Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Τι προβλέπουν 10 χρηματιστές για την αγορά


Ανοδο μέχρι και τις 1.400 μονάδες ή πτώση μέχρι τις 450 μονάδες βλέπουν εγχώριοι παράγοντες σε μίνι «δημοσκόπηση» της «Η» σε δέκα χρηματιστηριακές για την «επόμενη ημέρα» των εκλογών ανάλογα με τα εκλογικά αποτελέσματα.
Σε περίπτωση που δημιουργηθεί κυβέρνηση συνεργασίας με κοινό προφίλ προσανατολισμένο προς τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Γενικός Δείκτης θα μπει σε τροχιά ανόδου πάνω από τις 800 μονάδες μέχρι και τις 1.400 μονάδες, ενώ στην
αντίθετη περίπτωση, εάν δηλαδή κυριαρχήσουν δυνάμεις που θα ασκήσουν πολιτική κόντρα στις προσδοκίες των Ευρωπαίων, τότε ο Γενικός Δείκτης μπορεί να υποχωρήσει προς τα επίπεδα Ιουνίου 2012, δηλαδή να φτάσει μέχρι τις 450 μονάδες.

Ανάμεσα στα συμπεράσματα της δημοσκόπησης είναι και το γεγονός ότι οι περισσότεροι ερωτηθέντες θεωρούν ότι η κίνηση του Γενικού Δείκτη πέριξ των 750 μονάδων έχει ουσιαστικά προεξοφλήσει πολλούς από τους ενδεχόμενους πολιτικούς και οικονομικούς κινδύνους.

Χρηματιστηριακά, τα επίπεδα αυτά θεωρούνται «σταυροδρόμι» είτε για την άνοδο προς τις 1.000 και επιπλέον μονάδες είτε για την πτώση προς τα χαμηλά των 450 μονάδων.

Για να κάνει την υπέρβαση ο Γενικός Δείκτης πάνω από τις 1.000 μονάδες θα απαιτηθεί μία ισχυρή κυβέρνηση. Κάτω απ' τις υπάρχουσες πολιτικές συνθήκες, δεν υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να συμβεί αυτό και έτσι μόνο μία κυβέρνηση συνεργασίας με αυξημένη βουλευτική παρουσία.

Αυτοδυναμία ΣΥΡΙΖΑ
Οι 6 στους 10 ερωτηθέντες εκτιμούν ότι σε περίπτωση αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γενικός Δείκτης θα κινηθεί για ένα διάστημα (τουλάχιστον ενός μήνα) μεταξύ των επιπέδων των 450 μονάδων (ακραίο σενάριο) και 750 μονάδων, δηλαδή θα παραμείνει πέριξ των σημερινών επιπέδων. Τα στελέχη των 10 εταιρειών ουσιαστικά θεωρούν ότι το ελληνικό χρηματιστήριο φοβάται εκτός από την ακυβερνησία, τη μεγάλη σύγκρουση με τους Ευρωπαίους εταίρους αλλά και ένα πιθανό (;) πρόγραμμα ακραίων κρατικοποιήσεων ή κατάργησης συμβάσεων. Θεωρούν ότι μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να συμβιβαστεί σε μεγάλο βαθμό με τους Ευρωπαίους εταίρους και δεν θα κάνει τη μεγάλη ρήξη που μπορεί να οδηγήσει σε Grexit. Επίσης σε αμιγώς χρηματιστηριακό επίπεδο, η αγορά φοβάται ότι ενδεχομένως να υπάρξουν προοπτικές κρατικοποιήσεων τραπεζικών ομίλων, εάν δεν έχουν ιδιωτικοποιηθεί άμεσα. Αυτός είναι και ο λόγος που οι τραπεζικές μετοχές αδυνατούν να προσεγγίσουν αγοραστικό ενδιαφέρον παρά το γεγονός ότι οι τιμές τους είναι σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

Αυτοδυναμία Νέας Δημοκρατίας
Η εκδοχή αυτοδυναμίας Νέας Δημοκρατίας φέρνει τους 9 στους 10 ερωτηθέντες να εκτιμούν ότι ο Γενικός Δείκτης θα κινηθεί έντονα ανοδικά επιστρέφοντας αρχικά προς τις 900 μονάδες και ενδεχομένως να φτάσει μέχρι και τις 1.200 μονάδες, επίπεδα που είχε τον Αύγουστο 2014 όταν ουσιαστικά ξεκίνησε η πολιτική «περιπέτεια» και η ανάμειξη του ελληνικού χρηματιστηρίου στον πολιτικό τζόγο.
Σε περίπτωση που έχει αυτοδυναμία η Νέα Δημοκρατία, οι ερωτηθέντες εκτιμούν ότι θα υπάρξει άμεση επιστροφή του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 800 και σταδιακά αφού δούμε ένα μίνι ράλι ενδεχομένως σε ορίζοντα μήνα να δούμε τον Γενικό Δείκτη στα επίπεδα των 1.100-1.200 μονάδων. Βέβαια, αυτό θα εξαρτηθεί και από τις οικονομικές πολιτικές που θα κληθεί η νέα κυβέρνηση να εφαρμόσει την επομένη των εκλογών.

Κυβέρνηση συνεργασιών
Η δημιουργία κυβέρνησης συνεργασιών που θα εξασφαλίσει τη συνέχιση ενός προγράμματος ανάκαμψης μέσα στο ευρώ αποτελεί προσδοκία των χρηματιστών. Με δεδομένο ότι μία κυβέρνηση συνεργασίας θα έχει μεγαλύτερες αντοχές σε επίπεδο αριθμού εδρών, οι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι θα μπορέσει να κινηθεί ανετότερα ως προς τους στόχους της.
Εάν μάλιστα η δημιουργία κυβέρνησης συνασπισμού συνδυαστεί με το κλίμα που επιχειρεί να καλλιεργήσει η ΕΚΤ με το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, τότε η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά μπορεί να εκτοξευθεί μέχρι τις 1.400 μονάδες, λένε οι ερωτηθέντες.

* Στη δημοσκόπηση συμμετείχαν στελέχη από 10 εταιρείες ( Πειραιώς ΑΕΠΕΥ, Αlpha Finance, Σαρρής, Χρυσοχοΐδης, Guardian Trust, Versal , BETA , Alpha Trust ΑΕΔΑΚ, Attica Wealth Management, TEC Group).

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Η ακυβερνησία μεγαλύτερη απειλή για το Χρηματιστήριο
Η «επόμενη ημέρα» από τις 25 Ιανουαρίου θα κρύβει χρηματιστηριακές εκπλήξεις, όπως τουλάχιστον φαίνεται στη μίνι δημοσκόπηση μεταξύ δέκα εταιρειών (χρηματιστηριακών και αμοιβαίων κεφαλαίων) που διενέργησε η «Η». Κοινή συνισταμένη των απόψεων είναι ότι σε κάθε περίπτωση η παρατεταμένη ακυβερνησία που μπορεί να προκύψει θα έχει ιδιαίτερα δυσμενή επίδραση για το ελληνικό χρηματιστήριο.
Αυτό απεύχεται το σύνολο των ερωτηθέντων. Επίσης, όλοι απεύχονται η επόμενη ημέρα να φέρει μεγάλες συγκρούσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους, που θα διακινδυνεύσουν την παραμονή της χώρας στο ευρώ καθώς και προγράμματα μεγάλων κρατικοποιήσεων. Τα ερωτήματα που θέσαμε ουσιαστικά ήταν για το πού θα οδηγηθεί ο Γενικός Δείκτης εάν βγει αυτόνομος ο ΣΥΡΙΖΑ, εάν έχει αυτοδυναμία η ΝΔ ή εάν θα υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ κομμάτων με φιλο-ευρωπαικό προσανατολισμό. Δεν εξετάστηκε καθόλου τι πρόγραμμα θα εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση αυτοδυναμίας του ή εάν θα προχωρήσει η ΝΔ σε διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας.

απο την imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου