Πέμπτη 12 Αυγούστου 2021

Μείζον θέμα για ΗΠΑ: Συμφωνία Τουρκίας-Ν. Κορέας για την διάσωση της τουρκικής οικονομίας - Ποιες χώρες τερματίζουν το δολάριο

Μετά το Κατάρ και την Κίνα, η Τουρκία έκλεισε νέα συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων με την Νότια Κορέα.

Aπό την συμφωνία Νότιας Κορέας και Τουρκία προκύπτει μείζον θέμα και για τις ΗΠΑ:

Γιατί ένας στενός σύμμαχος των ΗΠΑ, η Νότια Κορέα, παρέχει πρόσθετη ρευστότητα και ενισχύει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Άγκυρας;

Έδωσαν οι ΗΠΑ το “πράσινο φως” για μια τέτοια εξέλιξη; Γιατί αν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε

επιβεβαιώνονται όλες οι πληροφορίες για τον εμφύλιο εντός του αμερικανικού κατεστημένου για την Τουρκία. Τον εμφύλιο μεταξύ Κογκρέσου και State Department.

Τουρκία: Μετά το Κατάρ και την Κίνα, έκλεισε deal και με την Νότια Κορέα

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, η συμφωνία είναι ύψους 2 δισ. δολαρίων και περιλαμβάνει την παροχή κορεατικών γουόν στις τράπεζες της Τουρκίας και την παροχή τουρκικών λιρών στις τράπεζες της Νότιας Κορέας.

Μέχρι πρότινος το εμπόριο των δύο χωρών πραγματοποιούταν μέσω συναλλαγών με το αμερικανικό δολάριο.

Πλέον με την νέα συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων, η διμερής εμπορική συνεργασία μπορεί να γίνεται με γουόν ή λίρες.

“Οι κεντρικές τράπεζες της Τουρκίας και της Νότιας Κορέας υπέγραψαν συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων που θα επιτρέψει και στις δύο χώρες να παρέχουν ρευστότητα στον αντισυμβαλλόμενο σε μια κίνηση που αποσκοπεί στην ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Η συμφωνία των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων (17,19 δισεκατομμυρίων TL) θα επιτρέψει στην Τράπεζα της Κορέας να παραχωρήσει γουόν στην Τουρκία και στην Κεντρική Τράπεζα της Δημοκρατίας της Τουρκίας (CBRT) να παράσχει τουρκική λίρα σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στη Νότια Κορέα.

Η συμφωνία ανταλλαγής υπογράφηκε από τον Διοικητή της τουρκικής τράπεζας CBRT, Şahap Kavcıoğlu, και τον Nοτιοκορεάτη ομόλογό του, Lee Ju-yeol.

Η συμφωνία έχει ως στόχο να ενισχύσει το διμερές εμπόριο και να προωθήσει τη χρηματοπιστωτική συνεργασία για την οικονομική ανάπτυξη και των δύο πλευρών.

“Η συμφωνία θα ισχύσει για τρία χρόνια, ξεκινώντας από σήμερα, και μπορεί να παραταθεί με αμοιβαία συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών”, ανακοίνωσε  η Τράπεζα της Κορέας (BOK).

15 δισ από το Κατάρ – Ποια είναι η επόμενη χώρα;

Πέρυσι, η Άγκυρα έκλεισε παρόμοια συμφωνία με το Κατάρ ύψους 15 δισ. δολαρίων.

Τούρκοι αναλυτές τονίζουν πως  “πλέον με τις νέες συμφωνίες, το εμπόριο της Τουρκίας με τις χώρες αυτές θα διεξάγεται με τα εθνικά τους νομίσματα”

Η Τουρκία βρισκόταν σε διαπραγμάτευση με την Νότια Κορέα για συμφωνία “swaps”  εδώ και καιρό. Σύμφωνα με την αποκάλυψη του WarNews247, οι υπόλοιπες χώρες με τις οποίες συζητά η Άγκυρα, είναι το Αζερμπαϊτζάν, η Ρωσία και η… Βρετανία.

Toυρκικές πηγές διευρύνουν την λίστα αυτή και προσθέτουν στον κατάλογο την Ιαπωνία, την Μαλαισία και την Ινδία.

Αν θεωρήσουμε πως μια συμφωνία με Ρωσία και ίσως Ινδία-Μαλαισία είναι εφικτή, μήπως η αποδολαριοποίηση επεκτείνεται επικίνδυνα για τις ΗΠΑ;

warnews247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου