Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Ποιοι επένδυσαν στα ομόλογα

Ξεπέρασε τις προσδοκίες της Αθήνας το επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για τα ελληνικά πενταετή ομόλογα από μεγάλους τραπεζικούς ομίλους και ισχυρούς θεσμικούς επενδυτές του εξωτερικού, γεγονός που οδήγησε σε... συμπίεση του επιτοκίου ελαφρώς χαμηλότερα από το «ψυχολογικό» όριο του 5%.

Μάλιστα το 93% της έκδοσης απορροφήθηκε από
ξένους επενδυτές.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας κατά τη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Χ. Αλμούνια
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας κατά τη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Χ. Αλμούνια(φωτο)


Συνολικά κατατέθηκαν προσφορές 20,8 δισ. ευρώ από περίπου 600 επενδυτές.
Οι προσφορές αυτές υπερκάλυψαν πάνω από 8 φορές το αρχικό ποσό που ζητούσε να δανειστεί το ελληνικό Δημόσιο (2,5 δισ. ευρώ).

Τελικά η Ελλάδα με την πρώτη της έξοδο στις αγορές, από την ημέρα που τέθηκε σε καθεστώς Μνημονίου, δανείστηκε 3 δισ. ευρώ.

Η απόδοση των ομολόγων διαμορφώθηκε στο 4,95% (με κουπόνι 4,75%), αρκετά χαμηλότερα από τις αρχικές προβλέψεις.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί η απόδοση των ομολόγων.

Ενδεικτικό του επενδυτικού ενδιαφέροντος είναι το γεγονός πως το βιβλίο προσφορών παρέμεινε ανοικτό για κάτι παραπάνω από δύο ώρες και έκλεισε στις 11.30 το πρωί.

Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, η συμμετοχή των ξένων επενδυτών υπολογίζεται στο 93%. «Οι επενδυτές αυτοί χαρακτηρίζονται ως υψηλής ποιότητας και με μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα», προστίθεται χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα
το 47% καλύφθηκε από επενδυτές από τη Μεγάλη Βρετανία,
το 31% από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης,
15% από χώρες εκτός Ευρώπης, κυρίως από τις ΗΠΑ, και
το 7% από Ελληνες ιδιώτες επενδυτές.

Σύμφωνα με το υπουργείο, το 49% των ομολόγων αγόρασαν θεσμικοί επενδυτές, το 33% hedge funds, το 14% τράπεζες και το 4% ασφαλιστικά ταμεία.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της δημοπρασίας, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στο περιθώριο της συνάντησής του με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Χ. Αλμούνια ανέφερε πως «επιβραβεύθηκε η σοβαρότητα, ο καλός προγραμματισμός και ο συντονισμός» και πρόσθεσε πως πρόκειται «αναμφισβήτητα για μια μεγάλη επιτυχία».

Από την πλευρά του ο κ. Αλμούνια μίλησε για μια «καλή ημέρα» για την Ελλάδα.

«Είμαι ευτυχής για τα εξαιρετικά καλά νέα και τα πολύ καλά αποτελέσματα για την οικονομία και την κοινωνία, για την υπερκάλυψη της έκδοσης και την επιστροφή στις αγορές, που δικαιώνουν τις προσπάθειες του λαού και των ελληνικών αρχών για την υπέρβαση από την κρίση», πρόσθεσε.

Ικανοποίηση
Στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Οικονομικών εμφανίζονται απόλυτα ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα της έκδοσης, υπενθυμίζοντας πως όταν η Ιρλανδία και η Πορτογαλία επιχείρησαν να βγουν για πρώτη φορά στις αγορές μετά την προσφυγή τους στον Μηχανισμό Στήριξης δανείστηκαν με επιτόκια υψηλότερα από αυτό που πέτυχε η Ελλάδα.

Η επιστροφή της Ιρλανδίας στις αγορές έλαβε χώρα τον Ιούλιο του 2012 με πενταετή ομόλογα και απόδοση που διαμορφώθηκε στο 5,9%. Τον Ιανουάριο του 2013 η Πορτογαλία προχώρησε σε μια σύνθετη κοινοπρακτική έκδοση πενταετών με επιτόκιο οριακά κάτω από το 5%.
Στο οικονομικό επιτελείο πιστεύουν πως από εδώ και στο εξής θα συνεχιστεί η αποκλιμάκωση των αποδόσεων και η Ελλάδα θα μπορέσει να επωφεληθεί της ευνοϊκής συγκυρίας.
Αλλωστε και χθες η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου κρατήθηκε κάτω από το 6%, στην περιοχή του 5,85%.

Μέσα στις επόμενες κινήσεις που προετοιμάζονται είναι μια δεύτερη έκδοση ομολόγων (τριετής ή επταετής) εντός του έτους, χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί ένας νέος αιφνιδιασμός πριν από τις ευρωεκλογές, αλλά και μια δημοπρασία εντόκων γραμματίων δωδεκάμηνης διάρκειας για το αποταμιευτικό κοινό.

Η Goldman Sachs
Αξίζει να σημειωθεί πως η Goldman Sachs, εκ των αναδόχων της χθεσινής έκδοσης, προσδιορίζει τρεις λόγους που επέτρεψαν στην Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές νωρίτερα του αναμενόμενου:
  • Με την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων και τον εκμηδενισμό του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία αρχίζουν να αντιστρέφονται και οι επενδυτές αναμένοντας πλέον ήπιους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης μειώνουν το premium που ζητούν για να δανείσουν τη χώρα.
  • Μέχρι το 2016 πάνω από το 80% του ελληνικού χρέους θα είναι στα χέρια του επίσημου τομέα και η συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΕΕ για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους μπορεί να γίνει ενδεχομένως με τη μορφή παράτασης των λήξεων και μείωσης των τόκων των δανείων.
  • Η ελληνική κυβέρνηση έχει ανακτήσει την αξιοπιστία της, δείχνοντας την προθυμία να αποδεχθεί τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες, αν και μη δημοφιλείς, έχουν βοηθήσει τις προοπτικές ανάκαμψης της χώρας.
Κώστας Τσαχάκης

απο το  ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου