Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

ΣτΕ: "Ναι" στο λουκέτο, "όχι" στο μαύρο

17 Ιουνίου, 2013 - 21:19

Την επαναλειτουργία της ΕΡΤ έως ότου δημιουργηθεί το νέο σχήμα αποφάσισε το ΣτΕ, αφήνωντας ωστόσο περιθώριο για κυβερνητικές πρωτοβουλίες συρρίκνωσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. 
Το σκεπτικό της απόφασης δεν ακυρώνει το κλείσιμο της ΕΡΤ, αναστέλλει όμως την παύση της λειτουργίας της και επιτρέπει μίας περιορισμένης κλίμακας λειτουργία, μέχρι να δημιουργηθεί ο νέος φορέας.

Συγκεκριμένα, με απόφαση του προέδρου του ΣτΕ, Κωνσταντίνου Μενουδάκου, αναστέλλεται εν μέρει η κοινή υπουργική απόφαση της 11ης Ιουνίου, με την οποία
διατάχθηκε το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Μάλιστα, διατάσσεται η λήψη από τον υπουργό Οικονομικών,Γιάννη Στουρνάρα, και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Σίμο Κεδίκογλου " των αναγκαίων οργανωτικών μέτρων για τη συνέχιση της μετάδοσης ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και τη λειτουργία διαδικτυακών ιστότοπων από δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα για το χρονικό διάστημα έως τη σύσταση και λειτουργία νέου φορέα, που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον"

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αύριο το Ελληνικό Δημόσιο θα καταθέσει αίτηση αναστολής της προσωρινής διαταγής του κ. Μενουδάκου, ο οποίος αποχωρεί σε 13 ημέρες από το δικαστικό σώμα
Με ενθουσιασμό έγινε δεκτή η απόφαση από το πλήθος των διαδηλωτών στην Αγία Παρασκευή.  

Νωρίτερα  
Η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου είπε πριν από λίγο στον Αlpha 989, ότι οι μέχρι στιγμής πηγές, αναφέρουν ότι θα δοθεί η προσωρινή διαταγή για τη λειτουργία της ΕΡΤ, για να παγώσει δηλαδή το "λουκέτο".
"Είναι απλό να πει κάποιος ότι θα επαναλειτουργήσει η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, το ζητούμενο είναι με ποιό τρόπο θα συμβεί αυτό" ανέφερε η δημοσιογράφος.
Πρόσθεσε ότι η θητεία του κ.Μενουδάκου, ο οποίος καλείται να λύσει το "γόρδιο δεσμό" ολοκληρώνεται σε 13 ημέρες, καθώς αποχωρεί από το Δικαστικό Σώμα.

Νωρίτερα
Ολοκληρώθηκαν οι ακροάσεις στο ΣτΕ για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά στο κλείσιμο της ΕΡΤ και άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την απόφαση.
Η απόφαση του προέδρου του ΣτΕ Κωνσταντίνου Μενουδάκου, αναμένεται να εκδοθεί απόψε εκτός απρόοπτου και η βαρύτητά της είναι εξαιρετικά σημαντική για τις πολιτικές εξελίξεις, ενώ συζητούν και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί της συγκυβέρνησης στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΠΟΣΠΕΡΤ κατέθεσε στοιχεία για θέματα δημοσιονομικής και πολιτικής προστασίας, ασφάλειας και εθνικής άμυνας, που καταστρατηγούνται με την πλήρη λειτουργία της ΕΡΤ.
Παράλληλα, ανέφεραν ότι η ρύθμιση είναι αντισυνταγματική και κρύβει πολιτική σκοπιμότητα, αφού παρακάμφθηκε η Βουλή και ο συναρμόδιος υπουργός Αντώνης Μανιτάκης.
Στον αντίποδα, το δημόσιο υποστήριξε πως υπάρχουν λόγοι δημόσιου συμφέροντος για την απόφαση και πως δεν υπάρχει νομική υποχρέωση να υπάρχει δημόσια ραδιοτηλεόραση.
Ισχυρίστηκε επίσης ότι η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για το κλείσιμο της ΕΡΤ δεν προσβάλλεται δικαστικά, ότι η έκδοση της πράξης νομοθετικου περιεχομένου υπήρξε σύμφωνη με το νόμο και ότι δεν μπορεί να υπάρχει επαναλειτουργία της ΕΡΤ, διότι η ανώνυμη εταιρία έχει ήδη διαλυθεί και βρίσκεται σε καθεστώς εκκαθάρισης

Νωρίτερα
Ο πρόεδρος του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου αναμένεται να αποφανθεί, το αργότερο μέχρι αύριο, αν θα λειτουργήσει και υπό ποιες προϋποθέσεις η ΕΡΤ καθώς και εάν από το λουκέτο στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση επέρχεται ανεπανόρθωτη βλάβη και για τους εργαζόμενους.
Δικαστικοί κύκλοι υποστηρίζουν δικαστικοί κύκλοι, ότι ο Κωνσταντίνος Μενουδάκος θα κάνει μερικώς αποδεκτή την αίτηση της ΠΟΣΠΕΡΤ.
Στην προσφυγή της, η ΠΟΣΠΕΡΤ ζητεί την αναστολή και ακύρωση της από 11.6.2013 απόφασης του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και του υπουργού Οικονομικών για την κατάργηση της δημόσιας επιχείρησης 'Ελληνική Ραδιοφωνία – Τηλεόραση, Ανώνυμη Εταιρεία (ΕΡΤ – Α.Ε.)», καθώς επίσης και την έκδοση προσωρινής διαταγής.
Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι η επίμαχη απόφαση προσκρούει στο άρθρο 15 του Συντάγματος που αφορά στους κανόνες λειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, στο άρθρο 25 που καθιερώνει τον κανόνα της αρχής της αναλογικότητας, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που προστατεύει την ελευθερία της έκφρασης μέσω της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης.
«Η απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ είναι παράνομη καθώς δεν υπογράφεται, όπως επιβάλλει η νομοθεσία, από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη. Όμως πάσχει και από αιτιολογία αφού αναφέρει αόριστα ότι η ΕΡΤ επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς να εξειδικεύει πως επέρχεται η επιβάρυνση αυτή» αναφέρει η αίτηση προσωρινής διαταγής.

 ΛΕΝΑ ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ

απο το  crime.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου