Τις τελευταίες ημέρες το διαδίκτυο έχει κατακλυστεί από την «προφητεία» του γέροντος Δανιήλ του Σιναΐτη, ο οποίος έζησε τον 17ο αιώνα.
Όσοι μας παρακολουθούν θα γνωρίζουν, ότι η
στάση απέναντι στα θρησκευτικά ζητήματα του «defence-point.gr», δεν χαρακτηρίζεται ούτε από άρνηση, ούτε, πολύ περισσότερο, από ειρωνεία.
Ας δούμε όμως την «προφητεία» για να εξηγήσουμε. Έχει ως εξής:
Του Παντελή Καρύκα
«Το πουλί θα χαθεί ξαφνικά πάνω από τους σχιστομάτηδες και θα ταξιδέψει πίσω στο χρόνο.
Πολλοί θα ψάχνουν αλλά δεν θα βρίσκουν. Τότε ο πόλεμος θα πιαστεί από πάνω. Οι ορθόδοξοι θα ενωθούν και θα κατατροπώσουν τον Φράγκο και την Τιάρα.
Ο κοντός Μόσκοβος μαζί με τους δικούς μας θα υψώσουν ξανά την βυζαντινή σημαία στην Βασιλεύουσα την ώρα που θα φεύγουν οι Τούρκοι να σώσουν τη φυλή τους στην Κριμαία».
Η εν λόγω προφητεία, άμεσα έτυχε της ανάλογης εκμετάλλευσης, αφού συνδέθηκε, από τους επαΐοντες με την εξαφάνιση του Boing της Malaysian Airlines και με την κρίση στην Κριμαία. Ποιος είναι ο… κοντός Μόσκοβος, δε χρειάζεται πολύ σκέψη. Το όνομά του είναι σίγουρα «Βλαδίμηρος»! Ωστόσο, οι δημιουργοί της «προφητείας» δεν είχαν την ανάλογη ιστορική παιδεία για να αποφύγουν τις παγίδες, τις οποίες οι ίδιοι έστησαν τελικά στον εαυτό τους.
Πρώτο και σοβαρό ατόπημα, είναι η ταύτιση του Δανιήλ Σιναΐτη με τον γέροντα Δανιήλ τον Κατουνακιώτη, έναν σύγχρονο όσιο του κοιμήθηκε το 1929 και ουδέποτε προφήτευε κάτι τέτοιο. Οι «προφητολόγοι» μάλιστα, δημοσιεύουν την φωτογραφία του γέροντος Δανιήλ Κατουνακιώτη, παρουσιάζοντάς τον ως τον «προφήτη» Δανιήλ τον Σιναΐτη.
Δεύτερο ατόπημά τους, είναι η αναφορά τους στη βυζαντινή σημαία. Βυζάντιο όμως δεν υπήρξε ποτέ. Ο όρος Βυζαντινή Αυτοκρατορία είναι ένα εφεύρημα των ιστορικών που υιοθετήθηκε τον 19ο αιώνα. Οι Έλληνες της εποχής ονόμαζαν το κράτος του Ρωμαϊκό, αρχικά και κατόπιν το ονόμαζαν Ρωμανία. Δεν τους είχαν καν περάσει από το μυαλό ότι αυτό θα ονομαστεί κάποτε Βυζαντινό.
Κατ’ επέκταση, φυσικά, δεν υπήρχε και βυζαντινή σημαία, για να υψωθεί οπουδήποτε.
Υπήρχε αυτοκρατορική σημαία – από τον καιρό των Κομνηνών με τον δικέφαλο, η χρήση της οποία όμως εντάθηκε από τη δυναστεία των Λασκαριδών και των Παλαιολόγων.
Επίσης αμφιβάλουμε, μετ’ επιτάσεως για το γεγονός ένας απλός καλόγερος στο Σινά, του 17ου αιώνα να γνώριζε, καν, την ύπαρξη των «σχιστομάτηδων» (Ασιατών), ή την έννοια των χωροχρονικών ταξιδιών.
Επίσης, πρέπει να αναφερθεί ότι την εποχή που υποτίθεται έζησε ο «προφήτης», η Κριμαία ήταν Ταταρική. Οι Ρώσοι κατέκτησαν την Κριμαία μόλις το 1783. Το χειρότερο όμως είναι, ότι ο «προφήτης» μοναχός Δανιήλ δεν κατέστη καν δυνατό να εντοπιστεί ως υπαρκτό ιστορικό πρόσωπο, παρά την πολυήμερη έρευνα, επί του προκειμένου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου