Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Ο Πούτιν και ο Ομπάμα συμφώνησαν να ωθήσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία




Η συριακή κρίση, όπως ήταν αναμενόμενο, έχει γίνει ένα από τα κύρια θέματα της ημερήσιας διάταξης της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής της G8 στη Βόρεια Ιρλανδία.

 Πριν τη Σύνοδο στα ΜΜΕ εμφανίστηκαν αρκετά σκληρές εκτιμήσεις της θέσης της Ρωσίας για τη συριακή διευθέτηση. 

Έγραφαν και έλεγαν ότι ο Πούτιν στην τρέχουσα Σύνοδο Κορυφής εναντιώνεται μόνος του στους εταίρους του. 

Ωστόσο, οι συναντήσεις στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής έδειξαν ότι οι ηγέτες ενδιαφέρονται για τη διεξαγωγή διαλόγου με σκοπό τη διευθέτηση στη Συρία.


Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Πούτιν και του Ομπάμα ήταν οι προτελευταίες στο εντατικό πρόγραμμα της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής στο Λοχ Έρν. Διήρκησαν για σχεδόν μια ώρα περισσότερο απ’ ό,τι προβλεπόταν, γεγονός που αναζωπύρωσε, βέβαια, την ατμόσφαιρα στο Κέντρο Τύπου.
 Ωστόσο, οι Πρόεδροι προτίμησαν να περιοριστούν στις διαπιστώσεις των πραγματικών περιστατικών.

 Η Ρωσία και οι ΗΠΑ θα εντείνουν τη διμερή συνεργασία τους στον οικονομικό τομέα μέσω της διακυβερνητικής επιτροπής και στο πλαίσιο του ΠΟΕ, καθώς επίσης και στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του κυβερνοεγκλήματος.
 Οι προθέσεις αυτές έχουν κατοχυρωθεί σε ειδικές συμφωνίες που υπογράφτηκαν από τους Προέδρους τη Δευτέρα.

Όσον αφορά την παγκόσμια πολιτική - την κατάσταση στην Κορεατική χερσόνησο, τη συνεργασία τους στο Αφγανιστάν και το ιρανικό πρόβλημα, ιδιαίτερα παίρνοντας υπόψη τα αποτελέσματα των εκλογών που διεξήχθησαν τελευταία στη χώρα, ο Ομπάμα και ο Πούτιν επιβεβαίωσαν ότι είναι έτοιμοι να «κινούνται προς τα εμπρός», ακόμα και προς τις «πιο ευαίσθητες κατευθύνσεις».
 Αυτή η παρατήρηση, απ’ ότι φαίνεται, αφορούσε και το πιο ευαίσθητο θέμα – το συριακό. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατέστησε σαφές ότι η Μόσχα και η Ουάσιγκτον συμφωνούν στο κύριο σημείο - η συριακή σύγκρουση θα πρέπει να διευθετηθεί αποκλειστικά με πολιτικό τρόπο.

- Σε ορισμένα σημεία οι θέσεις μας δεν συμπίπτουν ακόμα, αλλά είμαστε ενωμένοι με την κοινή μας επιθυμία να τεθεί τέρμα στη βία και στην αύξηση του αριθμού των θυμάτων στη Συρία, να λυθεί το πρόβλημα με ειρηνικά μέσα, μαζί και μέσω των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη. Έχουμε συμφωνήσει να ενθαρρύνουμε τα μέρη να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει επιβεβαιωθεί, ότι ούτε η Ουάσιγκτον, ούτε η Μόσχα δεν απορρίπτουν την ιδέα της σύγκλισης ειρηνικής διάσκεψης. Οι προπαρασκευαστικές εργασίες θα συνεχιστούν:

- Ενδιαφερόμαστε από κοινού ώστε να τεθεί τέρμα στη βία, που έχει θέση εκεί, καθώς επίσης και ενδιαφερόμαστε ώστε να γίνουν ασφαλή τα χημικά όπλα που βρίσκονται στη Συρία και να αποτραπεί η χρήση και η διάδοσή τους. Είπαμε επίσης ότι θα καταβάλουμε προσπάθειες, που οδηγούν στη διευθέτηση αυτής της σύγκρουσης με ειρηνικό τρόπο.
Όλες οι διμερείς συνομιλίες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, της G8 διεξήχθηκαν σε επιδεικτικά απλή ατμόσφαιρα - οι ηγέτες επικοινωνούσαν χωρίς γραβάτες. Ακόμα και η Γερμανίδα Καγκελάριος Μέρκελ άλλαξε το παραδοσιακό της σακάκι με σαφές περίγραμμα με πιο ελεύθερο. 

Το γεγονός αυτό, ωστόσο δεν παραπλάνησε κανένα. 
Το πόσο δύσκολα προχωρούν οι διαπραγματεύσεις για τη «Γενεύη-2» φαινόταν από τα πρόσωπα του Πούτιν και του Ομπάμα, οι οποίοι είναι «υπέυθυνοι» για την πρωτοβουλία σχετικά με τη Διάσκεψη.
 Χαμογέλασαν κατά τη διάρκεια των κοινών τους δηλώσεων μόνο δύο φορές. 
Στην αρχή –κατά τη χειραψία τους και όταν έπρεπε να κλείσουν τη συνάντηση σε αισιόδοξο τόνο.

απο τη  http://greek.ruvr.ru

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου