Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Τίτλοι τέλους για την «Σιδηρά κυρία»-Διάσημες ρήσεις της Θάτσερ που έμειναν στην ιστορία!

Την τελευταία της πνοή άφησε τη Δευτέρα η βαρώνη Θάτσερ, πρωθυπουργός της Βρετανίας από το 1979 έως το 1990.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα, η Θάτσερ «πέθανε ήσυχα στον ύπνο της από έμφραγμα«.

Η ζωή της
Το πατρικό της όνομα ήταν Margaret Hilda Roberts. Γεννήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 1925 και μεγάλωσε στην πόλη Grantham της κομητείας Λίνκολνσάιρ.
Ο πατέρας της ήταν παντοπώλης και
αναμιγνυόταν στην τοπική πολιτική ζωή, ενώ ήταν και ιερέας εκκλησίας Μεθοδιστών.
Η οικογένειά της ανήκε στο Εργατικό Κόμμα. Είχε και μια μεγαλύτερη αδερφή, την Muriel (1921-2004). Ανατράφηκε ως ευσεβής Μεθοδίστρια.
Φοίτησε στο Κολλέγιο Σόμερβιλ και το 1944 γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για να σπουδάσει χημεία και ειδικά κρυσταλλογραφία.
Το 1946 εκλέχθηκε Πρόεδρος της Συντηρητικής Ένωσης του Πανεπιστημίου Οξφόρδης. Μετά την αποφοίτησή της εργάστηκε σε διάφορες εταιρίες ως ερευνήτρια χημικός.
Το 1951 παντρεύτηκε τον Ντένις Θάτσερ, έναν διαζευγμένο πλούσιο επιχειρηματία, ο οποίος χρηματοδότησε τις νομικές σπουδές της Μάργκαρετ.
Το 1953 γεννήθηκαν τα δίδυμα παιδιά τους, την ίδια χρονιά που η ίδια τελείωσε τις σπουδές της, ειδικευόμενη στο φορολογικό δίκαιο.

Πολιτική σταδιοδρομία
Η επονομαζόμενη και "Σιδηρά Κυρία", ήταν αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος του Ηνωμένου Βασιλείου από το 1975 ως το 1990 και Πρωθυπουργός της χώρας από το 1979 ως το 1990.
Ήταν η πρώτη και μόνη ως σήμερα γυναίκα που κατέλαβε αυτές τις δύο θέσεις.
Η Μάργκαρετ Θάτσερ, κυβέρνησε με σιδηρά πυγμή, προωθώντας μεταρρυθμίσεις και συγκρούστηκε σκληρά με μεγάλες κοινωνικές ομάδες, μέχρι την αποχώρησή της από την πρωθυπουργία το 1990.
Η Σιδηρά Κυρία της Πολιτικής
Η Θάτσερ ακολούθησε σφικτή νομισματική πολιτική, αυξάνοντας τα επιτόκια, προκειμένου να χαμηλώσει τον πληθωρισμό. Έδειξε προτίμηση προς την έμμεση φορολογία, έναντι της φορολογίας εισοδήματος, και αύξησε τον ΦΠΑ στο 15%. Οι αποφάσεις αυτές αύξησαν πολύ την ανεργία, η οποία διπλασιάστηκε ξεπερνώντας τα 2 εκατομμύρια. Το 1982, ο πληθωρισμός είχε πέσει στο 8,6% από 18%, αλλά οι άνεργοι είχαν ξεπεράσει τα 3,6 εκατομμύρια.
Στις 2 Απριλίου 1982, η δικτατορική Κυβέρνηση της Αργεντινής εισέβαλε στα Νησιά Φώκλαντ, τα οποία αποτελούσαν έδαφος της Μεγάλης Βρετανίας, επί του οποίου όμως η Αργεντινή ήγειρε αξιώσεις ήδη από το 1830. Ξεκίνησε έτσι ο λεγόμενος «Πόλεμος των Φώκλαντ», καθώς η Μάργκαρετ Θάτσερ αντέδρασε σθεναρά, στέλνοντας επιτόπου ναυτική δύναμη για να επανακαταλάβει τα νησιά. Η επιχείρηση, παρά τη μεγάλη απόσταση, στέφθηκε από επιτυχία, προκαλώντας πατριωτική έξαρση στη Μεγάλη Βρετανία.
Ο Πόλεμος των Φώκλαντ, μαζί με μια οικονομική ανάπτυξη που παρατηρήθηκε στις αρχές του 1983, ανέβασαν τη δημοτικότητα της Κυβέρνησης. Εκμεταλλευόμενοι το διχασμό του Εργατικού Κόμματος της εποχής εκείνης, οι Συντηρητικοί πέτυχαν νέα νίκη στις εκλογές του Ιουνίου 1983, κερδίζοντας 42,4% των ψήφων, έναντι 27,6% των Εργατικών.
Στη δεύτερη τετραετία της, η Θάτσερ θέλησε να εφαρμόσει τις νεοφιλελεύθερες/νεοσυντηρητικές της αντιλήψεις και για να γίνει αυτό έπρεπε να μειώσει τη δύναμη των συνδικάτων και των επαγγελματικών ενώσεων. Ακολούθησαν απεργίες, με σημαντικότερη την απεργία των ανθρακωρύχων, η οποία διήρκεσε έναν ολόκληρο χρόνο, χωρίς όμως αποτέλεσμα, αφού η Κυβέρνηση παρέμεινε ανυποχώρητη και τα περισσότερα ανθρακωρυχεία έκλεισαν. Η ήττα του συνδικαλιστικού κινήματος των ανθρακωρύχων, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για τις ιδιωτικοποιήσεις πάρα πολλών δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, για τη δραστική περικοπή των δημοσίων δαπανών, τη δραματική συρρίκνωση του κράτους Πρόνοιας κλπ.
Τα ξημερώματα της 12ης Οκτωβρίου 1984 από τύχη διέφυγε τραυματισμό, καθώς η παράνομη οργάνωση των Ιρλανδών εθνικιστών IRA επιτέθηκε στο ξενοδοχείο όπου διέμενε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του κόμματός της στην πόλη Μπράιτον (Brighton). Από την επίθεση εκείνη σκοτώθηκαν πέντε άτομα και τραυματίστηκαν πολλά άλλα. Η ίδια, σε μια επίδειξη ψυχραιμίας δεν άλλαξε καθόλου το πρόγραμμά της και την άλλη μέρα εκφώνησε κανονικά την προγραμματισμένο της ομιλία στο Συνέδριο.

Η ζωή της μετά την πολιτική πτώση
Μετά την απόσυρσή της από την πολιτική, το 1992, η Μάργκαρετ Θάτσερ έλαβε τον τιμητικό τίτλο της Βαρώνης από τη Βασίλισσα Ελισάβετ, ο οποίος της εξασφάλισε δια βίου συμμετοχή στη Βουλή των Λόρδων.
Το 2002, ανακοινώθηκε ότι οι γιατροί της της συνέστησαν να μην προβαίνει πλέον σε δημόσιες ομιλίες, για λόγους υγείας. Μικρο-εγκεφαλικά επεισόδια είχαν προκαλέσει ζημιά στην πρόσφατη μνήμη της.

Mε τιμές αρχηγού κράτους η κηδεία Θάτσερ
Επίσημη κηδεία με στρατιωτικές τιμές αρχηγού κράτους θα γίνει για την Μάργκαρετ Θάτσερ, την πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας, η οποία απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 87 ετών.
Ωστόσο η τελετή της κηδείας της πρώην πρωθυπουργού δεν θα είναι καθ' ολοκληρία οργανωμένη από το κράτος, όπως είχε ζητήσει η οικογένειά της.
Η τελετή θα γίνει στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου. Δεν ορίστηκε η ημερομηνία. Οι λεπτομέρειες αναμένεται να δοθούν στην δημοσιότητα εντός των επόμενων ημερών.
«Ένα ευρύ και διαφορετικό φάσμα ανθρώπων και οργανώσεων που συνδεόταν με την βαρόνη Θάτσερ θα προσκληθεί», επισήμανε το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού —και ηγέτη του Συντηρητικού κόμματος, στο οποίο ανήκε η εκλιπούσα— σε μια σύντομη ανακοίνωσή του.
«Την επιμνημόσυνη τελετή θα ακολουθήσει μια ιδιωτική τελετή καύσης. Όλες οι διευθετήσεις γίνονται με βάση τις επιθυμίες της οικογένειας» της Θάτσερ, προστέθηκε στο κείμενο της ανακοίνωσης του αριθμού 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Διάσημες ρήσεις της Θάτσερ που έμειναν στην ιστορία!


Η Μάργκαρετ Θάτσερ δεν φημιζόταν για τον πολιτικό ρομαντισμό της, αλλά για τη σκληρή, άτεγκτα πραγματιστική πολιτική σκοπιά της, η οποία πολλές φορές εκφραζόταν μέσα από ρήσεις που έμειναν στην ιστορία για τον ωμό χαρακτήρα τους. Ακολουθούν ορισμένες εξ αυτών:

«Το να πειθαρχείς τον εαυτό σου να πράξει αυτό που θεωρείς ορθό και σημαντικό, αν και δύσκολο, είναι η βασική οδός προς την αξιοπρέπεια, την αυτοεκτίμηση και την προσωπική ικανοποίηση».
«Εάν θέλεις κάτι να μείνει στα λόγια, ζήτα το από έναν άνδρα. Εάν θέλεις κάτι να γίνει πράξη, ζήτα το από μία γυναίκα».
«Είμαι εξαιρετικά υπομονετική, υπό την προϋπόθεση ότι στο τέλος τα πράγματα θα γίνουν όπως θέλω εγώ».
«Το να επιδιώκεις να θεραπεύσεις την ασθένεια της Βρετανίας με το σοσιαλισμό είναι σαν να θέλεις να θεραπεύσεις τη λευχαιμία με βδέλλες».
«Δεν μπορεί να υπάρξει ελευθερία δίχως οικονομική ελευθερία».
«Χρειάζομαι συνήθως δέκα δευτερόλεπτα για να σχηματίσω εικόνα για έναν άνδρα και σπάνια την αλλάζω».
«Ενας κόσμος δίχως πυρηνικά θα ήταν λιγότερο σταθερός και άκρως επικίνδυνος».
«Εχω τη γυναικεία ικανότητα να ολοκληρώνω ό,τι οι άλλοι αφήνουν στη μέση».
«Το να διαθέτεις ισχύ και δύναμη είναι όπως όταν είσαι κυρία. Εάν χρειάζεται να λες στους άλλους ότι είσαι τέτοια, ε τότε δεν είσαι...».

απο το  spirospero.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου