Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Μετακομίζει μετά από 30 χρόνια η Πολεοδομία Θεσσαλονίκης

Μετακομίζει από τη Μανουσογιαννάκη η Πολεοδομία Θεσσαλονίκης. Για περισσότερα από 30 χρόνια (από το 1981), το οχταώροφο της Μανουσογιαννάκη 6 φιλοξενούσε τη μεγαλύτερη πολεοδομία της Βόρειας Ελλάδας, όμως πλέον ο Δήμος Θεσσαλονίκης αναζητά άλλο κτήριο για να μεταφέρει τις υπηρεσίες του.

Οι Θεσσαλονικείς είχαν
συνδέσει το συγκεκριμένο κτήριο με την Πολεοδομία. Αποτελούσε για τους μηχανικούς και τον τεχνικό κόσμο της Θεσσαλονίκης σημείο αναφοράς, ενώ έφτασε στις… δόξες του να αριθμεί 400 εργαζόμενους, παρότι κατ’ επανάληψη είχε κριθεί από όλους «ακατάλληλο».

Οι εργαζόμενοι επί πολλά χρόνια παρακαλούσαν τους αρμόδιους αρχικά της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (σ’ αυτή ανήκε η Πολεοδομία) και εσχάτως του Δήμου Θεσσαλονίκης να βρουν μια λύση στα προβλήματα στέγασης της υπηρεσίας. Είχαν χαρακτηρίσει πολλές φορές τα τελευταία 20 χρόνια το οχταώροφο «άρρωστο», ενώ υπήρξαν και καταγγελίες μηχανικών (που δεν είδαν το φως της δημοσιότητας) για τη στατική επάρκεια του κτηρίου.

Ο Χρήστος Μακρής, που εργάζεται στο συγκεκριμένο κτήριο από τα πρώτα χρόνια μίσθωσής του από την Πολεοδομία, σήμερα είναι πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ.
Θυμάται ότι «κατ’ επανάληψη είχαμε διαμαρτυρηθεί για το κτήριο, αλλά δεν είχε γίνει καμιά κίνηση μετεγκατάστασης της υπηρεσίας.

Είναι δεδομένο ότι το κτήριο δεν ήταν χτισμένο για να φιλοξενεί υπηρεσίες, πόσω μάλλον υπηρεσίες που συναλλάσσονταν με πολύ μεγάλο αριθμό πολιτών και επαγγελματιών. Οι συνθήκες ποτέ δεν ήταν κατάλληλες. Το κτήριο είναι οχτώ ορόφων και δεν έχει έξοδο κινδύνου… Είχε πάντα τεράστιο όγκο αρχείων τόσο στους ορόφους, όσο και στα υπόγεια. Σύστημα πυρόσβεσης απέκτησε μόλις τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Όταν λειτουργούσαν εδώ όλες οι αρμοδιότητες της Πολεοδομίας ασφυκτιούσαμε. Να σκεφτείτε ότι συστεγάζονταν ακόμη και οι υπηρεσίες της Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων της πρώην Νομαρχίας. Φτάσαμε να εργαζόμαστε 400 άτομα».

Μετά την κατάργηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων των πολεοδομιών στους δήμους, έφυγαν από το κτήριο οι υπηρεσίες χωροταξίας (Τοπογραφικό) και η Διεύθυνση Τεχνικών Εργων.
Το 90% όμως των υπηρεσιών παρέμεινε υπό τη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, άδειασαν οι τελευταίοι τρεις όροφοι.

Ανάσα στο κτήριο έδωσε η μεταφορά μεγάλου μέρους του αρχείου στη Θέρμη, αλλά και η μηχανοργάνωση πολλών υπηρεσιών.

Πλέον στη Μανουσογιαννάκη 6 λειτουργούν τα τμήματα: Πολεοδομικών Στοιχείων και Κανόνων, Πολεοδομικών Εφαρμογών, Εκδοσης Οικοδομικών Αδειών, Ελέγχου Κατασκευών – Επικινδύνων και Ετοιμόρροπων, Αρχείου Τήρησης Οικοδομικών Αδειών και Συναφών Πράξεων και Νομικών – Διοικητικών Υποθέσεων και Μηχανοργάνωσης.
Εξυπηρετούνται οι ανάγκες της Θεσσαλονίκης και της Τριανδρίας (Δήμος Θεσσαλονίκης), ενώ παρέχεται υποστήριξη στους Δήμους Νεάπολης – Συκεών, Πυλαίας – Χορτιάτη και μέρους του Δήμου Παύλου Μελά (οι περιοχές Πολίχνης και Ευκαρπίας).

Το κτήριο ανήκει στην Εκκλησία και η πρώτη σκέψη στο παρελθόν για… εγκατάλειψή του ήταν όταν γίνονταν διαπραγματεύσεις για μείωση του ενοικίου, αλλά η Εκκλησία αποδείχτηκε ιδιαιτέρως «σφιχτή» στις μειώσεις.

Το οχταώροφο είναι συνολικού εμβαδού 3.500 τ.μ. και κατασκευάστηκε μετά το σεισμό του 1978.

Ο αντιδήμαρχος Αστικού Περιβάλλοντος, Ανδρέας Κουράκης επισήμανε στη Voria.gr ότι «η Πολεοδομία εκτός των άλλων έπρεπε να μεταφερθεί και για λόγους συμβολικούς.
Το συγκεκριμένο κτήριο κουβαλάει όλες τις… αμαρτίες του παρελθόντος που κουβαλούσε η υπηρεσία.

Πλέον λειτουργεί εκεί η παλιά Πολεοδομία και η παλιά Διεύθυνση Τοπογραφίας του Δήμου, ενώ υπάρχουν πολλά προβλήματα στο ίδιο το κτήριο. Ένα είναι η στατική επάρκεια, ένα άλλο ότι το κτήριο είναι ενεργοβόρο και πλέον είναι παλιό. Με τη μεταστέγαση των υπηρεσιών θέλουμε να δώσουμε και μια οριστική λύση στο ζήτημα του αρχείου.
 Ο χώρος στη Θέρμη, όπου μεταφέραμε το αρχείο είναι επαρκής, αλλά είναι μακριά και έχει καταστεί δυσλειτουργικό να αναγκαζόμαστε να μεταφέρουμε με οχήματα φακέλους από τη Θέρμη στη Θεσσαλονίκη.
Θέλουμε ένα κτήριο όπου θα είναι συγκεντρωμένες οι υπηρεσίες, αλλά και το αρχείο. Αν δεν είναι αυτό δυνατό να γίνει σε ένα κτήριο, να στεγαστεί το αρχείο σε ένα διπλανό, μέχρι να γίνουν όλα ηλεκτρονικά και να μην έχουμε πλέον τέτοια ζητήματα».

Οι επικεφαλής του Δήμου γνωρίζουν ότι ένα κτήριο για να στεγάσει την Πολεοδομία στο κέντρο της πόλης θα ήταν εξυπηρετικό, αλλά όχι προσβάσιμο για τους πολίτες.

Επιπλέον, θα επιβάρυνε σημαντικά το κυκλοφοριακό, ενώ θα έπρεπε να διαθέτει και τεράστιο πάρκινγκ.

Ετσι, προσανατολίζονται στην επιλογή ενός κτηρίου εντός των ορίων του Δήμου είτε δυτικά, είτε ανατολικά, κατά προτίμηση κοντά στο δημαρχιακό μέγαρο.
«Ο λόγος που μας οδήγησε στη λύση της μετεγκατάστασης είναι η καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών σε θέματα δόμησης, με τη συγκέντρωσή τους στο ίδιο σημείο, για την άνετη εξυπηρέτηση των συναλλασσομένων και για την εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών εργασίας για τους υπαλλήλους.
 Μαζί θέλουμε να είναι και το αρχείο για να πάψουν οι καθυστερήσεις και η ταλαιπωρία των πολιτών και για να έχουμε άμεση ανταπόκριση στα αιτήματά τους», τόνισε ο κ. Κουράκης.

Η σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος έχει δημοσιοποιηθεί ήδη και αφορά στη μίσθωση για 12 χρόνια ενός ακινήτου, που θα περιλαμβάνει χώρους κύριας χρήσης για τη στέγαση των υπηρεσιών, ωφέλιμης επιφάνειας τουλάχιστον 2.500 τ.μ. και στο ίδιο ή σε όμορο (σε επαφή) κτήριο, χώρους βοηθητικής χρήσης για τη στέγαση του αρχείου, ωφέλιμης επιφάνειας τουλάχιστον 2.000 τ.μ. 
Επίσης, θα μπορεί να είναι προσβάσιμο από ΑΜΕΑ και θα διαθέτει τουλάχιστον δέκα χώρους στάθμευσης και πιστοποιητικό ανώτερης κατηγορίας ενεργειακής απόδοσης. Οι ενδιαφερόμενοι θα καταθέσουν τις προτάσεις τους εντός των επόμενων 20 ημερών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου