Στη συνέντευξή του μετά τη σύνοδο ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι ήδη βοηθάει και θα βοηθήσει κι άλλο τη Συρία, ότι η πλειονότητα του G20 είναι κατά της επέμβασης, ενώ χρέωσε τα χημικά στην αντιπολίτευση.
Οι πρόεδροι Πούτιν και Ομπάμα βρήκαν τελικά τρόπο να συναντηθούν σε γειτονικές καρέκλες στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του G20 και συνομίλησαν επί 20-30 λεπτά, συζήτησαν αποκλειστικά το θέμα της Συρίας και δεν
συμφώνησαν σε τίποτα, εκτός από το να αναθέσουν στους υπουργούς τους επί των Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ και Τζον Κέρι, να συνεχίσουν τον διάλογο.
Αυτό δήλωσε ο ίδιος ο Βλαντίμιρ Πούτιν στην τελική συνέντευξη Τύπου, όπου εμφανίστηκε εμφανώς κρυολογημένος (από τα κλιματιστικά, όπως είπε) αλλά πιο «κοφτός» και μαχητικός στο επίμαχο θέμα, δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι «θα βοηθήσουμε τη Συρία, ήδη τους προμηθεύουμε με όπλα, συνεργαζόμαστε στον οικονομικό τομέα και θα αυξήσουμε τη συνεργασία μας στον ανθρωπιστικό τομέα για να βοηθήσουμε τον άμαχο πληθυσμό».
Ενας κάποιος διάλογος
«Ακούσαμε ο ένας τα επιχειρήματα του άλλου, δεν τα συμμεριζόμαστε, αλλά διάλογος υπάρχει και θα συνεχιστεί» είπε ο Β. Πούτιν για τη συνάντηση με τον Μπ. Ομπάμα, με προφανή την αίσθηση ότι οι θέσεις του «κόμματος της ειρήνης» έναντι εκείνου του πολέμου ενισχύονται στη διεθνή κοινή γνώμη.
Ο Ρώσος ηγέτης διόρθωσε μάλιστα τον εκπρόσωπό του Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος είχε νωρίτερα δηλώσει ότι από τον διάλογο του Συριακού κατά το χθεσινοβραδινό δείπνο οι γνώμες «μοιράστηκαν περίπου στα ίσα»:
«Δεν είναι ακριβώς έτσι» είπε ο Β. Πούτιν, προσθέτοντας ότι υπέρ μιας πολεμικής επιχείρησης άμεσα τάχθηκαν ΗΠΑ, Καναδάς, Γαλλία, Τουρκία και Σ. Αραβία, πολύ προσεκτικά τοποθετείται αποκλείοντας τη Γερμανία η καγκελάριος Μέρκελ, κατηγορηματικά κατά έχουν ταχθεί Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Ινδονησία, «η μεγαλύτερη μουσουλμανική χώρα του κόσμου», Αργεντινή, Βραζιλία, Ν. Αφρική, Ιταλία, ο γ.γ. του ΟΗΕ, ο Πάπας Φραγκίσκος, αλλά και αναγκαστικά η Αγγλία, «παρά το ότι άλλη άποψη είχε ο κ. Κάμερον», με τον οποίο ο Ρώσος ηγέτης συναντήθηκε αργά χθες τη νύχτα ώς τις πρώτες πρωινές ώρες.
Ο Β. Πούτιν υπογράμμισε και το γεγονός ότι η πλειονότητα του πληθυσμού και στις ευρωπαϊκές χώρες και στις ίδιες τις ΗΠΑ τάσσονται στις δημοσκοπήσεις κατά του πολέμου σε ποσοστά 60-70% και με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο σημείωσε ότι «η χρήση των χημικών είναι μια προβοκάτσια των ανταρτών, οι οποίοι υπολογίζουν ότι θα επέμβουν να τους διασώσουν ξένες δυνάμεις».
Κλείνοντας το μάτι και στην πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, η συνομιλία της οποίας με τον Μπ. Ομπάμα ήταν χθες εξαιρετικά τεταμένη, λόγω της ενόχλησής της από την παρακολούθησή της από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εντουαρντ Σνόουντεν, ο Β. Πούτιν τόνισε ότι μια χθεσινή συνομιλήτρια υπογράμμισε ότι στρατιωτική βία μπορεί να ασκηθεί μόνον από το Σ.Α. του ΟΗΕ και όποιοι δρουν διαφορετικά, «μόνοι τους θέτουν τον εαυτό τους εκτός νόμου».
Ο Β. Πούτιν χαρακτήρισε «τουλάχιστον αντιπαραγωγική» κάθε αποσταθεροποίηση στη Μέση Ανατολή, προβλέποντας καθυστέρηση της παγκόσμιας ανάπτυξης από την αύξηση των τιμών των καυσίμων, εάν υπάρξει επίθεση στη Συρία, και απέκρουσε επιθετική ερώτηση για τον Εντουαρντ Σνόουντεν, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση ανταλλαγής του.
Προσθέτοντας όλο και νέα στοιχεία στην επιχειρηματολογία του Κρεμλίνου, το ρωσικό ΥΠΕΞ προειδοποίησε την αμερικανική πλευρά να ξανασκεφτεί τα σχέδιά της να χτυπήσει μεταξύ άλλων όχι μόνο το χημικό οπλοστάσιο του Ασαντ, αλλά και «εγκαταστάσεις αμυντικών υποδομών, που παρέχουν προστασία και ασφάλεια των συριακών χημικών όπλων», καθώς αξιωματούχοι και Τύπος προβλέπουν αλυσιδωτές παρενέργειες σε μεγάλη έκταση πέραν της περιοχής των τυχόν εχθροπραξιών.
Κατά τα άλλα, το ρωσικό Γενικό Επιτελείο αποφάσισε να ενισχύσει τον στολίσκο του στη νοτιοανατολική Μεσόγειο με ακόμη ένα αποβατικό σκάφος, το «Νικολάι Φιλτσενκόφ».
απο τον Θανάση Αυγερινό
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου