Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Ντοκουμέντο-σοκ για την Ουκρανία: Η νέα κυβέρνηση κατηγορείται για τους σκοπευτές-δολοφόνους


Οι νεκροί της 20ης Φεβρουαρίου στην Πλατεία Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, οι οποίοι ουσιαστικά "υπέγραψαν" την πτώση Γιανούκοβιτς, προήλθαν από τις ίδιες σφαίρες και μάλιστα όπως όλα δείχνουν από ελεύθερους σκοπευτές που
πλήρωσε τμήμα της νυν μεταβατικής κυβέρνησης της χώρας, ισχυρίζεται ο υπ. Εξωτερικών της Εσθονίας σε τηλεφωνική επικοινωνία του με την Επίτροπο Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, η οποία διέρρευσε σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Ούρμας Πάετ μετά την επιτόπια επίσκεψή του στο Κίεβο στις 25 Φεβρουαρίου και ενημέρωση από αξιωματούχους και τη γιατρό που φρόντισε τους τραυματίες και τους νεκρούς, επικοινώνησε με την Κάθριν Άστον και της εξήγησε ότι η γιατρός υποστηρίζει ότι οι σφαίρες που βρέθηκαν τόσο στους αστυνομικούς όσο και σους διαδηλωτές φέρουν τον ίδιο "γραφικό χαρακτήρα", προέρχονται δηλαδή από τα ίδια όπλα.
 "Ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός δεν είναι πρόθυμος να ερευνήσει το τι έγινε πραγματικά. 
Αυτό είναι πολύ ανησυχητικό.
 Φαίνεται όλο και πιο καθαρά ότι πίσω από τους ελεύθερους σκοπευτές δεν ήταν ο Γιανουκόβιτς, αλλά κάποιος τμήμα του νέου συνασπισμού", αναφέρει στην Άστον ο Πάετ, εκπρόσωπος του οποίου επιβεβαίωσε την αυθεντικότητά της συνομίλιας, εκφράζοντας όμως λύπη για τη διαρροή της.

Η Άστον απαντά στον Πάετ ότι η εξέλξη αυτή φαίνεται ενδιαφέρουσα και πρέπει να διερευνθεί με τους εκπροσώπους της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας να αρνούνται να σχολιάσουν το περιεχόμενο της υποκλαπείσας τηλεφωνικής συνομιλίας.

Αυτή την στιγμή πραγματοποιούνται κρίσιμες διπλωματικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ - Ρωσίας - ΕΕ στο Παρίσι, με τον υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι μετά την επίσκεψη στο Κίεβο και την υποστήριξη που πρόσφερε στην νέα κυβέρνηση να ζητά από τη Ρωσία να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου με την Ουκρανία, απομακρύνοντας τους στρατιώτες της από την Κριμαία και απειλώντας με οικονομικές κυρώσεις.

Από την πλευρά της η Ρωσία έχει παγιώσει την επικράτησή της στην Κριμαία, ενώ φιλορωσικές τάσεις επιδεικνύουν ανοιχτά πλέον και άλλες ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας, όπως στο Ντόνετσκ, όπου οι ρωσόφωνοι κατέλαβαν το κυβερνητικό κτίριο.

απο το emea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου