Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Γιατροί φοροφυγάδες με καταθέσεις 70.000.000 €


6F86E8A818D2B9C4BD9D842375CFD07AΣτο στόχαστρο της Εφορίας γιατροί σε μεγάλα νοσοκομεία, όπως το Ωνάσειο – Ο υπουργός Οικονομικών σκληραίνει τη στάση του και ζητά «τιμωρία και φυλακή», αλλά και επιστροφή των χρημάτων στα ταμεία του κράτους

«Το 2014 θα είναι το
πρώτο έτος ανάπτυξης της οικονομίας.

 Εκτιμώ ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 0,5%, ενώ φέτος η ύφεση θα φτάσει το 4%», λέει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας.

Ο υπουργός Οικονομικών εκτιμά ότι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και αύξησης του ρυθμού ανάπτυξης αφενός μας οδηγούν ξανά στις αγορές εντός του 2014 -ή το αργότερο στις αρχές του 2015- και αφετέρου αποτελούν το μοναδικό διαπραγματευτικό όπλο που διαθέτουμε έναντι της τρόικας. «Αν βγάλουμε πρωτογενές πλεόνασμα, μπορούμε πλέον να καλύπτουμε τις υποχρεώσεις μας χωρίς να ζητάμε λεφτά από την τρόικα και χωρίς να ακολουθούμε οδηγίες. Οσο έχουμε ελλείμματα είμαστε εξαρτημένοι από τις δόσεις και τις εγκρίσεις της τρόικας για όλα τα μέτρα πολιτικής που σχεδιάζουμε».

Το ΤΑΙΠΕΔ στον ESM

Σχετικά με το ζήτημα της μεταφοράς του ΤΑΙΠΕΔ στο Λουξεμβούργο υπό τη διοίκηση ξένων τεχνοκρατών, με βάση τη μελέτη του ESM που αποκάλυψε πριν από δύο εβδομάδες το «ΘΕΜΑ», ο υπουργός το αποκλείει. «Δεν το δέχεται η ελληνική κυβέρνηση, αλλά ούτε το ΔΝΤ», λέει ο υπουργός, αλλά εξηγεί ότι υπό προϋποθέσεις μια αλλαγή του καθεστώτος του ΤΑΙΠΕΔ θα μπορούσε να έχει σημαντικά οφέλη στη μείωση του ελληνικού χρέους. «Αν το ΤΑΙΠΕΔ παραμείνει στην Ελλάδα, αλλά περάσει στην ιδιοκτησία των δανειστών με μια αποτίμηση της περιουσίας του από Ελληνες και ξένους εκτιμητές, θα μπορούσε αυτόματα να μειωθεί το χρέος της Ελλάδας μέχρι και 100 δισ. ευρώ.
Αυτό δεν μπορεί να γίνει με τιτλοποίηση, διότι σε αυτή την περίπτωση θα νοούνταν ως νέος δανεισμός.

 Σκοπός είναι η αλλαγή του καθεστώτος του ΤΑΙΠΕΔ να οδηγήσει σε αυτόματη μείωση του χρέους.
Το ΔΝΤ δεν δέχεται μια τέτοια αλλαγή προς το παρόν, αλλά δεν αποκλείεται να βρεθεί μια φόρμουλα που να συμφέρει την Ελλάδα και να γίνει αποδεκτή από τους εταίρους μας».
Υπενθυμίζεται ότι όταν ο κ. Στουρνάρας ήταν πρόεδρος του ΙΟΒΕ είχε υποβάλει σχετική πρόταση που οδηγούσε σε μείωση του χρέους. Συνεπώς το ζήτημα αυτό παραμένει ανοιχτό για μελλοντικές αλλαγές.
Λαβράκια στη φοροδιαφυγή

Η προσπάθεια της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, στρέφεται πλέον καθαρά προς την προσπάθεια απορρόφησης των χρημάτων από τους φοροφυγάδες. «Εχουμε βάλει στη φυλακή περισσότερους από 600 φοροφυγάδες», λέει, «αλλά το ζήτημα τώρα είναι να μαζέψουμε τα λεφτά της φοροδιαφυγής. Η φυλακή είναι τιμωρία αλλά χωρίς έσοδο, δεν έχει όφελος για το Δημόσιο. Σκοπός είναι να εισπράξουμε όσα περισσότερα μπορούμε από τα λεφτά που φοροδιαφεύγουν».  

Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος», η Εφορία έχει ανοίξει λογαριασμούς φορολογουμένων που φοροδιαφεύγουν και έχει βρει λαβράκια. «Υπάρχουν γιατροί σε μεγάλα νοσοκομεία που ενώ έχουν 5.000 ευρώ μισθό διαθέτουν καταθέσεις μέχρι και 70 εκατ. ευρώ!», λέει πηγή της Εφορίας. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, στο στόχαστρο της Εφορίας βρίσκονται γιατροί φοροφυγάδες που εργάζονται σε μεγάλα νοσοκομεία, όπως στο Ωνάσειο. Για τη σύλληψη της φοροδιαφυγής έχει δημιουργηθεί μια ομάδα άμισθων συμβούλων-εμπειρογνωμόνων που εισηγούνται απευθείας στον υπουργό Οικονομικών τρόπους είσπραξης των οφειλών των φοροφυγάδων.

Παράλληλα, η ομάδα αυτή επεξεργάζεται σχέδιο για τον επαναπατρισμό των καταθέσεων που βρίσκονται στις ξένες τράπεζες, οι οποίες για να επανέλθουν χρειάζεται μια μορφή κινήτρων. Η αμνηστία αποκλείεται διότι δεν γίνεται δεκτή ούτε από την ελληνική Βουλή, ούτε από τους δανειστές, αλλά μπορεί να βρεθεί μια νομική φόρμουλα με φορολόγηση και κίνητρα ώστε οι Ελληνες που έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό να τα ξαναφέρουν πίσω. «Αυτό θα έδινε την άνεση στις τράπεζες να προχωρήσουν σε χρηματοδοτήσεις των επιχειρήσεων και θα βοηθούσε σημαντικά την επιστροφή σε ρυθμούς ανάπτυξης», λέει ο κ. Στουρνάρας.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου