Μια από τις πιο πονεμένες ιστορίες της σύγχρονης ελληνικής
πραγματικότητας, η σχέση των πολιτών με την εφορία, αναμένεται να γίνει
ακόμη πιο "δακρύβρεχτη" τις επόμενες μέρες, όταν θα τεθούν σε ισχύ οι
νέες μεγάλες ανατροπές στο φορολογικό σύστημα της χώρας.
Μπορεί οι νέες ρυθμίσεις τυπικά να ισχύουν από την
Πρωτοχρονιά, αλλά δεν έχουν ενημερωθεί καλά- καλά ούτε καν... οι έφοροι και επομένως εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί ένα διάστημα έως δυο εβδομάδες προκειμένου να εφαρμοστούν πλήρως στην πράξη.
Μπορεί οι νέες ρυθμίσεις τυπικά να ισχύουν από την
Πρωτοχρονιά, αλλά δεν έχουν ενημερωθεί καλά- καλά ούτε καν... οι έφοροι και επομένως εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί ένα διάστημα έως δυο εβδομάδες προκειμένου να εφαρμοστούν πλήρως στην πράξη.
Και βέβαια, οι έφοροι, αργά ή γρήγορα θα ενημερωθούν και θα προσαρμοστούν- ήδη την Πέμπτη πέρασαν από ειδικά σεμινάρια.
Ωστόσο, οι φορολογούμενοι δύσκολα θα αποφύγουν έναν ακόμη νευρικό κλονισμό, όταν συνειδητοποιήσουν για παράδειγμα ότι η μη υποβολή πάσης φύσεων δηλώσεων τιμωρείται πλέον αυστηρότατα με πρόστιμα που ξεκινούν από 100 ευρώ για εκπρόθεσμες απλές δηλώσεις μισθωτών και συνταξιούχων έως και το διπλασιασμό της οφειλής για δηλώσεις ΦΠΑ, ΦΜΥ κ.λπ.
Ή όταν εμπεδώσουν το γεγονός ότι ουδείς θα λαμβάνει φορολογική ενημερότητα (η οποία πλέον θα δίνεται μόνο για ένα μήνα) εάν έχει παραλείψει να υποβάλει οποιαδήποτε δήλωση την τελευταία 5ετία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, όπως προκύπτει από την ενημέρωση που είχαν οι έφοροι, με τις αλλαγές αυτές επιβάλλονται πλέον δρακόντεια πρόστιμα έως 100% και από την πρώτη μέρα καθυστέρησης για την υποβολή δηλώσεων παρακρατούμενων φόρων (ΦΠΑ, ΦΜΥ κλπ, ενώ καταργούνται ο προσωρινός έλεγχος και τα «αθεώρητα» δελτία αποστολής.
Επιπλέον, απαγορεύεται πια η υποβολή συμπληρωματικής ή τροποποιητικής δήλωσης, από τη στιγμή που θα εκδοθεί εντολή ελέγχου. Αν αυτή εκδοθεί, το ΑΦΜ του φορολογουμένου «κλειδώνει» και δεν μπορεί να σπεύσει να δηλώσει καμία μεταβολή.
Τι σημαίνουν αυτά; Πολύ απλά ότι οι μικρομεσαίοι που αποτελούν το 80% της αγοράς και αντιμετωπίζουν μεγάλες οικονομικές δυσχέρειες, απειλούνται με «ξαφνικό θάνατο» από την εφορία, ενώ μόνον οι μεγάλες και οι πολυεθνικές επιχειρήσεις που διαθέτουν οργανωμένα λογιστήρια και μεγάλα κεφάλαια θα μπορούν να περνάνε άνετα από τον «σκόπελο» των προθεσμιών για την υποβολή κάθε δήλωσης.
Πότε επιβάλλεται «διπλασιασμός» φόρου
Συγκεκριμένα, με βάση πληροφορίες για τις νέες οδηγίες που έδωσε το υπουργείο, αν ο φορολογούμενος «ξεχάσει» μεν, αλλά προσέλθει μόνος του εκπρόθεσμα να υποβάλει δήλωση παρακρατούμενου φόρου (όπως π.χ για τον ΦΠΑ) απειλείται με αυτοτελές πρόστιμο 1.000 ευρώ εφάπαξ (για Β΄κατηγορίας) ή 2.500 ευρώ (για Γ' κατηγορίας) αλλά και με πρόστιμο 10% (που διπλασιάζεται σε 20% αν έχουν περάσει 12 μήνες και μία ημέρα ή 30% αν περάσουν 24 μήνες και 1 ημέρα).Έτσι, εάν π.χ για ΦΠΑ 10.000 ευρώ, ένας επαγγελματίας κάνει δήλωση μία μόλις ημέρα μετά τη λήξη της διορίας, τότε θα πληρώσει πρόστιμο συνολικά 2.000 ευρώ: 1.000 ευρώ «επιτόπου» και άλλα 1.000 (10% των 10.000 ευρώ) σαν προσαύξηση!
Εάν ο ίδιος φορολογούμενος «ξεχάσει» να υποβάλλει δήλωση, ακόμα και για μία μόλις ημέρα, αλλά εκδοθεί τότε εντολή ελέγχου από την εφορία σε βάρος του, τότε δεν μπορεί να καταθέσει εκπρόθεσμη δήλωση οικειοθελώς, αλλά για την παράβαση ο ελεγκτής θα πρέπει να του επιβάλει πρόστιμο ίσο με 100% του φόρου (πχ ΦΠΑ) που προκύπτει από τη δήλωση που δεν έκανε.
Δηλαδή, μετά από έλεγχο, για μια εκπρόθεσμη δήλωση ΦΠΑ ύψους 10.000 ευρώ, ο φόρος διπλασιάζεται και με το πρόστιμο φτάνει 20.000 ευρώ!
Παράλληλα, παύει και η δυνατότητα των εφόρων να μειώνουν τα πρόστιμα, οπότε όσοι έχουν νομικούς συμβούλους θα προσφεύγουν στα δικαστήρια, και το κράτος θα εισπράττει μόνο από τους υπολοίπους.
Επιπλέον καταργείται η φορολογική ενημερότητα με 4μηνη ισχύ και χορηγείται για μόλις 1 μήνα, αλλά θα περάσει ο φορολογούμενος και από εξονυχιστικό έλεγχο για την τελευταία 5ετία.
Συγκεκριμένα θα ελέγχεται αν έχει υποβάλει κανονικά και ανελλιπώς όλες τις δηλώσεις που εκ του νόμου υποχρεούται, όπως περιοδικές και εκκαθαριστικές ΦΠΑ, φόρου εισοδήματος, Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών, στοιχείων ακινήτων Ε9 κλπ.
Επίσης, η εφορία μπορεί ακόμα και να υπολογίζει από μόνη της «προληπτικά» τον φόρο του κάθε πολίτη, πριν καν λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης, σε περιπτώσεις που ο έφορος έχει υποψίες εγκατάλειψης της χώρας και μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων!
Ωστόσο, εκκρεμούν ακόμη να υπογραφούν και πάμπολλες ειδικές διατάξεις και αποφάσεις, με αποτέλεσμα για περίπου 10 μέρες ακόμη οι έφοροι να είναι μεν υπεύθυνοι αλλά να μην έχουν δικαίωμα υπογραφής για πολλά θέματα, όπως για την επιβολή ή είσπραξη προστίμων κλπ.
Οι νέες ρυθμίσεις αυτές βρίσκονταν «κρυμμένες» σε νόμους που ψηφίστηκαν το καλοκαίρι και πριν τα Χριστούγεννα, για το νέο Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών.
Πηγή:www.reporter.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου