Κυριακή 5 Μαΐου 2013

Μαζική επιστροφή στην αγορά χρυσών λιρών, ενώ ο χρυσός βουλιάζει!


Δεν είναι μόνο τα κράτη, η Γερμανία ας πούμε, που πριν καλά-καλά υπογραφεί το κυπριακό μνημόνιο έσπευσε να αποκτήσει διακιώματα στο χρυσό της ΚΤΚ, αλλά και οι ιδιώτες που αναζητούν και αγοράζουν μανιωδώς χρυσές λίρες, παρά το γεγονός ότι η τιμή του πολύτιμου μεττάλου έχει υποστεί πρωτοφανή καθίζηση.

Σαν να πατήθηκε ένα κουμπί καχυποψίας, και έχει αυξηθεί «ξαφνικά» η αγορά λιρών τόσο από τη νόμιμη οδό (Τράπεζα της Ελλάδος, Τράπεζα Πειραιώς), όσο και από τους σύγχρονους σαράφηδες που κάνουν κυριολεκτικά και
μεταφορικά «χρυσές δουλειές». 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αυτό παρατηρείται για δύο κυρίως λόγους:
- Μετά το «κούρεμα» των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ στην Κύπρο αυξήθηκε η ανησυχία των πολιτών που αισθάνονται πιο σίγουροι εάν μέρος των καταθέσεών τους το τοποθετήσουν στις αγορές χρυσών λιρών που είναι επένδυση παντός καιρού
- Αρκετοί πολίτες μετά τη «φούσκα» που έσκασε στα ακίνητα έχουν καταλήξει να θεωρούν ότι μόνο στα παράγωγα προϊόντα του χρυσού (ράβδοι ή λίρες) θα διασφαλίσουν τις όποιες αποταμιεύσεις διαθέτουν.

Είναι αξιοσημείωτη η αύξηση στις πωλήσεις χρυσών λιρών που παρουσιάζεται στο επίσημο δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος. Κατά το φετινό α΄ τρίμηνο του 2013 έχουν πουληθεί οι περισσότερες χρυσές λίρες Αγγλίας των τελευταίων 8 τριμήνων (διετία 2011-2012). Σε καθημερινή βάση μόνο στην Αθήνα υπολογίζεται ότι πωλούνται περισσότερες από 200 με 300 χρυσές λίρες.

Η σημερινή ζήτηση για χρυσές λίρες Αγγλίας, όπως λένε οι ειδικοί, θυμίζει πολύ την εποχή του 1980 με τον υψηλό πληθωρισμό στην Ελλάδα και τις κινήσεις του Αμερικανού κεντρικού τραπεζίτη Πολ Βόλκερ που είχε αναλάβει τα ηνία της ομοσπονδιακής τράπεζας από τις αρχές έως και τα μέσα της δεκαετίας του '80, επιβάλλοντας έλεγχο στις έντονες πληθωριστικές πιέσεις που είχαν πυροδοτηθεί μετά τις πετρελαϊκές κρίσεις της δεκαετίας του '70.
Ως γνωστόν, η ζήτηση για χρυσές λίρες εμφανίζεται σε περιόδους αναταράξεων, αλλά και έντονων διακυμάνσεων (volatility) της τιμής του πολύτιμου μετάλλου στις αγορές παραγώγων.

Ο χρυσός, πάντως, τις τελευταίες ημέρες σημείωσε ελεύθερη πτώση, καταγράφοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από τη δεκαετία του 1980 και διολισθαίνοντας κάτω από το επίπεδο των 1.400 δολ. ανά ουγγιά.

απο το  sportandbusiness.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου