Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Velti: Αίτηση πτώχευσης στις ΗΠΑ- To τέλος του πάρτι



Αίτηση προστασίας από τους πιστωτές για τις δραστηριότητές της στις ΗΠΑ υπέβαλε η Velti, όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Η αίτηση έγινε στο Delaware στο πλαίσιο του άρθρου 11 του πτωχευτικού κώδικα.

Για τις δραστηριότητες σε Μεγ. Βρετανία, Ελλάδα, Ινδία, Κίνα, Βραζιλία, Ρωσία και Εμιράτα δεν
ζητήθηκε προστασία.

Στόχος της κίνησης είναι να προχωρήσει η πώληση assets του ομίλου στις ΗΠΑ.

Την περασμένη εβδομάδα, το Newmoney, έχοντας διαβλέψει τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η Velti, είχε παρουσιάσει το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου στην πάλαι ποτέ πολλά υποσχόμενη εταιρεία λογισμικού.
Στο δημοσιεύμά μας, αναφερόταν συγκεκριμένα:
 
"Υπάρχει μια κινεζική παροιμία η οποία σοφά περιγράφει δύο στοιχεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς που μπορεί να οδηγήσουν στον όλεθρο. «Οι καλοί στρατηγοί δεν είναι ποτέ παρορμητικοί, οι καλοί ηγέτες δεν είναι ποτέ αλαζόνες».

Και αν η Ιστορία έχει να μας διδάξει πολλά παραδείγματα αλαζονικής συμπεριφοράς που έπληξαν το κύρος και την αξιοπιστία μεγάλων προσωπικοτήτων, ο σύγχρονος καπιταλισμός έχει να επιδείξει ουκ ολίγες επιχειρήσεις που λόγω έπαρσης και υπεροψίας έχασαν το μέτρο, χάνοντας συγχρόνως και τη γη κάτω από τα πόδια τους.


Κάτι παρόμοιο συμβαίνει από τις αρχές του χρόνου στη Velti.

 H ελληνική εταιρεία λογισμικού, η οποία φούσκωσε με προσδοκίες πριν από δύο χρόνια τους επενδυτές στον Nasdaq, αντλώντας περίπου 300 εκατ. δολάρια, σήμερα αγωνίζεται να πληρώσει μισθούς και υποχρεώσεις, αλλά και να εισπράξει απαιτήσεις εκατομμυρίων δολαρίων από πελάτες.

To δυσκολότερο όμως είναι να υπηρετήσει το βάθρο στο οποίο είχε τοποθετηθεί και να πείσει τους μετόχους ότι δεν τους εξαπάτησε.
Οι μαζικές αγωγές μεγάλων δικηγορικών γραφείων της Αμερικής από τον περασμένο Αύγουστο εναντίον της διοίκησης και των ιδρυτών της εταιρείας, κυρίων Αλέξανδρου Μούκα, Μενέλαου Σκουλούδη και Χρήστου Κασκαβέλη, έχουν αλλάξει δραματικά το κλίμα για το δακτυλοδεικτούμενο δημιούργημα της νέας τεχνολογίας και βάζουν στο κάδρο νέα δεδομένα.

Το χειρότερο είναι ότι προστίθενται ως κορυφή στο παγόβουνο της μεγάλης πτώσης όχι μόνο της μετοχής που έχει φτάσει να διαπραγματεύεται στα 0,26 σεντς, όταν πριν από δύο χρόνια ήταν στα 20 δολάρια, αλλά και των οδυνηρών οικονομικών αποτελεσμάτων που αποτυπώνουν μια ζοφερή πραγματικότητα στις δραστηριότητες της διεθνούς εταιρείας.

Πλούσιοι μέτοχοι, φτωχή εταιρεία

Η εκτίναξη των ζημιών στα 278 εκατ. δολάρια το α' εξάμηνο και η μείωση σχεδόν κατά 50% στα έσοδα προκαλούν σοκ στους επενδυτές που μετρούν μεγάλες απώλειες από την κατάρρευση της μετοχής.

 Τι άλλαξε όμως τόσο δραματικά και η εταιρεία-πρότυπο των υπηρεσιών mobile marketing έγινε πέτρα του σκανδάλου;

 Είναι τόσο μεγάλος ο όγκος των δραστηριοτήτων στην Ελλάδα και την Κύπρο που την αναγκάζουν να κάνει πρόβλεψη για διαγραφή επισφαλειών από πελάτες συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ;

Ποια μεγάλα πολιτικά και επιχειρηματικά τζάκια στην Ελλάδα αλλά και ποιοι τραπεζίτες επωφελήθηκαν από τη ραγδαία άνοδό της, αποκομίζοντας τεράστια ποσά από τα χρηματιστήρια χάρη στο ελκυστικό success story των τριών golden boys;

Ίσως είναι πολύ νωρίς για να απαντήσουμε σε όλα τα ερωτήματα αν και στην αγορά οι φήμες οργιάζουν.
 Υπάρχουν ωστόσο μερικά στοιχεία και συμπεριφορές που όχι μόνο επιβεβαιώνουν την αλαζονεία της διοίκησης, αλλά αποτυπώνουν και έναν φρενήρη ρυθμό σπατάλης, τον οποίο όσοι παρακολουθούν καιρό την εταιρεία θεωρούν αναπόσπαστο κομμάτι της εικόνας που είχαν εξαρχής φιλοτεχνήσει πολύ μεθοδικά τα στελέχη της στη διεθνή αγορά.
Οι φωτογραφίες από τα κοσμοπολίτικα πάρτι σε μέρη όπως οι Κάννες και τον Σαν Φρανσίσκο, τα events γευσιγνωσίας ουίσκι και οίνου στη Νάπα της Καλιφόρνιας με τα φημισμένα κρασιά, oι εκδρομές με ελικόπτερο πάνω από το Γκραν Κάνιον στην Αριζόνα, αλλά και τα διοικητικά συμβούλια στον «Αστέρα» της Βουλιαγμένης, μαζί με τα ακριβά δώρα σε συνεργάτες είναι μερικά μόνο από τα πολλά επεισόδια της πολυτελούς συμπεριφοράς της Velti.

Μινιμαλιστική χλιδή έχει να επιδείξει η εταιρεία και στα κεντρικά της γραφεία στο Σαν Φρανσίσκο.
 Οσοι τα έχουν επισκεφτεί μιλούν για ένα χώρο state of the art, σύμβολο ευημερίας και υψηλής αισθητικής με άπλετη θέα προς τη θάλασσα.
Εξίσου εντυπωσιακά ήταν πάντα και τα περίπτερα της εταιρείας στις διεθνείς εκθέσεις τεχνολογίας στο εξωτερικό.
 Μεγάλες επιφάνειες με τεράστιο κόστος και καλλίγραμμες γυναικείες παρουσίες μαγνήτιζαν το βλέμμα, όταν άλλες μεγαλύτερες και πλέον καταξιωμένες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας επέλεγαν μικρότερα και λιγότερο εντυπωσιακά περίπτερα!


Όσο κοσμοπολίτικος ήταν ο αέρας που ενέπνεε το μάνατζμεντ της εταιρείας στο εξωτερικό άλλο τόσο -προσαρμοσμένος στα ελληνικά δεδομένα αντίστοιχα- χλιδάτος είναι και ο τρόπος ζωής των μάνατζέρ της στην Ελλάδα. 

Πολυτελή αυτοκίνητα και σπίτια, γάμοι και βαφτίσεις στο «Ekali club», στο «Ιsland» και στο Κτήμα Νάσιουτζικ, αλλά και πλουσιoπάροχες διακοπές σε ελληνικά νησιά και ξενοδοχεία για τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

 Σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο για μια έπαυλη στη Φιλοθέη που μισθώνει μέλος της διοίκησης, εκ των τριών συνιδρυτών, προκειμένου να στεγάσει την πενταμελή οικογένειά του, το κόστος φημολογείται ότι φτάνει μηνιαίως στα 8.000 ευρώ, ενώ η βάφτιση του γιου άλλου συνιδρυτού, ο οποίος αποχώρησε προ μηνών από την εταιρεία, τον Ιούλιο του 2007 στο «Ιsland», κόστισε 40.000 ευρώ και ήταν μια ευγενική χορηγία της Velti!

 Ζητήματα φαίνεται να υπάρχουν και στο πεδίο των εξαγορών, όπου η εταιρεία υπολογίζεται να έχει επενδύσει σχεδόν 150 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας την παρουσία της στις μεγάλες αγορές της Βρετανίας, της Κίνας και της Αμερικής.

 Μόνο για την εξαγορά της ΜΙG, μιας βρετανικής εταιρείας που ανήκε σε στενό συγγενή του προέδρου του Δ.Σ. (!), λέγεται ότι η Velti πλήρωσε 60 εκατ. λίρες, τίμημα που κατά τους ιθύνοντες κρίνεται ιδιαίτερα υψηλό!

 Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι το χρήμα έρρεε πάντα άφθονο, στις καθημερινές εταιρικές υποχρεώσεις της, η Velti επέλεγε συνειδητά τις καθυστερήσεις.
Πληροφορίες κάνουν λόγο για χρόνια αμέλεια ως προς την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚΑ, ενώ πάγια τακτική ήταν και η καθυστέρηση πληρωμών στην Εφορία και στους προμηθευτές της.

Οι μπίζνες στην Ελλάδα

Πριν από έναν χρόνο ο κ. Μούκας, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας και προσωπικός φίλος και κουμπάρος του κ. Κώστα Μπακογιάννη (αμφότεροι με αμερικανική παιδεία, ο ένας απόφοιτος του MIT και ο άλλος του Χάρβαρντ), ανακοίνωσε στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης την απόφαση για απόσχιση από τη μητρική εταιρεία των δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, στην Κύπρο και τα Βαλκάνια.

Στόχος της Velti ήταν να ξεφορτωθεί τις μπίζνες στον τομέα της πληροφορικής, οι οποίες αλλοίωναν την αστραφτερή και μέχρι πρότινος ατσαλάκωτη εικόνα της στην πιο αμφιλεγόμενη κεφαλαιαγορά του πλανήτη.

Οι δραστηριότητες αυτές πέρασαν στην εταιρεία Velti Center For Innovation (VCI) που ίδρυσαν πρώην στελέχη της, όμως, για λόγους που δεν είναι γνωστοί, φημολογείται ότι η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί.

Οσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις αλλά και τη σοβαρή κρίση που σοβεί στην εταιρεία τον τελευταίο χρόνο υποστηρίζουν ότι οι αλλαγές δρομολογήθηκαν προκειμένου η δραστηριότητα στην Ελλάδα να μην επηρεάζει το προφίλ της διεθνούς εταιρείας και να μην αποτελέσει εμπόδιο στην προσέλκυση νέων επενδυτών.

 Στην ελληνική αγορά η VCI έχει συνάψει σημαντικές συμβάσεις με το Δημόσιο (έργα στον χώρο της τοπικής Αυτοδιοίκησης, στη Βουλή, ανάπτυξη ιστοσελίδων κ.ά.), με τις πλάτες της Velti, όπως λένε πρώην στελέχη της.

 Ενώ λοιπόν η εταιρεία προσπαθεί να βγάλει από το τοπίο την Ελλάδα στο εξωτερικό, την ίδια στιγμή τα στελέχη της ασκούν ασφυκτικές πιέσεις στο πολιτικό σύστημα ώστε να εκταμιευτεί η τελευταία δόση του επενδυτικού προγράμματος από τον αναπτυξιακό νόμο, με την οποία θα εισπράξουν 4,6 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, πρόσφατα η αρμόδια γνωμοδοτική επιτροπή του υπουργείου Ανάπτυξης, στην οποία στέλνονται οι φάκελοι των επιχειρήσεων που έχουν υπαχθεί στον επενδυτικό νόμο προκειμένου να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση των πόρων, πήρε θετική απόφαση για την πληρωμή, μολονότι εκφράστηκαν επιφυλάξεις από μέλη για την πορεία της εταιρείας.

 Σε μια συγκυρία όπου ο κυκλώνας των προβλημάτων που ταλανίζουν την εταιρεία παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, η είσπραξη του συγκεκριμένου ποσού θεωρείται σημαντική ένεση ρευστότητας για εκείνη.
Αυτό εξηγεί εν μέρει και τις απειλές που εκτοξεύτηκαν στην κυβέρνηση για φυγή της Velti από την Ελλάδα έαν δεν καταβληθεί η χρηματοδότηση.

Στην πραγματικότητα, η εταιρεία λογισμικού που έχει απαρνηθεί τις ελληνικές της ρίζες εμφανίζεται πλήρως εξαρτημένη από τις επιδοτήσεις στις οποίες στηριζόταν συστηματικά τα τελευταία χρόνια.

 Είναι χαρακτηριστικό ότι η Velti έχει χρηματοδοτηθεί για επενδυτικό πρόγραμμα από τον αναπτυξιακό νόμο με το ποσό των 9,6 εκατ. ευρώ από τα οποία πέρσι εισέπραξε τα μισά.

 Το 2011 εγκρίθηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ η επιδότηση και νέου επενδυτικού προγράμματος συνολικού ύψους περίπου 4,5 εκατ. ευρώ από τα οποία ήδη έχει εισπράξει 1 εκατ. ευρώ.

Ανάλογη πορεία είχε πριν από λίγα χρόνια και η VCI.
Η εταιρεία χρηματοδοτήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας ξεκίνησε ως θερμοκοιτίδα και σήμερα έχει μετατραπεί στον εμπορικό βραχίονα της αμερικανικής εταιρείας στον τομέα της πληροφορικής, συνάπτοντας συμβάσεις με το Δημόσιο και φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Από το Μαρούσι σε όλο τον κόσμο 

Η Velti αποτελεί ένα από τα πιο ελκυστικά στόρι των τελευταίων ετών, ενώ ο κ. Μούκας θεωρείται προσωπικότητα διεθνούς εμβέλειας:
το «Business Insider», μάλιστα, προσφάτως τον κατέταξε στους δέκα σημαντικότερους ανθρώπους στον πλανήτη σε σχέση με τις τεχνολογίες του marketing και της διαφήμισης μέσω κινητών τηλεφώνων!

Ο 40χρονος Έλληνας που έλκει την καταγωγή από τον Παρνασσό ξεκίνησε από ένα γραφείο στο Μαρούσι, εξαπλώνοντας με επιτυχία μέσα σε 10 χρόνια την εταιρεία που διοικεί στην Αμερική, στην Ευρώπη και την Ασία.

Με ενδιάμεσο σταθμό το ΑΙΜ, ως η πρώτη εταιρεία τεχνολογίας που εισήγαγε τις μετοχές στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, σταδιακά οι υπηρεσίες της Velti επεκτάθηκαν σε πάνω από 50 χώρες και σήμερα απευθύνονται σε περισσότερους από 4 δισεκατομμύρια καταναλωτές.
Η Velti παρέχει στις μεγαλύτερες εταιρείες του χώρου την τεχνολογία, τις υπηρεσίες και τα εργαλεία για να προωθήσουν καινοτόμες καμπάνιες διαφήμισης και marketing μέσω κινητού τηλεφώνου στους πελάτες τους, είτε για να βελτιώσουν την αναγνωρισιμότητά τους, είτε για να προσελκύσουν νέους πελάτες και να αυξήσουν τα έσοδά τους.

Παρά το γεγονός ότι στο mobile marketing έχουν πάρει κεφάλι τεχνολογικοί κολοσσοί, όπως η Google και το Facebook, η ομάδα της Velti έχει μια επιτυχημένη παγκόσμια παρουσία, υποστηρίζοντας εκατοντάδες εταιρείες σε όλο τον κόσμο μέσα από ένα πλέγμα εξαγορών σε Βρετανία, Αμερική, Κίνα κ.α.

Το κυριότερο πρόβλημα που καλείται να λύσει σήμερα είναι η είσπραξη των απαιτήσεων από τους πελάτες της, αυτό που στο εξωτερικό αποκαλούν DSO (Days Sales Outstanding).
Πρόκειται για τον μέσο χρόνο που απαιτείται για την είσπραξη των απαιτήσεων τον οποίο η εταιρεία σκοπεύει να τον κατεβάσει στους έξι μήνες από 450 μέρες που είναι σήμερα.
 Ταυτόχρονα, η Velti θα πρέπει να συνεχίσει το μεγάλο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που έχει ξεκινήσει και να πουλήσει δραστηριότητες ώστε να αρχίσει να ενισχύει τα ταμεία της.
Το δυσκολότερο όμως είναι να βρει τρόπο για να ξανακερδίσει τους επενδυτές που αυτόν τον καιρό δεν βλέπουν τίποτε άλλο πέρα από τα δικαστήρια".

Της Μαριάννας Τζάννε

Πηγή: newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου