Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Τα επόμενα βήματα των ελληνικών τραπεζών– Πού θα πάνε τα κεφάλαια που απέκτησαν

Με την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας έκλεισε ένας κύκλος για τις ελληνικές τράπεζες και ανοίγει ένας δεύτερος, με το 2015 να θεωρείται το έτος που τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα θα έχουν ανακτήσει τη χαμένη λάμψη τους, αφού όλες θα καταγράψουν  κερδοφορία και το 2016 σε υψηλά, πλέον, επίπεδα.

Ήδη, από το 2014 αναμένεται η
επιστροφή στην κερδοφορία για την Εθνική Τράπεζα,  θετική  η εικόνα και για την Alpha Bank, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς αναμένει καλύτερα από τα εκτιμώμενα αποτελέσματα.
Ωστόσο, η Eurobank θα παρουσιάσει ζημίες.

Εξάλλου, ο διοικητής της ΕΤΕ, Αλέκος Τουρκολιάς, για πρώτη φορά έκανε λόγο για μέρισμα, καθώς όπως τόνισε, “η τράπεζα στοχεύει να επιστρέψει μέρος της κερδοφορίας στους μετόχους της, αφού πρώτα αποπληρώσει τις προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου και παρουσιάσει σημαντική οργανική κερδοφορία”.

Σχετικά με τις καθυστερήσεις αποπληρωμής δανείων αναμένεται το ποσοστό να φτάσει στην κορύφωση του το φθινόπωρο στο 37%, ωστόσο αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για ανάπτυξη το 2014 τότε θα αρχίσει να μειώνεται από το 2015.

Εξάλλου, ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος, κ. Γιώργος Προβόπουλος, ανέφερε πρόσφατα ότι θα πρέπει να κινηθούν δραστικά οι τράπεζες για το θέμα των κόκκινων δανείων, για να μπορέσουν να επωφεληθούν οι υγιείς και εξωστρεφείς επιχειρήσεις.

Πότε θα διοχετευθούν στην οικονομία

Το ερώτημα είναι αν τα χρήματα που οι τράπεζες άντλησαν θα περάσουν στην πραγματική οικονομία.
Ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας έκανε αναφορά σχετικά με τη χρηματοδότηση, γεγονός που δείχνει ένα στίγμα για το πώς θα κινηθούν οι τράπεζες τους επόμενους μήνες.
“Η Εθνική εξακολουθεί να έχει ικανοποιητική και χαμηλού κόστους ρευστότητα, διατηρώντας υψηλό ποσοστό των καταθέσεων στην εγχώρια αγορά, γεγονός που θα της επιτρέψει να χρηματοδοτήσει τις παρουσιαζόμενες δυνατότητες σε τομείς με υψηλό ρυθμό ανάπτυξης και εξωστρέφειας.
Για το 2014 αναμένεται συρρίκνωση της χρηματοδότησης κατά 3%, ενώ και το  εξάμηνο του 2014   θα είναι αρνητικό, αλλά από τα τέλη του 2014 θα αρχίζει να φαίνεται η άνοδος των δανείων και το το 2015 εκτιμάται ότι θα υπάρξει θετικό πρόσημο της πιστωτικής επέκτασης, για πρώτη φορά μετά από χρόνια.
Μέχρι στιγμής τα περισσότερα δάνεια που δίνονται αφορούν αναδιαρθρώσεις υφιστάμενων δανείων.
Πάντως, οι τράπεζες, μετά την ολοκλήρωση της κεφαλαιακής ενίσχυσης τους, θα είναι σε θέση να δώσουν δάνεια και α τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι αυτά θα φτάσουν τα περίπου  3 δισ. ευρώ το 2014 (προς επιχειρήσεις κυρίως) και σχεδόν τα 10 δισ. ευρώ από το 2015.

Τι ετοιμάζουν για το μέλλον η κάθε μία:

Σχετικά με τη Eurobank, έχει καταθέσει σχέδιο αναδιάρθρωσης, το οποίο εγκρίθηκε και από την Κομισιόν. Σύμφωνα με αυτό, δεσμεύεται να μειώσει τον δείκτη δάνεια / καταθέσεις από τις τραπεζικές δραστηριότητες, ώστε να μην ξεπερνά το 115% μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2017. Σήμερα, οι καταθέσεις της Τράπεζας ανέρχονται στα 40 δισ. ευρώ, οι χορηγήσεις στα 59,5 δισ. ευρώ και το σύνολο του ενεργητικού είναι στα 77,6 δισ. ευρώ.  Παράλληλα, εντός του 2014 θα κλείσουν 79 καταστήματα, με μείωση στα 500 και το 2015 θα γίνει η πώληση του χαρτοφυλακίου της Eurobank μειωμένης εξασφάλισης και υβριδικών ομολόγων.
Για την Εθνική Τράπεζα, οι στρατηγικές προτεραιότητες του Ομίλου που βασίζονται στην αύξηση των χορηγούμενων δανείων με επέκταση σε ελκυστικούς εγχώριους επιχειρηματικούς τομείς, στη βελτίωση της λειτουργικής αποδοτικότητας του Ομίλου, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη ο ανασχεδιασμός των διαδικασιών και συγχρόνως προωθείται η βελτιστοποίηση κεντρικών και διοικητικών λειτουργιών και στην αποτελεσματική διαχείριση των δανείων σε καθυστέρηση μέσω της νεοσυσταθείσας μονάδας δανείων ειδικής διαχείρισης, με στόχο την στήριξη των βιώσιμων επιχειρήσεων.

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει ανακοινώσει το σχέδιο δράσης για την ενίσχυση της οργανικής κερδοφορίας, με στόχο ακόμη και την επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους της έως και το 2016. Για την παρουσία του ομίλου στη ΝΑ Ευρώπη υπάρχουν σκέψεις για αποχώρηση της τράπεζας από αγορές όπου δεν υπάρχει ισχυρή παρουσία, χωρίς ωστόσο να παρουσιαστεί το χρονοδιάγραμμα του πλάνου ρευστοποίησης.
 Στόχος της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς αποτελεί η μείωση του χαρτοφυλακίου δανείων εκτός Ελλάδας κατά 40% περίπου, ενώ αποκλείστηκε η αποχώρηση από τις αγορές της Βουλγαρίας και της Σερβίας. Για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, η διοίκηση της τράπεζας σημείωσε ότι θα μεταφερθούν προβληματικές χορηγήσεις της τάξης των 22 δισ. ευρώ σε νέα υπερδιεύθυνση, με στόχο την ανάκτηση όσο το δυνατό μεγαλύτερου μέρους τους.

Η Alpha Bank, σύμφωνα με το σχέδιο, θα επικεντρωθεί στο στόχο ενίσχυσης της προ φόρων κερδοφορίας της.
Επικεντρώνεται στην ανάδειξη των συνεργειών μέσω της πλήρους λειτουργικής ενσωμάτωσης της Εμπορικής Τράπεζας, τη διαχείριση και τον έλεγχο του κόστους σε όλο τον όμιλο, τη διεύρυνση των δυνατοτήτων διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τον επιχειρούμενο εξορθολογισμό των δραστηριοτήτων στη ΝΑ Ευρώπη.
Αναμένεται μείωση του δικτύου καταστημάτων κατά 35 περίπου στην Ελλάδα και 20 περίπου καταστήματα στη ΝΑ. Ευρώπη για το 2014. Πέρσι η Alpha έκλεισε 93 καταστήματα στην Ελλάδα και μείωσε το προσωπικό της κατά 295 άτομα.
Επίσης,  ρόλο στην προσπάθεια της τράπεζας για αύξηση των εσόδων αναμένεται να διαδραματίσει η νέα διεύθυνση για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Πρόκειται για μία νέα κεντροποιημένη υπηρεσία, που επιβλέπει μια ομάδα εργασίας, η οποία θα αναλάβει το όλο εγχείρημα.
Η τράπεζα βρίσκεται σε στάδιο ενίσχυσης της διαδικασίας σύνταξης αναφορών και συστήματος παρακολούθησης, μέσω ειδικών μηχανογραφικών εφαρμογών, οι οποίες επιτρέπουν την περαιτέρω ανάλυση του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων.

Πηγή:  newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου