Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

ISIS: Ελέγχει έκταση ίση με τη Βρετανία – Έχει έσοδα 750.000 ευρώ την ημέρα!


Έχει έκταση όση και η Βρετανία και έσοδα 750.000 ευρώ την ημέρα, από την εκμετάλλευση του πετρελαίου στις περιοχές που έχει καταλάβει, αλλά και από τα λύτρα που εισπράττει για ανταλλαγή των ομήρων της.

Διαθέτει αριθμό μαχητών που υπερβαίνει τις
10.000 και που προέρχονται από κάθε σημείο του πλανήτη. Αυτή είναι με λίγα λόγια η «ταυτότητα» του ISIS σύμφωνα με τον κορυφαίο Αμερικανό αξιωματούχο σε θέματα τρομοκρατίας Matthew Olsen.

O Olsen, που έδωσε συνέντευξη στη βρετανική εφημερίδα «Daily Telegraph», ανέφερε ότι οι τζιχαντιστές, που ονόμασαν τους εαυτούς τους αρχικά ISIS (ισλαμικό κράτος της Συρίας και του Ιράκ) και πρόσφατα ίδρυσαν «χαλιφάτο» με την ονομασία «Ισλαμικό Κράτος» (IS), είναι μια τρομοκρατική ισλαμιστική οργάνωση που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της εξέγερσης εναντίον του προέδρου Μπασάρ Άσαντ στη Συρία και στη συνέχεια εξαπλώθηκε «χαοτικά» καταλαμβάνοντας εκτάσεις και στο βόρειο Ιράκ.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό ειδικό σε θέματα τρομοκρατίας, οι φανατικοί τζιχαντιστές επεκτάθηκαν με μεγάλη ταχύτητα εξαιτίας της αδυναμίας των κυβερνήσεων του Ιράκ και της Συρίας να τους αντιμετωπίσουν και θεωρούν τους εαυτούς τους ως την «κυρίαρχη φωνή» του παγκόσμιου εξτρεμιστικού κινήματος και ως το νέο ηγέτη της παγκόσμιας τζιχάντ (ιερός πόλεμος).

Ο ίδιος επισημαίνει ότι μπορεί η ISIS να κοντεύει να ξεπεράσει την Αλ Κάιντα, ως τρομοκρατικό κίνημα, αλλά δεν είναι ανίκητη. Ο Olsen δηλώνει, ότι, αν γίνει μια συντονισμένη συνεργασία όλων των κυβερνήσεων, θα είναι δυνατόν να αποδυναμωθούν οι τζιχαντιστές και αναφέρει ότι ήδη οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ, σε συνδυασμό με τις επιθέσεις από το έδαφος, Ιρακινών και Κουρδικών δυνάμεων, έχουν καταστήσει το χαλιφάτο «εύθραυστο».

Όμως, ο Olsen προειδοποιεί ότι η παγκόσμια κοινότητα δεν θα έχει να αντιμετωπίσει μόνο τον ακραίο εξτρεμισμό των μαχητών του «Ισλαμικού Κράτους», καθώς υπάρχουν πολλές τρομοκρατικές ομάδες που θα αποτελέσουν μελλοντική απειλή.

 protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου