Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

ΧΑΟΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ -Συναγερμός κορυφής για την κρίση στην Αίγυπτο

Εντονη κινητικότητα επικρατεί στους κόλπους της διεθνούς κοινότητας καθώς τα γεγονότα στην Αίγυπτο συνεχίζουν να προκαλούν ανησυχία, ενώ η χώρα βυθίζεται ολοένα και περισσότερο σε έναν κύκλο βίας και αίματος με φόντο το μακελειό της Τετάρτης με τους τουλάχιστον 638 νεκρούς.

Ο αιγυπτιακός στρατός έχει παρατάξει εκατοντάδες άρματα μάχης στους δρόμους του Καΐρου. Η εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας είναι να ρίξουν πραγματικά πυρά σε περίπτωση που δεχθούν επίθεση από τους διαδη
Ο αιγυπτιακός στρατός έχει παρατάξει εκατοντάδες άρματα μάχης στους δρόμους του Καΐρου. Η εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας είναι να
ρίξουν πραγματικά πυρά σε περίπτωση που δεχθούν επίθεση από τους διαδηλωτές
Οι απανωτές τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε χθες ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, η έκτακτη συνεδρίαση των αρχηγών κρατών της ΕΕ που αναμένεται να γίνει το νωρίτερο τη Δευτέρα, η έκκληση για αυτοσυγκράτηση από το Σ.Α. του ΟΗΕ και η παρέμβαση Ομπάμα με την οποία ακύρωσε τις κοινές ασκήσεις με την ηγεσία της Αιγύπτου, αλλά χωρίς να κόψει την ετήσια χρηματοδότηση του αιγυπτιακού στρατού με 1,3 δισ. δολάρια, καταδεικνύουν τη βαρύτητα που έχει το αίμα που τρέχει αυτές τις μέρες στην Αίγυπτο για το μέλλον της περιοχής.

Χαρακτηριστικό είναι ότι πολλές χώρες έχουν ήδη εκδώσει ταξιδιωτικές οδηγίες προς τους πολίτες τους να αποφεύγουν τα ταξίδια ακόμη και στα μέχρι πρότινος καλά προστατευμένα αιγυπτιακά τουριστικά θέρετρα, όπως το Σαρμ Ελ Σέικ και η Χουργκάντα, καθώς η κατάσταση στη νότια γείτονά μας τείνει να ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

«Μέρα Οργής»
Πράγματι χθες η ένταση στους δρόμους των πόλεων της Αιγύπτου ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, αφού χιλιάδες υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου Μόρσι, αλλά και κοσμικοί που απλώς εναντιώνονται στο πραξικόπημα του στρατού, ξεχύθηκαν στους δρόμους για τη «Μέρα Οργής» που είχε οργανωθεί μετά τις προσευχές της Παρασκευής.

Οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν αναπτυχθεί σε ολόκληρο το Κάιρο και στις άλλες πόλεις με εντολές να χρησιμοποιήσουν πραγματικά πυρά σε περίπτωση που υπήρχε κάποια επίθεση εναντίον κυβερνητικών κτιρίων ή εναντίον των ίδιων των ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας. Σύμφωνα με τις αναφορές, στο Κάιρο λίγο μετά την έναρξη των πορειών ξεκίνησαν και οι πυροβολισμοί. Διεθνή Μέσα έκαναν λόγο για 27 νεκρούς, ενώ εκφράζονταν φόβοι για αύξηση των θυμάτων. Νεκρός έπεσε και ένας αστυνομικός σε απομακρυσμένη συνοικία της πόλης.

Στην Ισμαϊλίγια, την πόλη του Σουέζ, τουλάχιστον 4 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ υπάρχουν αναφορές για άλλους 8 νεκρούς στη Δαμιέτη. Βίαια επεισόδια σημειώθηκαν επίσης στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αιγύπτου, την Αλεξάνδρεια, αλλά και στην πόλη Τάντα, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν αναφορές για θύματα σε αυτές τις δύο πόλεις.
Λ. Φαμπιούς

SOS για ξέσπασμα εμφυλίου
Εντονες είναι οι φωνές στους κόλπους της ΕΕ για ανάληψη δράσης για την κατάσταση στην Αίγυπτο, με χαρακτηριστικότερη την πρόταση του Σουηδού υπουργού Εξωτερικών Καρλ Μπιλντ, να γίνει επανεξέταση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων βοήθειας προς την Αίγυπτο και την έκκληση προς το ΔΝΤ να μην παράσχει υποστήριξη στο Κάιρο.
Από την άλλη πλευρά, ο Γάλλος ΥΠΕΞ Λοράν Φαμπιούς, λίγο πριν από την τηλεφωνική συνομιλία του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ με την Ανγκελα Μέρκελ και τη συμφωνία για συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ενωσης τη Δευτέρα, τόνισε ότι υπάρχει κίνδυνος ριζοσπαστικές οργανώσεις να εκμεταλλευθούν την κλιμάκωση της έντασης στην Αίγυπτο και ότι πρέπει να γίνει οτιδήποτε είναι δυνατό για να αποφευχθεί ο εμφύλιος πόλεμος. Παρόμοια έκκληση έκανε και η γερμανική κυβέρνηση.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

απο το  ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου