Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

«Αυταπάτη» το - 0,4% του πληθωρισμού

Ο πληθωρισμός είναι αρνητικός, αλλά οι τιμές των προϊόντων στο καλάθι της νοικοκυράς, όπως και σε αρκετές υπηρεσίες, αυξάνονται.
Το γεγονός είναι αξιοπρόσεκτο και αποδεικνύει ότι κάποιοι μας
δουλεύουν κανονικά.

Μείωση του πληθωρισμού κατά 0,4% καταγράφηκε τον Μάιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), όμως, προκύπτει ότι ένα σημαντικό μέρος ειδών πρώτης ανάγκης και υπηρεσιών παρουσίασαν σημαντική αύξηση στην τιμή την ίδια περίοδο, σφίγγοντας και άλλο τον κλοιό γύρω από τα ελληνικά νοικοκυριά.

Ειδικότερα, αύξηση της τάξης του 27,6% παρουσίασαν οι νωπές πατάτες, 11,1% τα νωπά φρούτα, 1,4% τα νωπά ψάρια και 1,1% τα κρέατα, σε σχέση με τις τιμές που είχαν πριν από ακριβώς έναν χρόνο. Σε επίπεδο υπηρεσιών, η μεγαλύτερη άνοδος καταγράφηκε στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων, που αυξήθηκαν κατά 26,2%, ενώ ακολουθούν με 25,1% το πετρέλαιο θέρμανσης και με 12,3% τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, αποτυπώνοντας έτσι πλήρως την αρνητική επίδραση που είχε η αύξηση της φορολογίας. Αυξητικά κατά 5,1% κινήθηκαν και οι τιμές στις τηλεφωνικές υπηρεσίες, ενώ κατά 5% παρουσίασαν αύξηση τα προϊόντα καπνού.

Στον αντίποδα, μειώσεις τιμών παρουσιάστηκαν στα νωπά λαχανικά (6,2%) και στο ελαιόλαδο (1,8%), όπως και σε αρκετά άλλα αγαθά και υπηρεσίες, σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί η πελατειακή βάση. Αναφέρονται συγκεκριμένα ο τομέας των οικιακών συσκευών, όπου η μείωση τιμών έφτασε το 5%, ενώ στις οικιακές υπηρεσίες άγγιξε το 8% Στις ιατρικές-οδοντιατρικές υπηρεσίες εμφανίστηκε μείωση 4%, ενώ κατά 4,9% μειώθηκαν οι τιμές στα αυτοκίνητα. Στον τομέα των βιβλίων η μείωση τιμών έφτασε το 3,9%, τα δίδακτρα μειώθηκαν κατά 4%, οι τιμές σε εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία και καφενεία υποχώρησαν κατά 1,5%, κατά 3,9% τα έξοδα των ξενοδοχείων και κατά 3,2% οι τιμές σε κουρεία και κομμωτήρια.

Επίσης, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ενοικιαστών και ιδιοκτητών έφεραν μειώσεις στα ενοίκια των κατοικιών
(6,1%), ενώ η πτώση των διεθνών τιμών των καυσίμων είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της τιμής της βενζίνης κατά 3,3%.

απο τη  dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου