Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

Προς ισοτιμία 1 προς 1 με το δολάριο οδεύει το ευρώ


Τα συναλλαγματικά διαθέσιμα των κεντρικών τραπεζών σε ευρώ μειώθηκαν κατά 8,1% το γ' τρίμηνο του 2014, με το μερίδιο του ενιαίου νομίσματος στη συνολική «πίτα» να έχει υποχωρήσει στο 22,6% από 28% το 2009.

«Οι διεθνείς επενδυτές έχουν τώρα μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις προοπτικές της Ευρωζώνης, με αποτέλεσμα οι εισροές κεφαλαίων να ενισχύουν το ενιαίο νόμισμα».
Τάδε έφη ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Bundesbank Γενς Βάιντμαν τον περασμένο Μάιο, λίγες ημέρες προτού το
ευρώ αγγίξει το 1,40 δολ./ευρώ.

Λίγους μήνες αργότερα, τα σχόλια του κ. Βάιντμαν μοιάζουν εκτός τόπου και χρόνου:
Το ευρώ «έγραψε» χαμηλό εννέα ετών έναντι του δολαρίου στο 1,1754 δολ./ευρώ την περασμένη Τετάρτη (με απώλειες πάνω από 15% σε σχέση με τα υψηλά του Μαΐου), κλείνοντας ουσιαστικά έναν κύκλο, αφού επέστρεψε στα επίπεδα όπου είχε ξεκινήσει να διαπραγματεύεται την 1η Ιανουαρίου 1999 (1,1747 δολ./ευρώ).

Κι οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν ότι το ενιαίο νόμισμα θα παραμείνει σε πτωτική τροχιά για το ορατό μέλλον, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βάζει τις τελευταίες πινελιές στο πρόγραμμα εκτύπωσης χρήματος, για να αντιμετωπίσει την απειλή της ύφεσης και του αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

Την ίδια στιγμή, η αμερικανική κεντρική Τράπεζα Fed ετοιμάζεται να αυξήσει τα επιτόκια του δολαρίου προς τον Ιούνιο (αν όχι νωρίτερα), μια απόκλιση που ευνοεί τις ροές κεφαλαίων από την Ευρωζώνη προς τις ΗΠΑ.

Εις βάρος του ευρώ λειτουργεί επίσης και το ότι οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο μειώνουν τα συναλλαγματικά τους διαθέσιμα σε ευρώ με ταχείς ρυθμούς:
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τα διαθέσιμα σε ευρώ μειώθηκαν κατά 8,1% το γ' τρίμηνο του 2014, με το μερίδιο του ενιαίου νομίσματος στην συνολική «πίτα» των διαθεσίμων να έχει υποχωρήσει στο 22,6% (από 28% το 2009), σε ναδίρ δωδεκαετίας.

Προβλέψεις

Στο πλαίσιο αυτό, η Societe Generale «βλέπει» τώρα το ευρώ στο 1,14 δολ, ενώ η Goldman Sachs και η Credit Suisse στο 1,15 δολ.
Πιο απαισιόδοξη όλων εμφανίζεται η ING, η οποία αποδείχθηκε ακριβέστερη στις προβλέψεις της για την πορεία του νομίσματος τον περασμένο χρόνο, αφού στις αρχές του 2014 είχε υποστηρίξει ότι το ευρώ θα έκλεινε το 2014 στο 1,20 δολ./ευρώ, ενώ ο μέσος όρος των προβλέψεων άλλων ξένων οίκων ήταν 1,28 δολ./ευρώ, σύμφωνα με το Bloomberg.
 Τώρα η ΙΝG έρχεται πάλι να «ταράξει τα νερά», προβλέποντας ότι η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου θα διαμορφωθεί στο 1 προς 1 εντός του 2015, για πρώτη φορά από το 2002.

Στο ίδιο μήκος κύματος βλέποντας την εικόνα από την πλευρά του δολαρίου κινείται και ο επικεφαλής ανάλυσης συναλλάγματος της HSBC Ντέιβιντ Μπλουμ που παρατηρεί ότι το δολάριο έχει μεν ενισχυθεί κατά 10% έναντι των κυριότερων ανταγωνιστών του από το καλοκαίρι, πρόκειται όμως για ένα συγκρατημένο ράλι, εάν συγκριθεί με τους προηγούμενους ανοδικούς κύκλους του νομίσματος.
Κατά τα «μέγα-ράλι» του δολαρίου στις αρχές της δεκαετίας του '80 και στα τέλη της δεκαετίας του '90 ο δείκτης δολαρίου ενισχύθηκε κατά 90% και 50% αντίστοιχα, ενώ τα κέρδη κατά μέσο όρο στα ράλι του δολαρίου ανέρχονται στο 20%.
Η εξασθένηση του ευρώ αποτελεί φυσικά καλό νέο για τις ευρωπαϊκές εταιρείες με εξαγωγικό προσανατολισμό, καθώς αντισταθμίζει τις παρενέργειες από την ασθενή ζήτηση στις αγορές εντός Ευρωζώνης, ενώ μπορεί να δώσει ισχυρή ώθηση και στον τουριστικό-ξενοδοχειακό κλάδο, ιδίως εάν η βουτιά των τιμών του πετρελαίου «περάσει» και στις αερομεταφορές.
Η βρετανική Daily Mail, για παράδειγμα, συστήνει στους Βρετανούς να κλείσουν άμεσα τις διακοπές τους στην ηπειρωτική Ευρώπη, κάνοντας λόγο για τις φθηνότερες τιμές από την κρίση του 2008...

απο την  imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου