Την ώρα που η κυβέρνηση Ομπάμα προσπαθεί να πείσει το Κογκρέσο για την σκοπιμότητα μίας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, έπειτα και από το «όχι» του βρετανικού Κοινοβουλίου, Κίνα και Ρωσία εκφράζουν τη δυσπιστία τους για στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ.
Το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, μέσω του μόνιμου αντιπροσώπου της Συρίας στον ΟΗΕ Μπασάρ αλ Τζαφάρι, απηύθυνε έκκληση στα
Ηνωμένα Έθνη να αποτρέψουν οποιαδήποτε επίθεση.
Αμερικανικό αεροπλανοφόρο πλέει προς τη Συρία Πάντως, το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News μετέδωσε σήμερα ότι ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο που βρισκόταν εδώ και πολλούς μήνες στη θάλασσα του Ομάν πλέει στην Ερυθρά Θάλασσα με κατεύθυνση τη Συρία. Το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο USS Nimitz αναμενόταν να επιστρέψει στη βάση του στο Έβερετ, στην πολιτεία Ουάσινγκτον των ΗΠΑ, όταν έλαβε εντολή να παραμείνει στην περιοχή. Παρ' όλα αυτά δεν του έχει ανατεθεί κάποια συγκεκριμένη αποστολή, ενώ αμερικανοί αξιωματούχοι έκαναν λόγο μιλώντας στο ABC News για μια «συνετή τοποθέτηση».
Ένας αξιωματούχος του Πενταγώνου δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το αεροπλανοφόρο βρίσκεται στην περιοχή, χωρίς όμως να δώσει άλλες διευκρινίσεις. «Κρατάμε όλες τις πιθανότητες ανοικτές, διατηρώντας επιπλέον πλοία στην περιοχή», πρόσθεσε ο ίδιος.
Οι ΗΠΑ ανέπτυξαν στην ανατολική Μεσόγειο ένα αμφίβιο σκάφος, ικανό να μεταφέρει ελικόπτερα και μερικές εκατοντάδες Πεζοναύτες, το οποίο προστέθηκε στα πέντε αντιτορπιλικά -τα USS Stout, Mahan, Ramage, Barry και Gravely- που είχαν ήδη μετακινηθεί στην περιοχή ενόψει ενός πιθανού χτυπήματος εναντίον της Συρίας, όπως είχε δηλώσει χθες Κυριακή ένας αμερικανός αξιωματούχος.
Η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε την περασμένη εβδομάδα στη δημοσιότητα έκθεση των υπηρεσιών Πληροφοριών στην οποία παρατίθεται σειρά στοιχείων που αποδεικνύουν, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, την εμπλοκή σύρων αξιωματούχων στην επίθεση με χημικά όπλα την 21η Αυγούστου στα περίχωρα της Δαμασκού, με εκατοντάδες νεκρούς.
Ο ΟΗΕ πάντως ανακοίνωσε ότι οι επιθεωρητές που επέστρεψαν το Σάββατο από τη Συρία δεν πρόκειται «να καταλήξουν σε κανένα συμπέρασμα» πριν από τα αποτελέσματα των αναλύσεων επί των δειγμάτων που έχουν συλλέξει, οι οποίες μπορεί να διαρκέσουν και τρεις εβδομάδες.
Ρωσία: Δεν έχουμε πειστεί
Από τη πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι οι ΗΠΑ είναι «μόνο λόγια».
«Δεν έχουμε σε καμία περίπτωση πειστεί από τα στοιχεία που παρουσίασαν οι Αμερικανοί εταίροι μας, όπως και οι Βρετανοί και οι Γάλλοι», δήλωσε ο Λαβρόφ. «Δεν υπάρχουν αποδείξεις, μόνο λόγια. Όταν ζητήσαμε περισσότερα στοιχεία, η απάντηση ήταν η εξής: Ξέρετε, είναι απόρρητα και, άρα δεν μπορούμε να σας τα δείξουμε», πρόσθεσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
Μάλιστα, ο Λαβρόφ είπε ότι πιθανά αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα στην Συρία μπορεί να «αναβάλουν για πολύ καιρό, ακόμη και για πάντα» την διεξαγωγή μιας ειρηνευτικής διάσκεψης, της λεγόμενης «Γενεύη 2», για τη Συρία.
Στο πλευρό των ΗΠΑ η Γαλλία
Για την ώρα στο πλευρό του Ομπάμα μένει ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Μάλιστα,η γαλλική κυβέρνηση θα παραδώσει σήμερα στους αρμόδιους βουλευτές έγγραφα που "αναγνωρίζουν σαφώς" το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ ως υπεύθυνο για την επίθεση με χημικά όπλα στις 21 Αυγούστου στη Συρία, ανακοίνωσε σήμερα κυβερνητική πηγή στο Παρίσι.
Άλλη κυβερνητική πηγή διευκρίνισε ότι πρόκειται για αποχαρακτηρισμένα απόρρητα έγγραφα, εκ των οποίων ορισμένα "θα μπορούσαν να δημοσιοποιηθούν" στην προοπτική της κοινοβουλευτικής συζήτησης χωρίς ψηφοφορία που οργανώνεται την Τετάρτη στη Γαλλία.
Μετά την αμερικανική μεταστροφή, ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δέχεται από το Σάββατο την πίεση της αντιπολίτευσης αλλά και ορισμένων σοσιαλιστών βουλευτών και ενός μέρους των συμμάχων του οικολόγων για να διοργανωθεί ψηφοφορία στη βουλή στην προοπτική της ανάληψης στρατιωτικής δράσης της Γαλλίας κατά του καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ.
Έκκληση Συρίας στον ΟΗΕ να εμποδίσει «οποιαδήποτε επίθεση»
Η συριακή κυβέρνηση ζήτησε από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν να εργαστεί «για να εμποδιστεί οποιαδήποτε επίθεση κατά της Συρίας», μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας Sana.
«Η συριακή κυβέρνηση καλεί τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ να αναλάβει τις ευθύνες του και να φέρει εις πέρας τις προσπάθειες για να εμποδιστεί οποιαδήποτε επίθεση κατά της Συρίας και να προχωρήσουμε προς μια ειρηνική πολιτική λύση στην συριακή κρίση», δηλώνει ο πρεσβευτής της Συρίας στον ΟΗΕ Μπασάρ αλ Τζααφάρι σε επιστολή του προς τον Μπαν Κι Μουν.
«Η συριακή κυβέρνηση επαναλαμβάνει για άλλη μια φορά ότι δεν έκανε ποτέ χρήση χημικών όπλων (όπως την κατηγορεί η αντιπολίτευση και οι δυτικές χώρες)», υπογραμμίζει ο Τζααφάρι, ο οποίος προσθέτει ότι η Δαμασκός ζήτησε από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ να ερευνήσει "για την χρήση των όπλων αυτών στις 19 Μαρτίου στο Χαν αλ Άσαλ", κοντά στο Χαλέπι, στην βόρεια Συρία.
«Ο κόσμος περιμένει ότι οι ΗΠΑ θα διαδραματίσουν τον ρόλο τους ως προστάτες της ειρήνης (...) προετοιμάζοντας με σοβαρότητα την διάσκεψη της Γενεύης για την Συρία και όχι ως μια χώρα που προσφεύγει στην στρατιωτική ισχύ κατά αυτών που αντιτίθενται στην πολιτική της», καταλήγει ο Τζααφάρι στην επιστολή του.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ έλαβαν και ανέλυσαν δείγματα που αποδεικνύουν την χρήση αερίου σαρίν στην επίθεση της 21ης Αυγούστου κοντά στην Δαμασκό, για την οποία επέρριψε για άλλη μια φορά την ευθύνη στις συριακές αρχές.
Την ίδια ώρα η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι ελπίζει πως ο ΟΗΕ μπορεί ακόμη να επεξεργαστεί μια κοινή πολιτική για την Συρία παρά την ρωσική και την κινεζική επιμονή.
Κίνα: Όχι σε μονομερή στρατιωτική δράση
Η Κίνα εξέφρασε «σοβαρή ανησυχία» για το ενδεχόμενο ανάληψης μονομερούς στρατιωτικής δράσης στη Συρία μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ότι θα προσφύγει στο Κογκρέσο ζητώντας έγκριση για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Μπασάρ αλ Άσαντ.
Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χονγκ Λέι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ παρουσίασαν στην Κίνα τα στοιχεία τους για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία και το Πεκίνο θεωρεί ότι καμία πλευρά δεν πρέπει να προκαταλάβει τα αποτελέσματα της έρευνας των επιθεωρητών του ΟΗΕ, οι οποίοι «διεξάγουν αντικειμενική και αμερόληπτη έρευνα σε συνεννόηση με τη συριακή κυβέρνηση».
protothema
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου