Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

Δέκα μετοχές που μπορούν να αποδειχθούν "χρυσές" το 2015

Για τους περισσότερους επενδυτές οι μετοχές στην Ελλάδα μοιάζουν τους τελευταίους μήνες με... κάρβουνα που κανείς δεν θέλει να πιάσει στα χέρια του, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας και του υψηλού ρίσκου που προκαλεί η περιορισμένη ορατότητα για το τι θα συμβεί με τη χρηματοδότηση της χώρας σε ορίζοντα μόλις δύο μηνών από σήμερα.

Η αγορά της Αθήνας έχει χάσει πάνω από 15 δις. ευρώ το τελευταίο δωδεκάμηνο με αποτέλεσμα το 2015 να
ξεκινά ουσιαστικά από χαμηλότερη αφετηρία σε σχέση με το 2013 και το Χρηματιστήριο να καταγράφει μια ολόκληρη χαμένη χρονιά κατά την οποία οι αποτιμήσεις γύρισαν αρκετά πίσω στο χρόνο.

Η εκρηκτική επιστροφή του «ρίσκου χώρας» σε μια αγορά στην οποία ως επί το πλείστον «διαφεντεύεται» από hedge funds και βραχυπρόθεσμα χαρτοφυλάκια, είναι η βασική αιτία που οι ελληνικές μετοχές καταβαραθρώθηκαν με πτώση 40% από τον περασμένο Μάρτιο και βρέθηκαν να καταγράφουν τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στον κόσμο μετά τη Ρωσία, με απώλειες 28,6% σε όρους δεικτών MSCI για το 2014.

Με όλα τα μεγάλα θέματα για την επόμενη μέρα στην Ελλάδα να χάσκουν ανοιχτά (συμφωνία με τρόικα, διευθέτηση του χρέους, πιστωτική γραμμή) και τις αγορές να είναι ερμητικά κλειστές, το παράδοξο είναι πως ούτε οι ξένοι αναλυτές, ούτε πολύ περισσότερο τα θεσμικά χαρτοφυλάκια του εξωτερικού, έχουν αλλάξει δραματικά τη στάση τους για την Ελλάδα.

Τις προηγούμενες εβδομάδες υπήρξαν ρευστοποιήσεις από χαρτοφυλάκια όπως λ.χ. το Capital σε αρκετές μετοχές, επ ουδενί όμως δεν μπορεί να μιλήσει κανείς για εγκατάλειψη θέσεων. Αντίθετα σε μια περίοδο που οι μετοχές πετιούνταν από τα παράθυρα, είδαμε να υλοποιούνται σημαντικές εισροές όπως της Wellington στην ΕΧΑΕ ή της Fairfax στον Μυτιληναίο. Σωρευτικά σε μια χρονιά με μεγάλες ζημιές στις μετοχές, οι ξένοι επενδυτές διοχέτευσαν πάνω από 1 δις. ευρώ στο Χ.Α, σε αντίθεση με τα εγχώρια χαρτοφυλάκια που συνεχίζουν να πωλούν χωρίς αύριο.

Αντίστοιχα λόγω της ανόδου του ρίσκου χώρας όπως αποτυπώθηκε στην αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων, υπήρξε μια περίοδος καθοδικής αναπροσαρμογής των τιμών στόχων από πολλούς αναλυτές για τις εισηγμένες επιχειρήσεις και κυρίως τις τράπεζες, όμως δεν είχαμε ούτε δραστικές υποβαθμίσεις, ούτε συστάσεις πώλησης για τις ελληνικές μετοχές, πολλές από τις οποίες, μάλιστα εξακολουθούν να συγκαταλέγονται στις κορυφαίες επιλογές των ξένων αναλυτών.

Στην αυγή του 2015, οι διεθνείς επενδυτικές τράπεζες όχι μόνο διατηρούν συστάσεις αγοράς για τις μετοχές της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, αλλά με τις τιμές-στόχους που διατυπώνουν ειδικά σε μετοχές που χτυπήθηκαν με ιδιαίτερη σφοδρότητα όπως οι κατασκευαστικές εταιρείες, ο ενεργειακός κλάδος και οι επιχειρήσεις που ελέγχονται από το Δημόσιο, κρατούν τον πήχη των προσδοκιών σε επίπεδα που υπό τις σημερινές συνθήκες δείχνουν να είναι υπερβολικά αισιόδοξα καθώς για δύο στις τρεις μετοχές η προσδοκώμενη μελλοντική απόδοση προσεγγίζει ή ξεπερνά το 100%!

- Η περίπτωση της ΔΕΗ είναι από τις πλέον χαρακτηριστικές. Η μέση τιμή στόχος από τους αναλυτές διαμορφώνεται στα 13,02 ευρώ με την τιμή της να βρίσκεται σήμερα στα 5,81 ευρώ. Θεωρητικά τα περιθώρια ανόδου για τη μετοχή η οποία πλήρωσε ακριβά το μάρμαρο της πολιτικής αναταραχής χάνοντας πάνω από το 50% της αξίας της από τον Μάρτιο, ξεπερνούν το 124%. Η «δίκαιη» αποτίμηση της μεγαλύτερης βιομηχανίας της χώρας είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Επηρεάζεται σαφώς από τον πολιτικό κίνδυνο (αναστολή διαδικασιών αποκρατικοποίησης), βαρύνεται από πολύ μεγάλα χρέη λόγω των ανεξόφλητων οφειλών από νοικοκυριά και επιχειρήσεις και του δαπανηρού επενδυτικού της προγράμματος, όταν όμως φτάνει κανείς να συγκρίνει την τρέχουσα αποτίμηση των 1,3 δις. ευρώ με την λογιστική αξία της (P/BV 0,25x) αντιλαμβάνεται το μέγεθος της υποτίμησης που έχει υποστεί. Κάποιοι αναλυτές όπως η Alpha Finance και η HSBC ανέδειξαν τις τελευταίες εβδομάδες ως ευκαιρία τη ΔΕΗ, με την βρετανική τράπεζα να προσδοκά σε αύξηση της κερδοφορίας κατά 580 εκατ. ευρώ το 2015 εντάσσοντάς την στη λίστα των κορυφαίων επιλογών της στις αναδυόμενες αγορές.

- Την πρώτη θέση από πλευράς δυνητικών αποδόσεων με βάση τις τιμές στόχους των αναλυτών έχει η κατασκευαστική εταιρεία ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Η μέση τιμή στόχος των αναλυτών διαμορφώνεται στα 5,2 ευρώ έναντι τρέχουσας στα 2,10 ευρώ με τα περιθώρια ανόδου να ξεπερνούν το 140% αλλά τις επιμέρους αποκλίσεις των αναλυτών να είναι πολύ μεγάλες. Έτσι λ.χ η Citigroup ξεκίνησε να καλύπτει τη ΓΕΚΤΕΡΝΑ με στόχο τα 3,3 ευρώ, όταν η Eurobank Sec έχει τον πήχυ στα 5,4 ευρώ και η Axia Ventures στα 7 ευρώ! Η εταιρεία πάντως ξεκινά το 2015 με ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων ύψους 3,5 δις. ευρώ, εκτιμώμενα έσοδα 900 εκατ. ευρώ για το 2015 και προβλεπόμενη κερδοφορία 58-60 εκατ. ευρώ, που αν επιβεβαιωθεί σημαίνει ότι ο τίτλος θα είναι διαπραγματεύσιμος με P/E μόλις 3,3 φορές σε σχέση με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση των 200 εκατ. ευρώ.

- Για την Ελλάκτωρ η μέση τιμή στόχος των αναλυτών είναι στα 4,72 ευρώ έναντι τρέχουσας στα 2,26 ευρώ με τα περιθώρια ανόδου να φτάνουν θεωρητικά το 109%. Ένας λόγος για τον οποίο υπάρχουν τόσο μεγάλες διαφορές ανάμεσα στην τρέχουσα και την μελλοντική αποτίμηση τόσο για τη ΓΕΚΤΕΡΝΑ όσο και για τη μετοχή της Ελλάκτωρ, είναι η μεγάλη υποχώρηση τιμών που κατέγραψαν οι δύο μετοχές το τελευταίο 6μηνο καθώς αμφότερες έχασαν το 50% της αξίας τους, χωρίς ωστόσο οι αναλυτές να διαφοροποιήσουν αισθητά τις προβλέψεις για την εξέλιξη των μεγεθών τους. Στην περίπτωση της εταιρείας του ομίλου Μπόμπολα όλες οι συστάσεις των αναλυτών είναι θετικές (buy) με τις εκτιμήσεις να τοποθετούν τον πήχυ των εσόδων για το 2015 στα 1,3 δις. ευρώ και της καθαρής κερδοφορίας πάνω από τα 33 εκατ. ευρώ έναντι άλλης μιας ζημιογόνου χρονιάς φέτος.

- Η μετοχή της Fourlis, αποτελεί επίσης ένα από τα μεγαλύτερα αινίγματα της αγοράς, με την πορεία της να είναι άμεσα συνυφασμένη με την ανάκαμψη της κατανάλωσης, και τους αναλυτές να κρατούν ψηλά τον πήχυ των προσδοκιών για το 2015. Η μέση τιμή στόχος διαμορφώνεται στα 6,4 ευρώ από τα 3,11 ευρώ που έχει υποχωρήσει σήμερα η μετοχή (απώλειες 48% από τα υψηλά έτους) διαμορφώνοντας στο +106% τα δυνητικά περιθώρια ανόδου.

- Η μετοχή του ομίλου Μυτιληναίου θεωρείται ένα από τα μεγάλα φαβορί για θετικές αποδόσεις το 2015 από ξένους και εγχώριους αναλυτές. Με την τιμή στο ταμπλό να έχει υποχωρήσει στα 4,93 ευρώ (576 εκατ. ευρώ), η μέση τιμή στόχος διαμορφώνεται στα 8,61 ευρώ (+75%) και όλες οι συστάσεις είναι θετικές για τον τίτλο. Με βάση τις εκτιμήσεις των αναλυτών, η κερδοφορία του ομίλου για το 2014 αναμένεται να φτάσει στα 75 εκατ. ευρώ και να φτάσει σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις στα 100 εκατ. ευρώ το 2015 , διαμορφώνοντας τον δείκτη P/E σε 7,5x και 5,5x αντίστοιχα.

- Η μεγάλη πτώση της ΕΧΑΕ στο ταμπλό κατά 50% από τον περασμένο Μάρτιο και η καταγραφή νεότερων χαμηλών 20 μηνών στις δύο συνεδριάσεις της περασμένης εβδομάδας (4,74 ευρώ) δεν αποτελούν θετικές ενδείξεις τόσο για τη μετοχή όσο και για την ελληνική κεφαλαιαγορά συνολικά. Από την άλλη οι αναλυτές παραμένουν αρκετά αισιόδοξοι, διατηρώντας τον πήχυ των τιμών στόχων πάνω από τα 8,2 ευρώ σε μέσα επίπεδα, με τα θεωρητικά περιθώρια ανόδου να ξεπερνούν το 70%. Στο διάστημα της τελευταίας καθοδικής κίνησης για τον τίτλο, εμφανίστηκε από την πλευρά των αγοραστών η Wellington που αύξησε σε πάνω από 5,1% τη θέση της στη μετοχή στην οποία ανάλογη θέση κατέχει και η Franklin Templeton. Η μετοχή είναι διαπραγματεύσιμη 14 φορές τα φετινά της κέρδη και 16 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2015 (21 εκατ. ευρώ), εμφανίζει ωστόσο σημαντικό discount κατά 40% σε σχέση με τις ομοειδείς εταιρείες του εξωτερικού σε όρους επιχειρησιακής αξίας προς EBIDA.

- Παρότι κρατικό μονοπώλιο, με τεράστια αναξιοποίητη ρευστότητα άνω των 230 εκατ. ευρώ, μηδενικό τραπεζικό δανεισμό και σίγουρη κερδοφορία, η ΕΥΔΑΠ χτυπήθηκε φέτος στο ταμπλό όσο ελάχιστες λόγω του πολιτικού ρίσκου. Ο John Paulson που απέκτησε το 10% της εταιρείας σε τιμές άνω των 8 ευρώ, σημειώνει σήμερα λογιστικές ζημιές άνω του 20% λόγω της σημαντικής υποχώρησης της μετοχής που έφτασε μέχρι το -50% από τα φετινά υψηλά. Οι αναλυτές κρατούν πάντως ψηλά τον πήχυ των προσδοκιών με την μέση τιμή στόχο να είναι πάνω από τα 10,6 ευρώ έναντι τρέχουσας τιμής στα 6,36 ευρώ και τα περιθώρια ανόδου να φτάνουν το 67%.

- Τα ΕΛΠΕ συγκαταλέγονται επίσης στις μετοχές που βάσει των χρηματιστηριακών αναλύσεων, εμφανίζουν υψηλά περιθώρια ανόδου σε σχέση με την τρέχουσα αποτίμησή τους στο ταμπλό. Η μέση τιμή στόχος διαμορφώνεται στα 6,38 ευρώ έναντι των 3,90 ευρώ που βρίσκονται σήμερα συνεχίζοντας να διολισθαίνουν σε όλο και χαμηλότερα επίπεδα και τα περιθώρια ανόδου φτάνουν το 63%. Σε σχέση με τις υπόλοιπες μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης που παρακολουθούν οι αναλυτές, αυτή των ΕΛΠΕ συγκεντρώνει τις λιγότερες συστάσεις αγοράς καθώς μόνο η Deutsche Bank με στόχο τα 7,2 ευρώ, η UBS με στόχο τα 6,5 ευρώ και η IGB με στόχο τα 6 ευρώ είναι θετικές για τη μετοχή, ενώ οι περισσότεροι αναλυτές δίνουν συστάσεις διακράτησης. Αρκετοί ξένοι πάντως εκτιμούν πως η συγκυρία των χαμηλότερων τιμών του μαύρου χρυσού και η βελτίωση των περιθωρίων θα ωφελήσει τα σύνθετα ελληνικά διυλιστήρια.

- Η Motor Oil αντίθετα από τα ΕΛΠΕ συγκεντρώνει κυρίως συστάσεις αγοράς (εκτός της Societe Generale που υποβάθμισε σε hold) με την μέση τιμή στόχο των αναλυτών να διαμορφώνεται στα 9,7 ευρώ. Τα περιθώρια ανόδου στο ταμπλό φτάνουν θεωρητικά το 57% σε σχέση με την τρέχουσα τιμή των 6,20 ευρώ.

- Η Jumbo εξακολουθεί να αποτελεί μια από τις κορυφαίες επιλογές των ξένων αναλυτών λόγω της ισχυρής ανάπτυξης που καταγράφει ακόμη και εν μέσω ύφεσης στην Ελλάδα καθώς και της στροφής που υλοποιεί με την επέκτασή της σα Βαλκάνια. Η μέση τιμή στόχος για τη μετοχή διαμορφώνεται στα 13,20 ευρώ και είναι υψηλότερη περίπου κατά 50% σε σχέση με την τιμή της μετοχής στο ταμπλό (8,91 ευρώ). Η υποχώρηση της κατανάλωσης στην εγχώρια αγορά και η αβεβαιότητα για τις πολιτικές εξελίξεις των επόμενων μηνών, την επηρεάζουν αρνητικά, ωστόσο η εταιρεία συνεχίζει να αυξάνει τις πωλήσεις και την κερδοφορία της (σ. το 2015 τα καθαρά κέρδη της αναμένεται να ξεπεράσουν τα 105-108 εκατ. ευρώ με τις πωλήσεις στα 580 εκατ. ευρώ) ενώ στην τρέχουσα κεφαλαιοποίηση των 1,2 δις. ευρώ, αποτιμάται με discount 25-30% συγκριτικά με τον διεθνή ανταγωνισμό.

 Πηγή:www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου