Συνέντευξη στην Ειρήνη Βανταράκη
Συνάντησα τον Νίκο Έξαρχο τον μοναδικό γενικό γραμματέα Αθλητισμού των Ελληνικών Ολυμπιακών αγώνων, αν υποθέσουμε ότι οι επόμενοι Ολυμπιακοί Αγώνες θα αργήσουν να ξανάρθουν στην χώρα μας, τον ρώτησα αν διάβασε το τελευταίο και πολυσυζητημένο βιβλίο της κ. Γιάννας Αγγελοπούλου με τίτλο "My Greek drama" όπου μέσα αναφέρεται στην συνεργασία που είχαν κατά την διάρκεια της οργάνωσης αλλά και της εκτέλεσης του «Αθήνα 2004».
Μου είπε ότι το
ρούφηξε σαν μια ταινία που την βλέπεις δεύτερη φορά από άλλο σκηνοθέτη.
Βλέπεις έγραψε και αυτός βιβλίο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες με τίτλο «Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ» εκδόσεις Καστανιώτη το 2007.
1)Ερώτηση: Στο τελευταίο και πολυσυζητημένο βιβλίο της η κα Γιάννα Αγγελοπούλου δεν συμπεριέλαβε πολλά γνωστά ονόματα της πολιτικής ζωής ή μερικά τα κατέκρινε. Το παρασκήνιο εκείνης της εποχής το γνωρίζετε; Ήταν πράγματι δύσκολη η διαδικασία της Οργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων;
Απάντηση:Η Γιάννα για τον καθένα έχει την άποψη της και δεν διστάζει να την πει. Δεν κεφαλαιοποιεί πολιτικά τα όσα έκανε και κάνει εύκολα εχθρούς, αλλά εχθρούς από το σύστημα το πολιτικό με το οποίο διαφωνεί. Η διαδικασία της οργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων με όλα τα ελαττώματα και τις παθογένειες που έχουμε σαν λαός και σύμφωνα με τον χρόνο που είχαμε, ήταν κάτι ακατόρθωτο.
2)Ερώτηση: Πώς θα χαρακτηρίζατε με μια λέξη τη Γιάννα;
Απάντηση:Άνθρωπος του αποτελέσματος χωρίς, όμως πάντα να το διαχειρίζεται αυτό το αποτέλεσμα πολιτικά κατά τον καλύτερο τρόπο.
3)Ερώτηση: Η παρουσίαση των πραγμάτων στο βιβλίο της πως σας φάνηκε;
Απάντηση:Εξιστόρησε τα πράγματα με τον δικό της τρόπο. Όπως ακριβώς τα έβλεπε. Χωρίς να θέλει να κρύψει τίποτα από την εικόνα που είχε ούτε για τον ίδιο της τον εαυτό. Αυτό μου άρεσε, δεν παρουσιάστηκε ή δεν στρογγύλεψε τα λεγόμενά της και για τον εαυτό της κυρίως.
4)Eρώτηση: Γιατί ήταν τόσο μεγάλο εγχείρημα;
Απάντηση: Όπως πολύ καλά λέει και η Γιάννα, γιατί η προετοιμασία της μικρής Ελλάδας κράτησε τέσσερα (4) χρόνια ενώ στις μεγάλες χώρες κρατούσε επτά (7), με πολλά προβλήματα που δεν είχαν οι άλλες χώρες.
Γιάννα: «Κ. Καραμανλής και Γ. Παπανδρέου μας οδήγαν στα τάρταρα»
5)Ερώτηση: Πώς μπορεί μια χώρα που το 2004 απογειώθηκε με την είσοδο της στην ΟΝΕ και τους επιτυχημένους Ολυμπιακούς Αγώνες, να φτάσει να κάνει ένα πισωγύρισμα πολλές δεκαετίες. Πού το αποδίδεται;
Απάντηση:Η Γιάννα μιλάει για την έλλειψη ΗΓΕΣΙΑΣ. Μετά την ΗΓΕΣΙΑ ΣΗΜΙΤΗ και τις επιτυχίες για τις οποίες προς τιμή της του αποδίδει η Γιάννα, έφτασε η διαχείριση των πραγμάτων από τους δύο (2) κληρονόμους της πολιτικής ΗΓΕΣΙΑΣ (Κώστας Καραμανλής και Γιώργος Παπανδρέου) που μας οδήγησαν στα τάρταρα.
Ο αφελής λαός υπάκουσε στα ονόματα και όχι στο αξιακό περιεχόμενο. Ήμαστε σε ελεύθερη πτώση. Τώρα μπορούν αυτοί που έφεραν τη χώρα σ' αυτό το σημείο (εννοώ όλα τα στελέχη των κυβερνήσεων) να διατυμπανίζουν ότι θα μας σώσουν οι ίδιοι; Κι όμως απροκάλυπτα αυτό μας λένε, με απίθανες καθημερινές κολοτούμπες. Υπάρχει όντως πρόβλημα ΗΓΕΣΙΑΣ.
6)Ερώτηση: Οι πολλές αναφορές στο όνομα του Θόδωρου Αγγελόπουλου πως σας φάνηκαν;
Απάντηση: Δεν ήταν πολλές. Μια φορά στην Κρήτη μετά από ένα μπασκετικό γεγονός σε σχέση με τους αγώνες 2004 καθίσαμε να φάμε όλοι μαζί και είχα την ευκαιρία να μιλήσω και με τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο. Η άποψη που διαμόρφωσα τα χρόνια εκείνα είναι ότι ο Θόδωρος Αγγελόπουλος ήταν ο άσσος στο μανίκι της Γιάννας Αγγελοπούλου και άσσος στο μανίκι της όλης προσπάθειας από την διεκδίκηση και εντεύθεν.
7)Ερώτηση: Τι θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει καλύτερα ή να είχαμε προλάβει στους Ολυμπιακούς Αγώνες;
Απάντηση: Καλή ερώτηση που μου δίνει την δυνατότητα να πω κάτι που το κρατάω μέσα μου τόσα χρόνια. Η επιτροπή διαχείρισης Κρίσεων που συστάθηκε και λειτουργούσε υπό την Προεδρία της Γιάννας και εκπρόσωπο της Κυβέρνησης εμένα, περιελάμβανε την Ολομέλεια της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΟΕ (Όλες οι Ομοσπονδίες) και διάφορες προσωπικότητες του αθλητισμού.
Αυτή μετά τις εκλογές ατόνησε και αυτοκαταργήθηκε. Στις 7 Μαρτίου 2004 έφυγα εγώ και έφυγε ο Σπύρος Καπράλος που έγινε Γραμματέας Ολυμπιακών Αγώνων. Έτσι η επιτροπή δεν ξαναλειτούργησε.
Λέω λοιπόν στο βιβλίο μου «Σημειώνω δε σε αυτό το σημείο με απόλυτη σιγουριά ότι, αν λειτουργούσε κανονικά αυτή η Επιτροπή τους τελευταίους μήνες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν θα κινδύνευε η χώρα με διασυρμό από τα διεθνή ΜΜΕ για το θέμα Κεντέρη – Θάνου».
Γιατί εμείς ξέραμε ότι έπρεπε να οδηγήσουμε τους 30 επιφανείς αθλητές μας στον κατάλληλο χρόνο σε έλεγχο ντόπινγκ, (αυτό το προνόμιο το έχει ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού) και θα γλυτώναμε τον διασυρμό.
8)Ερώτηση: Δεν βρήκατε κάτι άλλο σαν κριτική στο βιβλίο;
Απάντηση: Βρήκα κάτι που όμως δεν είναι κοινοποιήσιμο. Αυτό ίσως το πω στην Γιάννα όταν και όποτε θα την συναντήσω.
9)Ερώτηση: Είναι γνωστό ότι έχετε μια μεγάλη πορεία στην δημόσια ζωή, ήσασταν στην θέση κλειδί του γενικού γραμματέα Αθλητισμού στη διάρκεια προετοιμασίας των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας 2004 και καλός γνώστης του αθλητισμού. Πιστεύετε ότι η χώρα μας κεφαλαιοποίησε την επιτυχία των κατά κοινή ομολογία, άριστα οργανωμένων Αγώνων;
Απάντηση:
Δυστυχώς όχι. Όχι μόνο δεν κεφαλαιοποίησε αλλά λες και κάναμε προσπάθεια να αποδιώξουμε και να ξεχάσουμε το γεγονός. Αόρατη συνομωσία απώλειας μνήμης για το μοναδικό κορυφαίο επίτευγμα της άρτιας τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων από μια μικρή χώρα και αυτό από τους προβεβλημένους συμπολίτες μας. Όταν δεν συνεργάζεσαι με αυτόν που τους έκανε, ιδίως όταν είναι άλλη η Κυβέρνηση που τους προετοίμασε και άλλη η Κυβέρνηση που τους κληρονόμησε, σαν αποτέλεσμα δεν μπορείς να ελπίζεις ότι η Αθήνα θα γίνει Βαρκελώνη.
10)Ερώτηση: Από την θέση του γενικού γραμματέα αθλητισμού, στην προετοιμασία των Αγώνων για το 2004, μια ιστορική στιγμή για την Ελληνική ιστορία όπου έχει γίνει λόγος για τις ζημιές και τα οφέλη, ποια είναι η δική σας τοποθέτηση; Ποια είναι η παρακαταθήκη που μας έμεινε;
Απάντηση: Μια γλυκιά πικρία. Βάλαμε γρήγορα παρένθεση στο γεγονός για το οποίο μας θαύμασε ο πλανήτης και αρχίσαμε να το κτυπάμε αλύπητα. Μετά την ανάταση των Ελλήνων εκείνη την περίοδο, ήλθε μια παρακμιακή λησμονιά των γεγονότων. Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να το διαχειριστούμε. Είχαν την ευκαιρία οι πολιτικοί να οικοδομήσουν κάτι πάνω στην εξαιρετική αυτή κληρονομιά μας. Αντί γι' αυτό την αγνόησαν. «Τους δώσαμε την σκυτάλη κι αυτοί την άφησαν να πέσει», γράφει η Γιάννα.
11)Ερώτηση: Πως χαρακτηρίζετε την πολιτική κατάσταση της χώρας;
Απάντηση: Τραγική. Χωρίς πυξίδα. Παίζουν με την άγνοια ή με την ημιμάθεια του κόσμου. Μια κατηφόρα χωρίς τελειωμό, αρκεί να διατηρηθούν στους θώκους τους.
12)Ερώτηση: Τι είναι αυτό στο οποίο έφταιξε ο πολιτικός κόσμος, κόμματα και κυρίως τα δύο κόμματα της εξουσίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ;
Απάντηση: Η διατήρηση των κομμάτων στην εξουσία σαν πρωταρχικός τους στόχος με οποιοδήποτε τίμημα ή κόστος για το κοινωνικό σύνολο ( χιλιάδες προσλήψεις) και η διατήρηση των ίδιων προσώπων στη Βουλή ( βλέπε οικογενειοκρατία). Μια σειρά από βιλαέτια που στο μυαλό τους είχαν και έχουν πώς να διατηρηθούν στην εξουσία.
13)Ερώτηση: Έχετε αποχωρήσει από την δημόσια ζωή τα τελευταία χρόνια καθώς είχατε αναπτύξει έντονη δραστηριότητα ... θα μπαίνατε στην διαδικασία να ενεργοποιηθείτε πολιτικά για ένα μεγάλο πολιτικό όραμα;
Απάντηση: Ένα μεγάλο όραμα τώρα είναι να γίνεις και πάλι αφεντικό στον τόπο σου. Να κυβερνάς εσύ. Ντρέπομαι ειλικρινά όταν βλέπω στα ΜΜΕ την διαβούλευση ΤΡΟΙΚΑΣ – ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ για το τι μέλει γενέσθαι. Για το τι θα σώσουν οι κυβερνώντες (κατ' ευφημισμό) από σωρεία επώδυνων μέτρων. Σε τέτοιο όραμα δεν θέλω να συμμετέχω σαν χαρακτήρας και άνθρωπος. Διατήρησα μια αξιοπρέπεια. Δεν υπάρχει ΟΡΑΜΑ. Δεν ξέρει κανείς σ' αυτή τη συγκυρία πιο θα μπορούσε να είναι το όραμα. ΟΜΙΧΛΗ.
απο το www.news4all.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου