Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΡΟΖΥΜΙ ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

Ευλογημένες και καθαρές ψυχές ζυμώνουν Πρόσφορα και τα προσφέρουν στους Ιερούς Ναούς προκειμένου να τελεσθεί το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.

Τα πρόσφορα όμως δεν ζυμώνονται με μαγιά αλλά με προζύμι το οποίο παρασκευάζεται με
ορισμένους θαυματουργικούς τρόπους.
Ένας από αυτούς είναι το προζύμι από το βασιλικό που μας δίδει ο Ιερεύς κατά την Εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στις 14 Σεπτεμβρίου εκάστου έτους.

Η παρασκευή του προζυμιού
Με ιερή ευλάβεια και πίστη παίρνουμε το κλαδί του βασιλικού που λάβαμε από τα χέρια του ιερέως μετά τον εκκλησιασμό μας την ημέρα της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού. Σε ένα δοχείο βάζουμε λίγο χλιαρό νερό. Στη συνέχεια εμβαπτίζουμε το βασιλικό μέσα στο νερό σταυρώνοντάς το τρεις φορές και ψάλλοντας τα παρακάτω:

Απολυτίκιον της Εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού
Σώσον Κύριε τον λαόν σου και ευλόγησον την κληρονομίαν σου, νίκας τοις Βασιλεύσι κατά βαρβάρων δωρούμενος και το σον φυλάττων διά του Σταυρού σου πολίτευμα.

Κοντάκιον της Εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού
Ο υψωθείς εν τω Σταυρώ εκουσίως, τη επωνύμω σου καινή πολιτεία, τους οικτιρμούς σου δώρησαι, Χριστέ ο Θεός, Εύφρανον εν τη δυνάμει σου, τους πιστούς Βασιλείς ημών, νίκας χορηγών αυτοίς, κατά των πολεμίων, την συμμαχίαν έχοιεν την σην, όπλον ειρήνης, αήττητον τρόπαιον.

Στη συνέχεια ρίχνουμε στο δοχείο σκληρό αλεύρι και το ανακατεύουμε, μέχρι να γίνει παχύρευστος χυλός. Σκεπάζουμε το δοχείο με μια καθαρή πετσέτα και το τοποθετούμε σε θερμό μέρος.
Την επομένη ημέρα αναπιάνουμε το προζύμι με λίγο χλιαρό νερό και λίγο αλεύρι ακόμη και το αφήνουμε και πάλι τυλιγμένο στο ίδιο ζεστό μέρος λέγοντας τα παραπάνω ψαλμικά.
Ίσως χρειαστεί το ίδιο να το επαναλάβουμε και άλλη φορά.

Το προζύμι μας με τη Χάρη του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού θα φουσκώσει θαυματουργικά, οπότε μπορούμε να ζυμώσουμε τα πρόσφορά μας.
Φροντίζουμε: Από το ζυμάρι του προσφόρου να κρατήσουμε ένα μικρό κομμάτι για προζύμι. Θα το χρειαστούμε στο επόμενο ζύμωμα. Το τοποθετούμε μέσα σε μικρό ειδικό δοχείο να φουσκώσει καλά και στη συνέχεια το φυλάσσουμε στο ψυγείο.

Καλή επιτυχία!

απο το agiosharalabos.blogspot.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου