Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021

ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΘΡΙΛΕΡ - Politico: “Όχι” στην τρίτη δόση εμβολίων για όλες τις ηλικίες από ειδικούς του αμερικάνικου FDA και του CDC

Η ιστοσελίδα αποκαλύπτει πως πραγματοποιήθηκαν ήδη τέσσερις διασκέψεις παρουσία Fauci

Ρεπορτάζ της Politico αποκαλύπτει ότι ομάδα ειδικών εμπειρογνωμόνων υγείας, μελών του αμερικάνικου FDA και του CDC, έχουν παροτρύνει τον Λευκό Οίκο να μην προχωρήσει στο σχέδιο για την ανάπτυξη ενισχυτικών εμβολίων κατά της COVID-19 σε όλους τους Αμερικανούς. 

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα από πηγές εξοικειωμένες με το θέμα, πρόκειται για ειδκούς εκτός κεντρικής διοίκησης, κάποιοι από τους οποίους συμμετείχαν ακόμη και στη

μεταβατική ομάδα του Προέδρου Biden και οι οποίοι συμβούλεψαν τους ομοσπονδιακούς αξιωματούχους να περιορίσουν το πεδίο εφαρμογής της τρίτης δόσης.

Έως σήμερα, εκτός από το Ισραήλ που τους εμβολιάζει όλους με την τρίτη δόση των Pfizer/BioNTech, η πρόθεση να διατεθούν επιπλέον εμβόλια είναι αμφιλεγόμενη μεταξύ των εμπειρογνωμόνων υγείας στις ΗΠΑ, από τότε που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Αύγουστο, ενώ και οι ρυθμιστικές αρχές δεν έχουν δώσει ακόμη την έγκριση.

Το Politico αναφέρει ότι στις 27 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε μία τηλεδιάσκεψη μεταξύ των Dr Anthony Fauci, τον κορυφαίο εμπειρογνώμονα μολυσματικών ασθενειών της χώρας και τον Cameron Webb, έναν σύμβουλο πολιτικής του Λευκού Οίκου, και μελών της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων και Πρόληψης (CDC). Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ήταν η τέταρτη διάσκεψη που έγινε, με τον Fauci και άλλους ομοσπονδιακούς αξιωματούχους να είναι αρνητικοί με την πρόταση των άλλων ειδικών υγείας.

Πρόσφατα, μία ομάδα 18 υψηλόβαθμων αξιωματούχων του FDA συνέταξε μια έκθεση μέσω της οποίας αντιτάχθηκε στις αναμνηστικές λήψεις εμβολίων, σημειώνοντας ότι οι δόσεις θα πρέπει αντιθέτως να δωρισθούν σε άλλες χώρες προκειμένου να αποτραπεί η εμφάνιση μίας νέας παραλλαγής στο εξωτερικό. Μεταξύ αυτών ήταν ο Dr Philip Krause και η Dr Marion Gruber, δύο αξιωματούχοι που σχεδιάζουν σύντομα να παραιτηθούν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση του Λευκού Οίκου να ανακοινώσει τις αναμνηστικές λήψεις πριν οι ρυθμιστικές αρχές έχουν την ευκαιρία να αξιολογήσουν τα δεδομένα. Ο Krause θα αποχωρήσει στις αρχές Νοεμβρίου ενώ η Gruber σχεδιάζει να αποσυρθεί στο τέλος του μήνα.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο FDA έδωσε άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης για το ενισχυτικό εμβόλιο της Pfizer, αλλά μόνο σε Αμερικανούς άνω των 65 ετών ή σε άτομα υψηλού κινδύνου λόγω υποκείμενων συνθηκών ή της εργασίας τους. Η έγκριση για την τρίτη δόση με το σκεύασμα της Moderna εκκρεμεί ακόμη, αν και τα στοιχεία της εταιρείας έχουν υποβληθεί ήδη στις ρυθμιστικές αρχές. Το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson πιθανότατα θα λάβει επίσης έγκριση τρίτης δόσης στο εγγύς μέλλον, με την εταιρεία να υποβάλλει την αίτησή της στον FDA μόλις αυτή την εβδομάδα.

Ο Λευκός Οίκος θέλει να προχωρήσει σε ενισχυτικούς εμβολιασμούς για να καταπολεμήσει τη φθίνουσα αποτελεσματικότητα των διαθέσιμων εμβολίων κατά της Covid. Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η αποτελεσματικότητα τους στην πρόληψη λοιμώξεων μπορεί να πέσει κάτω από το 50% έξι μήνες μετά τη χορήγησή τους. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι παραμένουν αποτελεσματικά κατά της νοσηλείας και των θανάτων κυρίως όταν δεν υφίστανται υποκείμενα νοσήματα.

Λόγω της ικανότητας των εμβολίων να αποτρέπουν σοβαρά περιστατικά νόσησης από την COVID, οι αξιωματούχοι του FDA εξακολουθούν να βρίσκουν το σχήμα των δύο δόσεων αποτελεσματικό. «Παρόλο που η ιδέα της περαιτέρω μείωσης του αριθμού των κρουσμάτων COVID-19 μέσω της ενίσχυσης της ανοσίας σε εμβολιασμένα άτομα είναι ελκυστική, κάθε απόφαση που θα παρθεί πρέπει να βασίζεται σε αποδεικτικά στοιχεία και να λαμβάνει υπόψη τα οφέλη και τους κινδύνους για τα άτομα και την κοινωνία», έγραψαν οι αξιωματούχοι σε αναφορά τους.

Τα εμβόλια κατά της COVID-19 εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά ενάντια σε σοβαρές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης αυτής που προκαλείται από την παραλλαγή Delta. Οι περισσότερες από τις μελέτες στις οποίες βασίζεται αυτό το συμπέρασμα είναι, ωστόσο, προκαταρκτικές και δύσκολο να ερμηνευθούν με ακρίβεια λόγω πιθανών συγχυτικών και επιλεκτικών αναφορών», τόνισαν επίσης.

Η Dr Anna Durbin, διεθνής καθηγήτρια υγείας στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη, στο Μέριλαντ, δήλωσε στη DailyMail.com ότι οι στόχοι των συμβούλων που υποστηρίζουν τις ενισχυτικές λήψεις για όλους τους Αμερικανούς είναι «μη ρεαλιστικοί». «Οι σύμβουλοι που είναι υπέρ της τρίτης δόσης αναμένουν σημαντική ενίσχυση της ανοσίας. Θέλουν τα εμβόλια να αποτρέψουν τη μόλυνση. Αυτό δεν είναι ρεαλιστικό δεδομένου ότι η COVID είναι αναπνευστικός ιός και δεν απαιτείται», ανέφερε σε ένα email. «… Η μετάδοση από εμβολιασμένα άτομα δεν οδηγεί στην εξάπλωση της COVID, αλλά αυτό συμβαίνει κυρίως από μη εμβολιασμένα άτομα. Ο εμβολιασμός όλων στον κόσμο πρέπει να είναι η προτεραιότητα». πρόσθεσε.

Επί του παρόντος, μόνο περίπου το 46% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της Covid. Η διάδοση της νόσου είναι ιδιαίτερα μεγάλη στην Αφρική, όπου λιγότερο από το 7% του πληθυσμού της ηπείρου έχει εμβολιαστεί. Ενώ η πλειοψηφία των Αμερικανών είναι πλήρως εμβολιασμένοι, παραλλαγές θα μπορούσαν να εμφανιστούν αλλού στον κόσμο και τελικά να φτάσουν στην χώρα, όπως η παραλλαγή Delta που προέρχεται από την Ινδία. Οι ειδικοί φοβούνται ότι μια παραλλαγή ανθεκτική στα εμβόλια θα μπορούσε επίσης να εμφανιστεί, θέτοντας τον κόσμο ξανά στην ίδια κατάσταση από την αρχή της πανδημίας.

kourdistoportocali.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου