Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Κλειδί η μεταβλητότητα των τραπεζικών μετοχών για τα κέρδη από τα warrants

Nέες διευκρινίσεις προς ναυτιλομένους - επενδυτές δίνουν οι αρμόδιες χρηματιστηρικές αρχές για το πως μπορεί κανείς να αξιοποιήσει, επενδύσει, τοποθετηθεί, πουλήσει ή αγοράσει warrants με τη μεταβλητότητα της μετοχής να ορίζεται ως ο νούμερο ένα παράγοντας για την απόδοση του προϊόντος.

Οι συναλλαγές στα warrant είναι σημαντικές, με
αποκορύφωμα τη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης που η μετοχή της ΕΤΕ και του warrant κατά την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσής τους έφτασαν να κάνουν σχεδόν το 50% του ημερήσιου τζίρου.

- Ποια είναι η παράμετρος που επιδρά περισσότερο στην μεταβολή της αποτίμησης ενός warrant

Η μεταβλητότητα της τιμής της μετοχής είναι ο σημαντικότερος παράγοντας που επιδρά στην αξία ενός warrant.
- Τι ακριβώς είναι η μεταβλητότητα ("volatility");

Μπορούμε να δούμε τη μεταβλητότητα της απόδοσης της μετοχής ιστορικά για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Έτσι για παράδειγμα, αν πούμε ότι η ετησιοποιημένη μεταβλητότητα 90 ημερών μιας μετοχής είναι 50%, αυτό σημαίνει ότι η τυπική απόκλιση (standard deviation) των αποδόσεων της μετοχής τις προηγούμενες 90 ημέρες (επί 360/90 για να τον ανάγουμε σε ετήσια βάση) θα ήταν 50%. Αν παίρναμε μια περίοδο 30 ημερών θα είχαμε μια διαφορετική μεταβλητότητα, την ετησιοποιημένη μεταβλητότητα 30 ημερών (τυπική απόκλιση των αποδόσεων της μετοχής τις προηγούμενες 30 ημέρες επί 360/30 για να τον ανάγουμε σε ετήσια βάση).

Σε κάθε περίπτωση αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να προβλέψουμε πώς θα είναι η μεταβλητότητα της μετοχής στο μέλλον. Έτσι η απόφαση για το ποια ιστορική μεταβλητότητα θα χρησιμοποιήσουμε (των 30, των 60, των 90, των 180 ημερών κλπ) είναι υποκειμενική για τον κάθε επενδυτή. Αξίζει να σημειώσει κανείς ότι η μεταβλητότητα μετά από περίοδο μεγάλων διακυμάνσεων επιστρέφει, σε βάθος χρόνου, σε χαμηλότερα επίπεδα αφού έχει συνήθως εκλείψει σταδιακά ο λόγος της αβεβαιότητας που προκάλεσε την υψηλή διακύμανση.

- Τι μπορεί να κάνει ένας επενδυτής που έχει warrant;

Ο επενδυτής μπορεί να επιλέξει:

Να πουλήσει το warrant στην αγορά, αν νομίζει ότι η μετοχή θα κινηθεί πτωτικά το επόμενο χρονικό διάστημα και δεν επιθυμεί να το ασκήσει και να πάρει μετοχές.

Να κρατήσει το warrant και να το εξασκήσει σε μια από τις ενδιάμεσες ημερομηνίες εξάσκησης αν θεωρήσει ότι η τιμή της μετοχής είναι αρκετά ψηλά σε σχέση με την τιμή άσκησης.

Να το κρατήσει μέχρι το τέλος και να το ασκήσει στην τελευταία ημερομηνία άσκησης.

- Ποιές θα είναι οι χρεώσεις συναλλαγών των Warrants;

Οι χρεώσεις που προβλέπονται σχετικά με την εκτέλεση συναλλαγών επί warrants είναι ίδιες με τις χρεώσεις που εφαρμόζονται σε συναλλαγές επί μετοχών. Πιο συγκεκριμένα:

Ποσοστό 0,0125% επί της αξίας των ημερησίων συναλλαγών του Μέλους Τίτλων Παραστατικών δικαιωμάτων προς Κτήση Κινητών Αξιών.

0,06 € ανά εντολή που αφορά Τίτλους Παραστατικών δικαιωμάτων προς Κτήση Κινητών Αξιών.

Οι χρεώσεις περιγράφονται αναλυτικά στην αναθεωρημένη Απόφαση 24 του ?.Σ. του Χ.Α. Χρηματιστήριο Αθηνών - Έκδοση 1.3 21/28

- Τι είναι Άτακτη Άσκηση και σε ποιες περιπτώσεις προβλέπεται;

Μέχρι να περάσουν 36 μήνες από την ημερομηνία εισαγωγής των warrants, το ΤΧΣ δεν δύναται να μεταβιβάζει τις μετοχές που κατέχει, οι οποίες καλύπτουν τα warrants. Μετά την πάροδο 36 μηνών από την έκδοση των νέων μετοχών, το Ταμείο (ΤΧΣ) δύναται να μεταβιβάσει (άτακτη άσκηση) τις υποκείμενες μετοχές που κατέχει, οι οποίες καλύπτουν τα warrants που έχουν εκδοθεί, εφόσον έχει γνωστοποιήσει τη σχετική του πρόθεση μαζί με τον αριθμό των μετοχών που επιθυμεί να μεταβιβάσει και έχει καλέσει τους κατόχους των warrants, μετά από προηγούμενη σχετική ειδοποίηση τριάντα (30) ημερολογιακών ημερών:

1) να αποκτήσουν τις προς μεταβίβαση μετοχές σε τιμή ίση με την κατώτερη από την τιμή άσκησης του δικαιώματος αγοράς κατά το 3ο έτος (που είναι εκ των προτέρων γνωστή) και τη μέση χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής των 50 ημερών που προηγείται της ημερομηνίας γνωστοποίησης.

2) να ασκήσουν το δικαίωμα αγοράς για τις τυχόν λοιπές μετοχές που δικαιούνται να αποκτήσουν από την κατοχή του warrant.

Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά ο κάτοχος warrants προστατεύεται ως προς την τιμή εξάσκησης με την οποία θα αποκτήσει μετοχές, αν επιθυμεί να εξασκήσει τα warrants.

- Τι προβλέπεται για τη αναλογία κοινών μετοχών ανά warrant μετά από την άτακτη άσκηση;

Φυσικά, εφόσον μεταβιβαστεί από το ΤΧΣ συγκεκριμένος αριθμός μετοχών μιας τράπεζας με την παραπάνω διαδικασία, θα πρέπει να γίνει αναπροσαρμογή του αριθμού κοινών μετοχών που θα αντιστοιχούν στο μέλλον σε κάθε warrant. δηλαδή, μετά την άτακτη άσκηση, εφόσον ένας αριθμός μετοχών είτε καταλήξει σε κάποιον επενδυτή είτε μεταβιβαστεί σε κατόχους warrants που εξάσκησαν μέρος των τίτλων τους, τότε για τα εναπομείναντα warrants θα Χρηματιστήριο Αθηνών - Έκδοση 1.3 18/28 ισχύει νέα αναλογία η οποία και θα ανακοινωθεί. Οι κάτοχοι αυτών των warrants θα μπορούν να λαμβάνουν μετοχές με βάση αυτή τη νέα αναλογία στο μέλλον. Εάν, εντός έξι μηνών από την ημερομηνία άτακτης άσκησης του δικαιώματος, το Ταμείο δεν έχει μεταβιβάσει, στο σύνολο ή εν μέρει, τις υποκείμενες στα warrants μετοχές, δεν αναπροσαρμόζεται ο αριθμός των κοινών μετοχών που αντιστοιχούν ανά warrant και το Ταμείο, εφόσον επιθυμεί να προβεί σε πώληση των μετοχών του, οφείλει να επαναλάβει την ανωτέρω διαδικασία.

Κατά την διάρκεια της ως άνω εξάμηνης περιόδου η άσκηση των δικαιωμάτων αγοράς αναστέλλεται, ωστόσο οι κάτοχοι των warrants δύναται να ασκήσουν τα δικαιώματα αγοράς κατά την ημερομηνία άτακτης άσκησης, καθώς και κατά την εκπνοή της εξάμηνης περιόδου.

- Υπάρχουν όρια διακύμανσης στα warrants και πώς ορίζονται;

Κατά τις 3 πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσης από την εισαγωγή των warrants δεν υφίστανται όρια ημερήσιας διακύμανσης. Ο κανόνας αυτός επιτρέπει την ελεύθερη διαμόρφωση της χρηματιστηριακής τιμής με βάση την προσφορά και την ζήτηση και εφαρμόζεται και στις μετοχές των νεο-εισηγμένων εταιριών.

Μετά τις 3 πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσης, ορίζονται όρια διακύμανσης, ο καθορισμός των οποίων λαμβάνει υπόψη ότι βασικό χαρακτηριστικό των warrants είναι ότι παρουσιάζουν μεγαλύτερη μεταβλητότητα από τις υποκείμενες μετοχές των τραπεζών. Για το λόγο αυτό, τα όρια διακύμανσης είναι κλιμακούμενα και επεκτείνονται σταδιακά, προκειμένου να δοθεί χρόνος στην αγορά να κατανοήσει τις διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, Ειδικότερα:

Το μέγιστο όριο ημερήσιας διακύμανσης των τιμών είναι κλιμακούμενο. Το πρώτο όριο διακύμανσης της τιμής είναι +50% ή -50% επί της τιμής εκκίνησης (τιμής αναφοράς)

Εφόσον εντολές αγοράς στο ανώτατο όριο ή εντολές πώλησης στο κατώτατο όριο παραμείνουν ανεκτέλεστες στις καλύτερες τιμές αγοράς ή πώλησης (Best Bid Offer Χρηματιστήριο Αθηνών - Έκδοση 1.3 20/28 ΒΒΟ) επί δεκαπέντε (15) λεπτά της ώρας, το όριο ημερήσιας διακύμανσης επεκτείνεται στο +100% ή -100% αντίστοιχα.

Στη συνέχεια, εάν εντολές αγοράς στο αναπροσαρμοσμένο ανώτατο όριο, παραμείνουν ανεκτέλεστες στις καλύτερες τιμές αγοράς (Best Bid Offer ΒΒΟ) επί δεκαπέντε (15) λεπτά της ώρας, το όριο ημερήσιας διακύμανσης επεκτείνεται στο +200%.

Στη συνέχεια, εφόσον εντολές αγοράς στο αναπροσαρμοσμένο ανώτατο όριο παραμείνουν ανεκτέλεστες στις καλύτερες τιμές αγοράς (Best Bid Offer ΒΒΟ) επί δεκαπέντε (15) λεπτά της ώρας, το όριο ημερήσιας διακύμανσης επεκτείνεται στο +400%.

Σημειώνεται ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει τη δυνατότητα να επεκτείνει τα ημερήσια όρια διακύμανσης τιμών, με απόφαση του Προέδρου του ?.Σ. του Χ.Α. ή άλλου εντεταλμένου οργάνου του Χ.Α. ώστε να μπορεί άμεσα να ανταποκριθεί στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της χρηματιστηριακής αγοράς.

- Πώς διαπραγματεύονται τα Warrants στη νέα κατηγορία διαπραγμάτευσης;

Η διαπραγμάτευση στη νέα κατηγορία των warrants είναι συνεχής («Μέθοδος 1» - Αυτόματη και Συνεχής Κατάρτιση Συναλλαγών) και το ωράριο λειτουργίας στην κατηγορία αυτή είναι από 10:15 έως 17:20.

Εκτός από τη συνεχή διαπραγμάτευση, δίνεται η δυνατότητα κατάρτισης προσυμφωνημένων συναλλαγών, τα λεγόμενα «πακέτα». Ο επενδυτής ή ο χρηματιστής επιλέγει την προσυμφωνημένη συναλλαγή που ταιριάζει στην περίπτωσή του. Για αναλυτικότερες πληροφορίες σχετικά με τα χαρακτηριστικά της νέας κατηγορίας διαπραγμάτευσης, μπορείτε να ανατρέξετε στην Απόφαση 22 του Σ. του Χ.Α., όπως πρόσφατα αναθεωρήθηκε και ισχύει.

- Θα υπάρχει Eιδικός Διαπραγματευτής;

Η ύπαρξη Ειδικού διαπραγματευτή (Ε.?.) στην κατηγορία διαπραγμάτευσης των warrants δεν είναι υποχρεωτική. Στην περίπτωση, όμως, που υπάρχει Ειδικός διαπραγματευτής στην κατηγορία αυτή οι υποχρεώσεις του περιγράφονται αναλυτικά στην αναθεωρημένη Απόφαση 2 του Σ. του Χ.Α.

reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου