Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

"Ανακάμπτει" η μαύρη αγορά. Επανέρχεται η ρευστότητα...



Η παραοικονομία επιστρέφει με δόξες και τιμές. Τα μαύρα λεφτά που χρηματοδοτούσαν έως και 60% την οικονομία μέχρι το 2009 φεύγουν από επενδύσεις σε οικόπεδα και ακίνητα για να πέσουν στην αγορά ως μετρητά και να χαθούν από τα μάτια του κράτους. Την λύση εξασφαλίζει το «μαγικό ραβδί» του νέου νόμου για το πόθεν έσχες που
εντάχθηκε για ψήφιση με το πολυνομοσχέδιο.


Χαράς ευαγγέλια… και για τους μαυραγορίτες ξεπλύματος χρήματος που έχουν τον τρόπο τους με την προώθηση χρηματοβαλιτσών…σε ξένες Τράπεζες.

Ας παρακαλάμε τουλάχιστον να επικρατήσει η «λογική» να ξοδεύονται τα λαδώματα στην φουκαριάρα την αγορά μας μπας και ξαναδούλεψει δυναμικά το μαυραγορίτικο σύστημα που εδώ και μισό αιώνα είναι ο βασικός , «υγιής» , πνεύμονας της οικονομίας μας.

Έτσι χαρακτήρισε άλλωστε την μαύρη οικονομία και ο Μιλτιάδης Έβερτ ως υφυπουργός Οικονομικών το 1976 επιβεβαιώνοντας την μελέτη που εκδόθηκε (λίγο αργότερα) από διακεκριμένο στέλεχος του ΣΕΒ και αποδείκνυε , με νούμερα μάλιστα, την σημασία για την οικονομία του παραοικονομικού «κλάδου» ατόμων που προσφέρουν  «ενχρήματες υπηρεσίες» ….

Τα είχε πει τότε που ως υφυπουργός Οικονομικών έμαθε ότι σε κεντρική Εφορία της Αθήνας «πουλήθηκε» η θέση του Εφόρου (με αμοιβαία μετάθεση) πάνω από 3.000.000 δραχμές!!

Όλα αυτά τα «ιστορικά για την παραοικονομία» δεν σημαίνουν σε καμία περίπτωση ότι δεν χρειάζονται οι δαγκάνες στο πόθεν έσχες ( όπως τις ορίζει το νέο νομοθέτημα) που είναι πράγματι τολμηρό και πιάνει τον ταύρο, που λένε,  από τα κέρατα με διασταυρώσεις , πρόστιμα μαμούθ αλλά και γερές φυλακίσεις.

Πάρτε μιαν ιδέα για το ποιους θα κυνηγήσει το νέο πόθεν έσχες σύμφωνα με το χθεσινό Capital.gr «Πόθεν έσχες χωρίς εκπτώσεις»: «Πολιτικά πρόσωπα, δικαστές και δημοσιογράφοι, όσοι εμπλέκονται με την ιδιοκτησία ή τη διοίκηση διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης, ο διοικητής και ο υποδιοικητής της ΕΥΠ αλλά και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και γενικότερα αιρετοί, όλοι όσοι μετέχουν σε επιτροπές διαγωνισμών προμηθειών, η διοίκηση της Τραπέζης της Ελλάδος, αλλά και του Χρηματιστηρίου, γιατροί του ΕΣΥ, αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων, αστυνομικοί, λιμενικοί και συνοριακοί φύλακες, αλλά και δασάρχες, σωφρονιστικοί υπάλληλοι, εμπλεκόμενοι με ΜΚΟ, διαιτητές και η διοίκηση αθλητικών ομοσπονδιών ή αθλητικών ανώνυμων εταιρειών, είναι μόνο μερικοί από όσους περιλαμβάνονται στη λίστα του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Σε ετήσια βάση με ηλεκτρονικό τρόπο από το 2015 θα υποβάλλουν δήλωση περιουσιακών στοιχείων, κάθε προσαύξηση της περιουσίας τους θα πρέπει να συνδέει το έσχες με το πόθεν, ο έλεγχος δεν θα γίνεται απλώς με τη διασταύρωση στοιχείων με τις φορολογικές δηλώσεις και το Ε9 αλλά θα περνούν από κόσκινο με ηλεκτρονικό τρόπο και οι δαπάνες διαβίωσης»

Μπράβο λοιπόν στην κυβέρνηση που έπιασε το θέμα.

Επειδή όμως στην Ελλάδα δεν πάσχουμε από νομοθεσία αλλά από εφαρμογή της νομοθεσίας… ας μην ξεχνάμε ότι ,εδώ και μια 20ετία περίπου, έχουμε και την γνωστή μας (παρόμοια) νομοθεσία για την εφαρμογή της οποίας τόσο η Τρόικα όσο και κάθε σοβαρός επενδυτής δεν κρύβουν την αμηχανία τους.

Οπότε τι άλλαξε σήμερα στην Ελλάδα που να μας κάνει να ελπίζουμε ότι κάθε κατεργάρης θα πάει στον πάγκο του;

Τι άλλαξε στην Ελλάδα που έπιασε πάτο (κάπου στο 39%) και στην χρήση ηλεκτρονικού συστήματος αφού το 70% των κομπιούτερ (σκεφθείτε ότι χρηματοδοτήθηκαν και από την Ε.Ε. για λόγους καλύτερης επικοινωνίας μαζί μας…) που τοποθετήθηκαν στα γραφεία κρατικών υπαλλήλων χρησιμεύουν για να ακουμπάνε τον φραπέ.. και την γλάστρα με τον βασιλικό;

«Γιατί εμείς δεν είμαστε κομπιουτεράδες…» όπως είπαν σε παλαιότερο υπουργό Παιδείας.

Και για όσους εκ των αρμοδίων συνέταξαν (πολύ ορθά ως ανάγκη) τον νόμο συνιστώ να διαβάσουν ( ως πρώτη άμεση αντίδραση εμπείρων μελετητών) την επισήμανση του επώνυμου σχολιαστή του Capital.gr Βασιλη Ροδιτη στην οποία δεν έχω να προσθέσω τίποτε.

«Κυνηγητό μαγισσών. Στην Σοβιετική Ένωση οι πάντες ήταν φακελωμένοι και ο κάθε δεύτερος πολίτης ήταν χαφιές, γιατί αυτού του είδους η νομοθεσία είναι μη εφαρμόσιμη από τους μηχανισμούς του κράτους εκτός εάν οι εφοριακοί και οι αστυνομικοί γίνουν 2 εκατομμύρια. Το μόνο που θα καταφέρουν θα είναι να μην ξαναβάλουν οι επίορκοι τα λεφτά του χρηματισμού στις τράπεζες, γιατί χρηματισμός θα υπάρχει αφού είναι σχεδιασμένος μέσα στα εκβιαστικά προς τον πολίτη νομοθετικά εκτρώματα που βγάζει με ρυθμό πολυβόλου μια Βουλή κακόβουλων ηλίθιων. Με τέτοια μέτρα θα τα βγάζουν έξω σε βαλίτσες και θα γιγαντώσουν την παραοικονομία και το παραεμπόριο, ενώ η νόμιμη οικονομία θα μαραζώνει μαζί με τα φορολογικά έσοδα.»

Εύχομαι και ελπίζω να μην έχει την παραπάνω τύχη (που πολύ φοβάμαι) τόσο το νέο νομοσχέδιο για το πόθεν έσχες όσο και η προσπάθειά να συμμαζευτεί (;) η διοίκηση στην Ελλάδα που είναι γνωστή στους επενδυτές κυρίως από την διαφθορά της.

George.kraloglou@capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου