Την τέταρτη μεγαλύτερη υποχώρηση του Γενικού Δείκτη από το 1964 (όταν και δημιουργήθηκε ο Γενικός Δείκτης για το ελληνικό χρηματιστήριο) και την τρίτη μεγαλύτερη από το 2000, κατά 28,94%, κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης κατά το 2014.
Η κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου υποχώρησε πάνω από 10 δισ. ευρώ κατά την περυσινή χρονιά.
Η πολιτική μεταβλητότητα και η ποιότητα των ξένων επενδυτών που
είχαν τοποθετηθεί την τελευταία διετία στο ελληνικό χρηματιστήριο οδήγησαν σε μαζικές ρευστοποιήσεις κατά το τελευταίο τρίμηνο σε δεικτοβαρείς τίτλους από τον FTSE Large Cap.
Πιο ευάλωτες αποδείχθηκαν οι τραπεζικές μετοχές και τα warrants.
Ωστόσο, τα μεγέθη των εισηγμένων βελτιώθηκαν κατά το 2014.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο πρόεδρος του ελληνικού χρηματιστηρίου κ. Γεωργάνας κατά τη χθεσινή εκδήλωση στην ΕΧΑΕ, η υποχώρηση των ελληνικών μετοχών δεν συνάδουν με την εικόνα της ελληνικής οικονομίας και σαφέστατα με τη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών των εισηγμένων, θα συμπληρώναμε εμείς.
Προφανέστατα, η άνοδος των δύο προηγούμενων ετών, δηλαδή από τον Ιούνιο 2012 και μετά, βασίστηκε στα «γυάλινα πόδια» των hedge funds, με αποτέλεσμα στην πρώτη δυσκολία το χρηματιστηριακό οικοδόμημα να γνωρίσει μία από τις μεγαλύτερες υποχωρήσεις της ιστορία του.
Το χρονικό μίας παρατεταμένης υποχώρησης
Οι βασικοί λόγοι της υποχώρησης της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς ήταν η είσοδος ευκαιριακών κεφαλαίων (hedge funds) βραχυπρόθεσμης διάρκειας και βέβαια η πολιτική αβεβαιότητα που ξεκίνησε μετά τις ευρωεκλογές και κορυφώθηκε κατά το διάστημα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου, όταν τα πολιτικά θέματα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και ενδεχόμενων άμεσων εκλογών ξαναμπήκαν στην ατζέντα της πολιτικής ηγεσίας.
Οι πρώτες εκροές κεφαλαίων που είχαμε τον Απρίλιο (προ των ευρωεκλογών) εντάθηκαν μετά τον Σεπτέμβριο, όταν ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε σε τριψήφια νούμερα από τις 1.200 μονάδες του Αυγούστου και τις 1.270 μονάδες αμέσως μετά τις ευρωεκλογές (Ιούνιος 2014).
Τα πρώτα μηνύματα διόρθωσης και εσωτερικών προβλημάτων έφτασαν στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά στα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν οι ξένοι οίκοι είχαν αρχίσει να προειδοποιούν αφ' ενός ότι υπάρχει μεταρρυθμιστική «χαλάρωση» στο οικονομικό πρόγραμμα και αφετέρου να ρωτούν για τις μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις.
Στο δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου, η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά γνώρισε δύο βραχυπρόθεσμες χρηματιστηριακές διορθώσεις (η πρώτη κατά την τρίτη εβδομάδα του Οκτωβρίου και η δεύτερη στα μέσα Νοεμβρίου) τις οποίες αν και τις ξεπέρασε σχετικά σύντομα, άφησαν πίσω τους μία αγορά γεμάτη ερωτήματα και αμφιβολίες.
Κλάδοι και μετοχές
Σε ό,τι αφορά τους κλάδους και τις μετοχές που άντεξαν στη «χρηματιστηριακή καταιγίδα» του 2014 ήταν τα Μέσα Ενημέρωσης (33,49%), το Εμπόριο (15,26%) -εξαιτίας της ανόδου της Folli Follie, του Jumbo και του Πλαισίου- και οι Ασφαλιστικές (11,2%) λόγω της Ευρωπαϊκής Πίστης.
Στον αντίποδα, όλοι οι υπόλοιποι κλάδοι κατέγραψαν πτώσεις, με τις τράπεζες να βυθίζονται (-46,53%) λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας, αλλά και του dilution από τις αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων, τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες να υποχωρούν κατά 43,37%, ενώ οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας υποχώρησαν κατά 44,67% κυρίως στο δ' τρίμηνο του έτους όταν οξύνθηκε η πολιτική μεταβλητότητα και οι φόβοι περί μελλοντικών κρατικοποιήσεων.
Τα «Δεκεμβριανά» του Χ.Α.
Ενας από τους χειρότερους μήνες στην ιστορία του ήταν για τον Γενικό Δείκτη ο Δεκέμβριος του 2014, καθώς από τις 2/12/2014 έως τις 31/12/2014, υποχώρησε κατά 16,66%.
Αν και οι περισσότερες εισηγμένες είχαν αρχίσει να μεταθέτουν τους στρατηγικούς τους σχεδιασμούς προς τις αρχές του 2015, η επίσπευση των πολιτικών εξελίξεων με το διάγγελμα Σαμαρά στις 8 Δεκεμβρίου δημιούργησε τη μεγαλύτερη τριμερή διόρθωση από το 1987 (της τάξης του 13,5%) από τα επίπεδα των 1.020 μονάδων προς τα επίπεδα των 824 μονάδων (στις 12/12) και ανοίγοντας πάλι τον ασκό του Αιόλου που είχε κλείσει μετά τον Ιούνιο του 2012.
Μετά την πτώση στις 756 μονάδες (ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 29 Δεκεμβρίου), ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε πάλι πάνω από τις 800 μονάδες κλείνοντας στις 31 Δεκεμβρίου στις 826,18 μονάδες.
Ο εφιάλτης του Grexit και οι ανησυχίες για το πολιτικό «αύριο» της χώρας ξαναμπήκαν στο καθημερινό πολιτικό και χρηματιστηριακό λεξιλόγιο και μαζί με τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου προμηνύουν ένα αρκετά δύσκολο πρώτο τρίμηνο.
Του Νίκου Σακελλαρίου
απο την imerisia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου