία των νεοφιλελεύθερων οικονομολόγων– δεν εμφανίζεται ξαφνικά ως άνοδος, όπως ο σημερινός πληθωρισμός. Οι πληθωρισμοί της υπερβάλλουσας ζήτησης αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου, καθώς η νομισματική επέκταση υπερβαίνει την αύξηση της προσφοράς. Λαμβάνουμε μήνα με τον μήνα αναφορές για ανοδικές διακυμάνσεις στον πληθωρισμό έως ότου η Federal Reserve πει «αρκετά» και χτυπήσει τα νομισματικά φρένα.
Υπάρχει ένα άλλο είδος πληθωρισμού που οι νεοφιλελεύθεροι οικονομολόγοι αποκαλούν «ώθηση κόστους». Αυτός ο πληθωρισμός προκαλείται από κάτι που συμβαίνει στην προσφορά – μια απεργία των συνδικάτων, έναν τυφώνα που κλείνει τα διυλιστήρια, μια ξηρασία που μειώνει την προσφορά τροφίμων, έναν πόλεμο που διαταράσσει τις αλυσίδες εφοδιασμού, φορολογικούς συντελεστές που πνίγουν την παραγωγή.
Ο πληθωρισμός που βιώνουμε τώρα είναι αποτέλεσμα των lockdown του Covid που σταμάτησαν την παραγωγή και των κυρώσεων της Ουάσιγκτον κατά της Ρωσίας που πέφτουν κυρίως στην Ευρώπη και έχουν διαταράξει τις επιχειρηματικές σχέσεις και την παράδοση ενέργειας, με αποτέλεσμα μια ξαφνική άνοδο των τιμών. Ο τρέχων πληθωρισμός είναι πληθωρισμός από την πλευρά της προσφοράς και όχι από την πλευρά της ζήτησης.
Καθώς ο τρέχων πληθωρισμός είναι εξ ολοκλήρου μια διαταραχή της προσφοράς που προκαλείται από τις παράλογες πολιτικές του καθεστώτος Μπάιντεν, η θεραπεία από την πλευρά της ζήτησης της Federal Reserve είναι άχρηστη.
Πράγματι, η πολιτική της Federal Reserve κάνει τον πληθωρισμό χειρότερο, επειδή τα υψηλότερα επιτόκια αυξάνουν το κόστος παραγωγής, αυξάνοντας έτσι τις τιμές και συμβάλλοντας στον πληθωρισμό.
Στην πραγματικότητα, το κακό μεγιστοποίησης του κέρδους μπορεί να είναι η καρδιά της πολιτικής της Federal Reserve. Το επιτόκιο μιας υποθήκης είναι ο πρωταρχικός καθοριστικός παράγοντας της ζήτησης κατοικιών από ιδιώτες. Αυξάνοντας το κόστος μεταφοράς ενός ενυπόθηκου δανείου με την πολιτική υψηλών επιτοκίων, η Federal Reserve απελευθερώνει σπίτια για αγορά από ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες για επενδύσεις ως ενοικιαζόμενα ακίνητα.
Στην πραγματικότητα, όποια και αν είναι η πρόθεση της Fed, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανακατανέμει κατοικίες από ιδιώτες στα χαρτοφυλάκια ιδιωτικών επενδυτικών εταιρειών.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα δημιουργήθηκε από τις μεγάλες τράπεζες της Νέας Υόρκης για να τις προστατεύσει από τα δικά τους λάθη. Με την πάροδο του χρόνου η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει αποκτήσει προστασία από τα μέσα ενημέρωσης, απαντά στις επιτροπές εποπτείας του Κογκρέσου με ακατανόητη γλώσσα και υποστηρίζει την ατζέντα όποιου είναι αυτός που μας κυβερνά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου