Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2018

Το προφίλ των αισιόδοξων και των... απαισιόδοξων επιχειρήσεων


Αρνητικές είναι οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για το επόμενο εξάμηνο, όπως προκύπτει από έρευνα του ΙΜΕ - ΓΣΕΒΕΕ, η δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Συγκεκριμένα, το 37,6% αναμένει επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών στο β’ εξάμηνο του 2018, ενώ μόλις το 17,5% προσδοκά βελτίωση.
Το 36,8% παράλληλα, δεν προβλέπει σπουδαίες μεταβολές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγαλύτερο βαθμό αισιοδοξίας παρουσιάζουν οι επιχειρήσεις με πάνω από
πέντε άτομα προσωπικό, με τζίρο άνω των 300.000 ευρώ και εκείνες που δημιουργήθηκαν μέσα στην κρίση.
Όσον αφορά το α’ εξάμηνο του έτους, διαπιστώνεται η σταθεροποίηση και η σταδιακή ανάκαμψη των μικρών επιχειρήσεων, με τους αντίστοιχους δείκτες να σημειώνουν ιστορικό υψηλό οκτώ ετών (39% και 13%).
Οι τομείς με τη μεγαλύτερη δυναμική, είναι η μεταποίηση και οι υπηρεσίες, ενώ οι επιδόσεις του εμπορίου υπολείπονται σημαντικά (14 μονάδες).

Στο μεταξύ, στις επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερα από πέντε άτομα, με υψηλό κύκλο εργασιών και με ηλικία έως 10 ετών, το άθροισμα θετικών - σταθερών αποτιμήσεων υπερβαίνει για τρίτο συνεχές 6μηνο τις αρνητικές αποτιμήσεις, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει το επιχείρημα ότι αυτές οι επιχειρήσεις αποτελούν τους δυναμικούς συντελεστές της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι σημαντικοί ανασχετικοί παράγοντες, οι οποίοι σχετίζονται με τη στρεβλή διάρθρωση της ελληνικής οικονομίας, παραμένουν σε ισχύ.
Συγκεκριμένα, το χάσμα μεταξύ θετικών και αρνητικών επιδόσεων στο σκέλος της ρευστότητας, διατηρείται αμετάβλητο, κυρίως για τον κλάδο του εμπορίου, τις επιχειρήσεις με χαμηλό κύκλο εργασιών και τους αυτοαπασχολούμενους.
Άλλωστε, όπως προκύπτει, η ενίσχυση των θετικών και η μείωση των αρνητικών προσδοκιών συνεχίζει να μην είναι ομοιογενής, καθώς ο βαθμός απαισιοδοξίας είναι μεγαλύτερος στους αυτοαπασχολούμενους, στις επιχειρήσεις με χαμηλό κύκλο εργασιών και στο εμπόριο.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου